- Дата и час: 22 Ное 2024, 23:21 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Агенция по вписвания- онлайн търсене на собственици
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
18 мнения
• Страница 1 от 1
Агенция по вписвания- онлайн търсене на собственици
Здравейте, аз съм нов домоуправител и от правен отдел на общината ме пратиха да си търся съседите от входа, за които незнам, нито кои са, нито къде живеят в момента, за да се запишат в книгата на собствениците., Направих едно събрание и се явихме тези, които живеят само.
Искам да попитам, длъжна ли съм да ги търся, чрез агенцията по вписвания или е достатъчно да залепя на апартаментите им насрочено ново събрание, като ги поканя само с номера на апартамента им и точния адрес.
Четох закона няколко пъти, но там пише само това, покана залепена на всеки от неявилите се досега на вратата и подпис от свидетел (като в поканата мога да упомена само номера на апартамента), че това е направено и след неявяване и на тази покана , заявление до кмета за нарушение и той си ги издирва.
Благодаря Ви предварително!
Искам да попитам, длъжна ли съм да ги търся, чрез агенцията по вписвания или е достатъчно да залепя на апартаментите им насрочено ново събрание, като ги поканя само с номера на апартамента им и точния адрес.
Четох закона няколко пъти, но там пише само това, покана залепена на всеки от неявилите се досега на вратата и подпис от свидетел (като в поканата мога да упомена само номера на апартамента), че това е направено и след неявяване и на тази покана , заявление до кмета за нарушение и той си ги издирва.
Благодаря Ви предварително!
- iamiam
- Младши потребител
Re: Агенция по вписвания- онлайн търсене на собственици
Е нали Ви писах. В Акт 15, Акт 16 ги има. В техническата служба на общината има копия от тези документи.
При фирмата - строителен надзор също ги има, и с адреси, и телефони. Имат и копия от документите им за собственост. А самата фирма я пише в Акт 15, Акт 16, в интернет има координатите и.
Все пак блокът е въведен в експлоатация от половин година.
При фирмата - строителен надзор също ги има, и с адреси, и телефони. Имат и копия от документите им за собственост. А самата фирма я пише в Акт 15, Акт 16, в интернет има координатите и.
Все пак блокът е въведен в експлоатация от половин година.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Разбрах Ви още от първият път, само че аз имам разрешение за ползване т.е. акт 16, но не и акт 15,да там са написани само имената на всички собственици. Проблема е, че ние сме три входа и от трите входа не знаем поне по 5-6 човека по имена, а те въобще не са идвали до сега. Вие сте прав, че ги има, но ходи ги търси един по един, кой от кой вход е от 15-20 имена, които остават.
Моят въпрос беше, дали мога да спомена само номерата на апартаментите в поканата за общо събрание, които не са се вписали и да ги поканя да се впишат в срок в противен случай да цитирам след поведено събрание, че не са се явили и вписали и да приключа с това.
Моят въпрос беше, дали мога да спомена само номерата на апартаментите в поканата за общо събрание, които не са се вписали и да ги поканя да се впишат в срок в противен случай да цитирам след поведено събрание, че не са се явили и вписали и да приключа с това.
Последна промяна iamiam на 14 Май 2012, 12:09, променена общо 1 път
- iamiam
- Младши потребител
Помолих продавача да ми даде имената по входове и телефоните, за сега е съгласен. Вие сте прав за общината и там ходи, но ми отказаха, казаха да се ги търся, чрез службата по вписвания, смятам, че това не е нормално, според мен е достатъчно да се цитират само адреса , входа и номера на апартамента, който не иска да се впише в книгат и заявление за неизпълнение до кмета, общината и те да се занимават с тях.
- iamiam
- Младши потребител
Относно фирмата строителен надзор, ходих на адреса, който е даден в документа, вече не е там и сега евнтуално трябва да търся новият и адрес.
- iamiam
- Младши потребител
Е да, строителят ги има. Има и копия от нотариалните им актове, и адреси , и телефони. Но мислех, че сте окончателно разведени.
А иначе, и в окончателния доклад на надзора ги има, с адреси и кой на какво е собственик.
Систематизирана информация е, да не си губите времето в АП.
P.S. Вземете от строителя и таблицата за окончателно площоразпределение. Ще Ви е от полза по отношение на общите части и дяловото им разпределение.
Освен това си набавете проектите (по всички части) и техническия паспорт на сградата. (между другото, в паспорта също ги пише собствениците и кой на какво). Екземпляри от паспорта има в техническата служба на общината и в Агенцията по кадастъра.
Телефон на надзора има председателя на ДПК (от РДНСК) и строителя.
А иначе, и в окончателния доклад на надзора ги има, с адреси и кой на какво е собственик.
Систематизирана информация е, да не си губите времето в АП.
P.S. Вземете от строителя и таблицата за окончателно площоразпределение. Ще Ви е от полза по отношение на общите части и дяловото им разпределение.
Освен това си набавете проектите (по всички части) и техническия паспорт на сградата. (между другото, в паспорта също ги пише собствениците и кой на какво). Екземпляри от паспорта има в техническата служба на общината и в Агенцията по кадастъра.
Телефон на надзора има председателя на ДПК (от РДНСК) и строителя.
Последна промяна emilgrigorov на 14 Май 2012, 12:20, променена общо 2 пъти
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Много Ви балгодаря, сега ще искам и останалите документи, които изредихте. От всички документи имам само разрешение за ползване и нотариален акт, едвам регистрирах с тях дори апартамента в общината.
- iamiam
- Младши потребител
Защо трябва да ги търсите Вие ??
Книга на етажната собственост (Загл. изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.)
Чл. 7.(3) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Всеки собственик или ползвател е длъжен в 15-дневен срок от придобиване правото на собственост или ползване да впише в книгата на етажната собственост данните по ал. 2, съответно промяната на обстоятелствата.Обитателя вписва в срока по изречение първо данните поал.2,т. 6
АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
Чл. 55. (1) (Доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Собственик, ползвател или обитател в сграда или отделен вход в режим на етажна собственост, който не изпълни задължение по този закон, се наказва с глоба от 20 до 100 лв., когато е физическо лице, или с имуществена санкция от 150 до 350 лв., когато е юридическо лице.
Мисля,че това е отговора ......
Книга на етажната собственост (Загл. изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.)
Чл. 7.(3) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Всеки собственик или ползвател е длъжен в 15-дневен срок от придобиване правото на собственост или ползване да впише в книгата на етажната собственост данните по ал. 2, съответно промяната на обстоятелствата.Обитателя вписва в срока по изречение първо данните поал.2,т. 6
АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
Чл. 55. (1) (Доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Собственик, ползвател или обитател в сграда или отделен вход в режим на етажна собственост, който не изпълни задължение по този закон, се наказва с глоба от 20 до 100 лв., когато е физическо лице, или с имуществена санкция от 150 до 350 лв., когато е юридическо лице.
Мисля,че това е отговора ......
- hkoev
- Младши потребител
iamiam, ето тук проличават недостатъците на въведеното изменение на ЗУЕС от 26 07 2011 г. с което не се задължават свикващите ОС да канят на същото събрание чрез покана с разписка, както беше дотогава. Разчитайки само на тези които ще минат покрай входа и /евентуално/ да видят поканата за ОС. При вас положението е още по-сложно поради това че нямате имената на собствениците и тепърва ще се запознавате със съседите си, които може и никога да не може да видите.
- lakavitsa
- Потребител
Не ми стана ясно, защо го пращате при разни дюлгери и надзорници да търси имената на собствениците на въпросните апартаменти? Съгласно изложеното, от датата на изграждане на сградата и въвеждането на същата в експлоатация е минала почти година. Това е прекалено много време, което е достатъчно за настъпването на множество промени в собственост на жилище. За това информацията от въпросните актове, може да се окаже прекалено стара и не ненужна. От общината правилно не са дали информация за собствениците, защото по ЗМДТ е налице декларативен характер и няма гаранция, че към момента на даване на информацията е декларирано дадено обстоятелство.
- nasko_69
- Младши потребител
Все още чакам да ми пуснат по мейла всички собственици, но от всичко написано става ясно, че който се записал, записал, а тези които не се интересуват, пиша заявление за неизпълнение после в общината и те да се оправят с тях. Какво да се занимавам повече. Направо се видях в цяло прикючение с толкова неизвестни собственици.
Благодаря на всички за отговорите и съветите!
- iamiam
- Младши потребител
В крайна сметка всичко опира до пари ... и като се изпокарате в началото ... Тоя филм сме го гледали
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
iamiam написа:Все още чакам да ми пуснат по мейла всички собственици, но от всичко написано става ясно, че който се записал, записал, а тези които не се интересуват, пиша заявление за неизпълнение после в общината и те да се оправят с тях. Какво да се занимавам повече. Направо се видях в цяло прикючение с толкова неизвестни собственици.
Поискайте информация от предишния управител и след това си направете справка в Агенция по вписвания, така ще имате актуални данни за собствениците. В краен случай обходете кооперацията и поразпитайте съседите, тъкмо ще се запознаете и за в бъдеще ще си комуникирате по - добре.
- nk7702n
- Старши потребител
При нас казусът е още по-заплетен - строежът е на Акт 14; строителят/инвеститор и собственик на по-голяма част от самостоятелните обкети, си свика ОС, и тъй като по идеални части владее положението, си избра Управителни съвети и си сложи негови хора. В същото време се отказа от довършване на обекта и прехвърли това на ЕС-и. Сега собствениците, въпреки че не могат да ползват жилищата си (тъй като са само на Акт 14), трябва да плащат по няколко хиляди лева за завършване на това, което вече са платили да бъде завършено (всички собственици са изплатили сължимото по договорите си на 100%).
В същото време строителят/инвеститор ревностно пази координатите на част от собствениците и не ги предоставя под никакъв предтекст (обезщетени собственици и фирми) - тях си ги манипулира по начин, който го устройва и не позволява обезщетените собственици да влизат в контакт с останалите собственици.
Както се подразбира, отношенията с инвеститора ни са такива, че изключват предоставянето от негова страна на каквато и да било документация или данни на собственици, и ние, останалите собственици, които се познаваме, не можем да предприемем нищо в посока обединяване на усилията, правене Сдружение на сбоствениците или друго действие, което да ни извоюва юридическа независимост като едно цяло.
Обектът ни от 4 години стои на Акт 14, инвеститорът няма пари да го довърши - делегирал е задълженията на ЕС, но не и правомощията за комуникация и представителство пред институциите. Освен това, по ред причини, които установих след много четене на закони и наредби, свиканите от него Общи събрания нито са легитимни, нито са регистрирани в общината, а той продължава чрез тях да управлява задочно случващото се с обекта. За съжаление твърде късно се запознах с правото ми да възразя срещу лигитимността на свиканите Общи събрания и изпуснах законовия срок за това. Сега не съм наясно как мога след изтичането на този срок да оспоря легитимността на Общите събрания...
В същото време строителят/инвеститор ревностно пази координатите на част от собствениците и не ги предоставя под никакъв предтекст (обезщетени собственици и фирми) - тях си ги манипулира по начин, който го устройва и не позволява обезщетените собственици да влизат в контакт с останалите собственици.
Както се подразбира, отношенията с инвеститора ни са такива, че изключват предоставянето от негова страна на каквато и да било документация или данни на собственици, и ние, останалите собственици, които се познаваме, не можем да предприемем нищо в посока обединяване на усилията, правене Сдружение на сбоствениците или друго действие, което да ни извоюва юридическа независимост като едно цяло.
Обектът ни от 4 години стои на Акт 14, инвеститорът няма пари да го довърши - делегирал е задълженията на ЕС, но не и правомощията за комуникация и представителство пред институциите. Освен това, по ред причини, които установих след много четене на закони и наредби, свиканите от него Общи събрания нито са легитимни, нито са регистрирани в общината, а той продължава чрез тях да управлява задочно случващото се с обекта. За съжаление твърде късно се запознах с правото ми да възразя срещу лигитимността на свиканите Общи събрания и изпуснах законовия срок за това. Сега не съм наясно как мога след изтичането на този срок да оспоря легитимността на Общите събрания...
- milenahot
- Нов потребител
"emilgrigorov" В крайна сметка всичко опира до пари ... и като се изпокарате в началото ... Тоя филм сме го гледали
Да прав сте. Но вчера разбрах от инвеститора, че повечето апартаменти са взети само с цел продажба. И не знам, кой какво ще плаща за в бъдеще.
Да прав сте. Но вчера разбрах от инвеститора, че повечето апартаменти са взети само с цел продажба. И не знам, кой какво ще плаща за в бъдеще.
Последна промяна iamiam на 16 Май 2012, 16:42, променена общо 4 пъти
- iamiam
- Младши потребител
Оспорването на решенията на тези Общи събрания Ви е по - малкият проблем в сравнение с довършването на строежа на сградата, снабдяването с Акт 15 и 16 и прехвърлянето на собствеността върху самостоятелните обекти в сградата и общите части. Вижте си всички налични документи, предварителни договори, нотариални актове / който има такъв/ и др. и се консултирайте с колега адвокат, така че съконтрахентът Ви да си изпълни задълженията по довършване на строежа и снабдяването на всички собственици с всички документи и най - важното - с нотариални актове. Оттам нататък ще си решите и проблемите с Етажната собственост и Общите събрания.
- nk7702n
- Старши потребител
nk7702n написа:Оспорването на решенията на тези Общи събрания Ви е по - малкият проблем в сравнение с довършването на строежа на сградата, снабдяването с Акт 15 и 16 и прехвърлянето на собствеността върху самостоятелните обекти в сградата и общите части. Вижте си всички налични документи, предварителни договори, нотариални актове / който има такъв/ и др. и се консултирайте с колега адвокат, така че съконтрахентът Ви да си изпълни задълженията по довършване на строежа и снабдяването на всички собственици с всички документи и най - важното - с нотариални актове. Оттам нататък ще си решите и проблемите с Етажната собственост и Общите събрания.
Повече от половината сме с нотариални актове - има и такива на предварителни договори, но те са малцина. Строителят/инвеститор заяви, че няма пари за довършване на обекта и се опитва по ЗУЕС да прекара собствениците да платят за довършването. Тъй като той и неговата фирма държи голям процент идеални части, решенията, които тези ОС ще вземат, ще си бъдат в чисто негов интерес - аз с моите 2,6% ид.ч. да се счупя не мога да направя нищо по въпроса. Ако той, като собственик на по-голямата част ид.ч-и и съответно притежател на голяма част от гласовете, си гласува разходите за доизграждането на строежа да се разпределят м/у собствениците, ние ще трябва да се съобразим с това, въпреки, че по договор сме изплатили всички дейности до Разрешение за ползване на имотите си. По ЗУЕС всеки собственик трябва да изпълнява взетите от ОС решения, т.е. аз ще трябва да заплащам допълнителни довършителни работи, въпреки, че вече съм ги платила веднъж изплащайки дължимото по Договор за покупко-продажба на имота ми.
- milenahot
- Нов потребител
milenahot написа:nk7702n написа:Оспорването на решенията на тези Общи събрания Ви е по - малкият проблем в сравнение с довършването на строежа на сградата, снабдяването с Акт 15 и 16 и прехвърлянето на собствеността върху самостоятелните обекти в сградата и общите части. Вижте си всички налични документи, предварителни договори, нотариални актове / който има такъв/ и др. и се консултирайте с колега адвокат, така че съконтрахентът Ви да си изпълни задълженията по довършване на строежа и снабдяването на всички собственици с всички документи и най - важното - с нотариални актове. Оттам нататък ще си решите и проблемите с Етажната собственост и Общите събрания.
Повече от половината сме с нотариални актове - има и такива на предварителни договори, но те са малцина. Строителят/инвеститор заяви, че няма пари за довършване на обекта и се опитва по ЗУЕС да прекара собствениците да платят за довършването. Тъй като той и неговата фирма държи голям процент идеални части, решенията, които тези ОС ще вземат, ще си бъдат в чисто негов интерес - аз с моите 2,6% ид.ч. да се счупя не мога да направя нищо по въпроса. Ако той, като собственик на по-голямата част ид.ч-и и съответно притежател на голяма част от гласовете, си гласува разходите за доизграждането на строежа да се разпределят м/у собствениците, ние ще трябва да се съобразим с това, въпреки, че по договор сме изплатили всички дейности до Разрешение за ползване на имотите си. По ЗУЕС всеки собственик трябва да изпълнява взетите от ОС решения, т.е. аз ще трябва да заплащам допълнителни довършителни работи, въпреки, че вече съм ги платила веднъж изплащайки дължимото по Договор за покупко-продажба на имота ми.
Прочетох поста Ви, дали е длъжен или не да завърши строежа,зависи от това какво точно се е задължил пред Вас писмено. Затова и Ви предложих консултация с юрист, за да прегледа всички документи и да реши какво реално да се направи за защита на правата Ви. Изтичането на твърде дълъг срок за размисли би довело до негативен резултат за Вас.
- nk7702n
- Старши потребител
18 мнения
• Страница 1 от 1
|
|