начало

Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски

Оспорване на бащинството

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Оспорване на бащинството

Мнениеот rozarya » 15 Май 2012, 22:19

Здравейте, имам дете на 2,5 г, което се роди по време на брака с бившият ми съпруг и съответно той е записан като негов баща. Сега живея с биологичния баща на детето и той иска да го припознае.
Консултирах се с адвокат, но според него сме изтървали едногодишният срок. Въпросът ми е мога ли да предявя иск за установяване на произход от бащата по чл. 69 от СК, според който срокът е 3 години от раждането на детето и изобщо има ли вариант детето да бъде припознато от биологичният си баща, преди навършването му на пълнолетие?
rozarya
Младши потребител

Re: Оспорване на бащинството

Мнениеот nk7702n » 16 Май 2012, 16:53

rozarya написа:Здравейте, имам дете на 2,5 г, което се роди по време на брака с бившият ми съпруг и съответно той е записан като негов баща. Сега живея с биологичния баща на детето и той иска да го припознае.
Консултирах се с адвокат, но според него сме изтървали едногодишният срок. Въпросът ми е мога ли да предявя иск за установяване на произход от бащата по чл. 69 от СК, според който срокът е 3 години от раждането на детето и изобщо има ли вариант детето да бъде припознато от биологичният си баща, преди навършването му на пълнолетие?

Правилно Ви е казал колегата - до навършване на пълнолетие на детето, не можете да оспорите бащинството от бивишия съпруг. Доколкото става ясно от поста Ви, нямате сключен брак и с биологичния родител преди раждане на детето. Тоест, други варианти - няма.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 16 Май 2012, 18:14

Варианти има.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот rozarya » 16 Май 2012, 21:51

Не, нямам сключен брак с бащата на детето.
Какви са вариантите, poli_g и знаеш ли кой в Русе би могъл да ми помогне?
rozarya
Младши потребител

Мнениеот cveti79 » 25 Май 2012, 01:30

Здравейте, темата ми е подобна и затова пиша тук. Ще се радвам да ми отговорите. Бременна съм от мъж, който ме тормози, нанесе ми побой, за което си извадих медицинско. Сега заплашва, че ще ми вземе в бъдеще детето, ако не продължа връзката си с него. Аз обаче не искам да търпя побой и тормоз и мисля да запиша детето на свое име. Има ли опасност да ме осъди, че е баща и да иска детето? Как е най-добре да постъпя в тази ситуация, за да отърва от него и да не позволя да съсипва живота ми?
cveti79
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 25 Май 2012, 13:38

нанесе ми побой, за което си извадих медицинско.

Ако не е минал месец от този акт на насилие- заведете дело по закона срещу домашното насилие с искане за издаване на заповед за незабавна защита. Поне ще го ограничите следващата година да ви доближава( за да изкарате спокойно бременността).
Ако е минал, но не повече от 6- според зависи телесните увреждания ( предполагам леки)- може да водите наказателно дело от частен характер. Препоръчвам този вариант, защото ако някой веднъж е посегнал на жена в такова деликатно положение- спиране няма да има.
В двата случая все ще ви трябва адвокат, или най-малкото съществуват различни не правителствени организации, които ще ви подадат ръка( потърсете из нета)
Има и трети, но не е правен- все ще се намери човек, който да му демонстрира личните си физически качества, като ползва за боксова круша бъдещия потенциален тате ( вярно, че е правило на джунглата, но с маймуноподобни мисля, че ще сработи). Рисково предложение... по ред причини.

Ако не сте в брак с боксьора - имате полезни ходове, за да не може никога да докосне дори детето- омъжете се за друг, но благонадежден ( макар преценката ви за мъжкото съсловие да е неправилна поне до тук, пожелавам успех) индивид от мъжки пол. Примерно и сигурно, макар, че следва да е алтруистично настроен- ще отглежда дете на друг. Историята познава такива семейства.
Или пък някой да припознае това неродено дете. Сега!( този вариант е несигурен, защото след време може да се стигне до спор за установяване произхода от баща).

Нещо трябва да направите, ако ли не- след време ще се видите в дела за произход от баща, родителски права, издръжка, респективно- неминуеми срещи с боксьора. Вие и детето.

Горното, ако след трети месец на бременността. Ако не сте- има още един вариант.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 25 Май 2012, 13:47

rozarya написа:Здравейте, имам дете на 2,5 г, което се роди по време на брака с бившият ми съпруг и съответно той е записан като негов баща. Сега живея с биологичния баща на детето и той иска да го припознае.

Писала сте ми на лични, но там не отговарям.
Варианти има. Срокът, който сте пропуснала важи за вас и съпругът ви. Освен вас има и други субекти в СК.
Ако биологичния иска да бъде баща и по документи- СК дава алтернативи.
Колега от Русе?- познавам единствено адв. Мария Георгиева - 0878790232

п.п. последното си позволявам, колеги, след като прочетох тук мнение на магистрат, който предложи да посочи адвокат за вещно дело.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот rozarya » 25 Май 2012, 22:26

Много благодаря, поли!
rozarya
Младши потребител

Назад към Семейни казуси