начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Редовно ли е уведомяване по телефона за достъп за оглед

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Редовно ли е уведомяване по телефона за достъп за оглед

Мнениеот azzie_ld » 15 Май 2012, 14:01

Здравейте,
Наскоро закупих жилище, в което предстои да правя ремонт. Днес с мен по телефона се свърза дама, която се представи като служител на служба незаконно строителство към общината. Заяви, че срещу мен има постъпила жалба и трябва да предоставя достъп, което в момента ми е невъзможно.
Първият ми въпрос е - колко официално могат да ме информират по телефона, който дори не е на мое име и имат от домоуправител?
Изисках писмено уведомяване (изрично споменах, че нямам против да е и по електронна поща) за дата и час на оглед(предвид че по телефона няма как да бъда сигурна с кого разговарям), но ми беше отказано подобно. Чета АПК, към който ме насочи дамата, че
Чл. 26 ал. (2) Ако адресът или другите възможни начини за уведомяване (телефон, факс, електронна поща) на заинтересованите граждани и организации са неизвестни, съобщаването се извършва по реда на чл. 61, ал. 3.
Чл. 61 ал. (2) Съобщаването може да се извърши чрез устно уведомяване за съдържанието на акта, което се удостоверява с подпис на извършилото го длъжностно лице, или чрез отправяне на писмено съобщение, включително чрез електронна поща или факс, ако страната е посочила такива.
(3) Когато адресът на някое от заинтересованите лица не е известен или то не е намерено на посочения от него адрес, съобщението се поставя на таблото за обявления, в Интернет страницата на съответния орган или се оповестява по друг обичаен начин.

Вторият ми въпрос е - според дамата трябва да присъствам лично и да нося документ за собственост.
Оглед

Чл. 52. (1) Административният орган извършва оглед само ако случаят не може да се изясни чрез използването на други способи за събиране на доказателства.

(2) По искане на органа трети лица, при които се намира предметът на огледа, го предоставят на органа или му осигуряват достъп до него.

Трябва ли да е лично? И след като са служба към общината - не би ли трябвало да имат подобен документ - длъжна ли съм да го давам по време на огледа?

Третият: След като изисках информация от кого точно и каква е жалбата - също ми беше отказана такава:
Служебна обществена информация

Чл. 11. Служебна е информацията, която се събира, създава и съхранява във връзка с официалната информация, както и по повод дейността на органите и на техните администрации.

Спред мен, след като официално ме уведомяват по телефона, възможно е и да ми дадат подробна информация отново по телефона?
azzie_ld
Нов потребител

Re: Редовно ли е уведомяване по телефона за достъп за оглед

Мнениеот TheOldMan » 15 Май 2012, 14:31

Отсвирвате ги докато не ви предоставят писмен документ за целта на огледа, в който да фигурират данните за лицата които ще го извършат. Обяснявате им, че ви е страх от обир и не можете да пуснете който и да било в дома си. Да заповядат в предварително уговорен и удобен и за двете страни час, да се легитимират по подходящ начин, да покажат заповедта за назначаване на комися която да извърши огледа. Копие от заповедта - за вас, за да знаете от кого да се оплачете.
А, и... защо не се свържете с началника на отдел "Незаконно строителство" на общината - шефа на тия лелки? Попитайте го него кога и как и защо трябва да има оглед. Да не се окаже, че има някакви самоинициативи...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Re: Редовно ли е уведомяване по телефона за достъп за оглед

Мнениеот nasko_69 » 20 Май 2012, 19:59

Първо автора на темата, трябва да се изясни дали някой не е започнал да реже носещи колони или да премахва противоземетръсни стени /шайби/. За да е налице жалба, значи има основание или съмнение. В случая начина на уведомяване не е съществен. От същество е извършено ли е даденото действие или не е извършено. Защото ако е извършено или е започнато да се извършва е налице не зачитане на собствеността на останалите съседи.
Започната ли е една процедура, то тя ще приключи. Колкото повече се пъне автора на темата, толкова по-обстойна ще е проверката. Сещам се за една поговорка за шаването, но не е за излагане тук. Така, че този който се опънал на администрацията и е искал тя да спазва правилата със запетайките, е получил проверка с пълно спазване на правните норми по всяка една буква, което води до неприятни административни санкции, които са доста обширни и не приятни. Тогава и там където може да се направи компромис, не се прави.
nasko_69
Младши потребител

Назад към Етажна собственост