начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Питане за разходи за подръжка на общите части на ЕС

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Питане за разходи за подръжка на общите части на ЕС

Мнениеот tuff17 » 23 Апр 2012, 02:29

Здравейте, изчетох доста мнения в този форум. Научих доста полезна информация, но все още имам някой въпроси на който не можах да си отговоря така че ако на някой не му е проблем да ми помогне ще съм му много благодарен :).

Та въпросите са следните:

1. В закона за ЕС пише, че се дължи месечна такса за Разходи за управление и поддържане на общите части на етажната собственост се разпределят поравно според броя на собствениците, ползвателите и обитателите. Въпросът ми е ако един човек е собственик на гараж и на апартамент то той плаща отделно за гараж и апартамент или само една такса ?

Пример:

Имаме блок с два апартамента и един гараж. Месечната такса е 10 лева. Собственика на гаража и апартамента следва да заплати 10 или 20 лева ?

2. Ако даден апартамент не се обитава и се е подало писмено уведомление за това. Задължително ли следва по закон този апартамент да заплаща 50 % от месечната такса или само чрез решение на общото събрание следва да плаща по-малко ?

3. Ако правим общо събрание, но кворумът е между 33 и 50 процента, решенията от това събрание легитмни ли са ?

4. Ако строителят е боядисал една от външните стени с рекламен надпис и надписа се осветява през ноща може ли да му искаме наем за рекламата ?

Благодаря предварително на отзовалите се.
tuff17
Нов потребител

Re: Питане за разходи за подръжка на общите части на ЕС

Мнениеот TheOldMan » 23 Апр 2012, 09:25

Ми... ако прочетете малко по-внимателно... :)
...месечна такса за Разходи за управление и поддържане на общите части на етажната собственост...

Това че има 2 имота (а всъщност дори не е ясно дали гаража е отделен имот или е придаден към апартамента), означва ли че ползва 2 пъти повече общите части?
Според зависи какво разбирате пот общи части, и мисля че тук ОС на ЕС може да определи дали всички да плащат примерно за тока за осветлението на коридора на гаража или само тези които имат гаражи. Но не мисля че ако в "разходи за поддръжка на общи части" са включени заплата на чистачка, осветление на стълбища и такса асансьор, собственика на гаража трябва да плаща двойна такса. Гаража няма много общо с асансьора и чистачката все пак.
2. Отново опираме до това какво е включено в "месечната такса". Ако тя е само за покриване на консумативи, би трябвало неживеещия собственик да не заплаща пълния размер на таксата - все пак той не ползва тези неща. Може и изобщо да не плаща такса. Но ако в таксата влиза и някакъв фонд "основен ремонт" - събират се пари за ремонти на водопроводи, покриви и др. общи части - то тогава трябва да плаща някаква сума, тък като тези ремонти касаят макар и непряко и неговия имот. Колко - решава ОС на ЕС. Но във всички случаи неживеещия собственик може да има основателни претенции да не заплаща пълната сума.
3. Ако в часа обявен за начало на ОС няма кворум от 50%, се насрочва нов час за начало след 2 или 3 часа, и тогава вече колкото се съберат - толкова. Ако ще 2-ма човека да сте - събранието е легитимно и решенията му са валидни.
4. Можете, освен ако в договора за построяването на кооперацията няма клауза, че строителя има право да постави реклама (примерно срещу някаква отстъпка в цената на строежа), или ако в проекта на сградата тази фасада не присъства точно в този си вид. Но ако нямата изрична договорка - можете да му искате пари разбира се.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот tuff17 » 23 Апр 2012, 12:19

Мерси за отговорите общо взето стана ми ясно каквото ме интересуваше само по точка 3 имам още един въпрос. Той е свързан със следния текст от закона
Код за потвърждение: Избери целия код
(7) (Изм. - ДВ, бр. 15 от 2010 г., предишна ал. 4, изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Общото събрание с мнозинство повече от 50 на сто от идеалните части от общите части може да реши следните решения да се приемат с мнозинство повече от половината от броя на самостоятелните обекти:

1. приемане, изменяне и допълване на правилника за вътрешния ред;

2. избиране и освобождаване членовете на управителния съвет (управителя) и касиера;

3. избиране и освобождаване членовете на контролния съвет (контрольора);

4. определяне размера на паричните вноски за разходите за управлението и поддържането на общите части на сградата;

Значи ли че ако се вземе решение без представителство на повече от 50 % на събранието то това решение е нелегитимно ?
tuff17
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 23 Апр 2012, 12:50

Кворум за провеждане на общото събрание
Чл. 15. (1) (Доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Общото събрание се провежда, ако присъстват лично или чрез представители собственици на най-малко 67 на сто идеални части от общите части на етажната собственост, с изключение на случаите по чл. 17, ал. 2, т. 1 - 4.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Ако събранието не може да се проведе в посочения в поканата час поради липса на кворум по ал. 1, събранието се отлага с един час, провежда се по предварително обявения дневен ред и се смята за законно, ако на него са представени не по-малко от 33 на сто идеални части от общите части на етажната собственост.
(3) (Нова - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Когато в случаите по ал. 2 липсва изискуемият кворум, събранието се провежда на следващия ден, а ако той е почивен или официален празник, в следващия работен ден, в часа и на мястото, посочени в поканата по чл. 13, ал. 1 за свикване на общото събрание. Ако липсва необходимият кворум по ал. 1, събранието се провежда по предварително обявения дневен ред и се смята за законно, колкото и идеални части от общите части на етажната собственост да са представени.

Taka че ... за повечето неща не е необходимо представяне на определен процент от и.ч. Да, има случаи в които е задължително да присъстват 100%, 75% или 67%, но ако не успеятда се съберат толкова хора - работата остава "по старому" докато не се постигне консенсус по даденото решение.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот tuff17 » 23 Апр 2012, 13:17

Четейки закона оставям с впечатлението, че за избор на управител и за разпредление на месечните вноски, трябва задължително да присъстват повече от 50 % от идеалните части. Това така ли е ? Или в случая може да се приеме, че ако няма 50 % присъстващи, но има над 33 % решението е легитимно и може да влезе в сила ?

Мерси.
tuff17
Нов потребител

Мнениеот pilmal » 24 Апр 2012, 18:31

Та въпросите са следните:
...
2. Ако даден апартамент не се обитава и се е подало писмено уведомление за това. Задължително ли следва по закон този апартамент да заплаща 50 % от месечната такса или само чрез решение на общото събрание следва да плаща по-малко ?
...

По-скоро тук става въпрос за това, колко време няма да се обитава даденият апартамент. Ако хората, примерно се изнасят и отиват да живеят другаде, то не трябва да плащат нищо за текуща поддръжка и консумативи (ток, вода, чистачка и пр.). Ако обаче лятото или зимата отиват на село или в чужбина за няколко месеца (или другаде за определен период) само по решение на ОС могат да заплащат 50% от споменатите по-горе разходи за времето на отсъствие.
Задълженията за фонд "Ремонт и обновяване" си остават независимо от присъствието или отсъствието на даден собственик. Наематели или други обитатели - не собственици не би трябвало да заплащат вноски по този фонд.
Поздрави.
pilmal
Младши потребител

Мнениеот mariqt » 24 Апр 2012, 21:23

Относно т.3, Общото събрание се провежда, ако присъстват лично или чрез представители собственици на най-малко 67 на сто идеални части от общите части на етажната собственост. Ако в посоченият час няма собственици на най- малко 67 на сто идеални части на етажната собственост, събранието се отлага за след един час. След един час трябва да присъстват собственици или представители на най-малко 33 на сто идеални части на етажната собственост!!!!
(7) (Изм. - ДВ, бр. 15 от 2010 г., предишна ал. 4, изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Общото събрание с мнозинство повече от 50 на сто от идеалните части от общите части може да реши следните решения да се приемат с мнозинство повече от половината от броя на самостоятелните обекти: - това аз го разбирам, че с 50% присъстващи собственици , може да се реши тези решения да се вземат с по - голямо мнозинство.
Не знам дали тълкувам правилно
mariqt
Нов потребител

Назад към Етажна собственост