начало

КС: Експерти да преброят повторно гласовете в 1777 секции и да проверят протоколите за недействителните бюлетини в 442 КС: Експерти да преброят повторно гласовете в 1777 секции и да проверят протоколите за недействителните бюлетини в 442

Развод с грък

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Развод с грък

Мнениеот kaliana » 06 Мар 2012, 12:29

Омъжена съм за грък от 2006. Не живеем заедно, нямаме общ дом, нито кола, нито деца. Има само една земя в Гърция, която той купува преди брака, но по време на брака я продава и със същите пари купува друга. Искаме да се разведем.
1. Земята смята ли се за имот, придобит по време на брака или е трансформация на лични средства за които не мога да имам претенции?
2. Мога ли да искам издръжка от него и дали въобще имам право на такава. Някъде бях чела, че ако съм социално слаба, мога да получавам някаква издръжка 3 години, но аз не се водя социално слаба. От друга страна заради него спрях да работя и пропуснах много възможности.
3.Дали аз да подам документи за развод от България или по-добре той да го направи от Гърция. Кое законодателство е по-благоприятно за мен. Женени сме в Гърция, но бракът е признат и в България в законовия срок.

Благодаря предварително за отговорите или за насочването към адвокат във Варна, който би могъл да ме посъветва.
kaliana
Нов потребител

Re: Развод с грък

Мнениеот thekukurigu » 06 Мар 2012, 13:21

Извинявай,че така нахлувам в темата ти,но какъв е законовия срок за регистрация на брак в Бг?
thekukurigu
Нов потребител

Мнениеот boiko_62 » 06 Мар 2012, 13:37

във връзка с регистрацията на брак сключен в чужбина срокът е 3 месеца
необходими документи: Акт за раждане
Копие от брачното ви свидетелство - заверено в страната в която е сключен брака ви от заклет преводач в посолството и печат на посолството за достоверност. Заявителят изготвя и подписва молба за извършване на регистрацията на брака.
Регистрирането на гражданския брак в България се извършва в общината по местоживеене на един от съпрузите
boiko_62
Потребител

Мнениеот thekukurigu » 06 Мар 2012, 14:23

3 месеца!!! :shock: Това не го знаех,а какво става,ако този срок е изпуснат? :(
Акта за раждане на двамата ли?Това също ми е невъзможно да взема...
thekukurigu
Нов потребител

Мнениеот kaliana » 07 Мар 2012, 10:32

Моят съвет е да се обадите в Общината (отдел Гражданско състояние), където живеете и да ги питате какво точно Ви е необходимо. Не беше толкова сложно, но за някои държави се изисква печат апостил на брачното свидетелство за да бъде признато в България. Не беше необходим акта за раждане на съпруга ми. Само някаква молба по образец имаше, лична карта и брачното свидетелство преведено и легализирано. Беше сравнително лесно и ми направиха колкото копия си поисках срещу минимално заплащане. По мое време (2006) Законът за гражданската регистрация предвиждаше 6-месечен срок за вписване в общината в България на граждански брак, сключен в чужбина.

П.П. Когато чаках на опашка за признаване на брака, имаше една адвокатка, която каза: "Съветвам Ви да не го признавате, защото процедурата по развод с чужденец е много сложна":) Малко съжалявам, че не я послушах.
kaliana
Нов потребител

Мнениеот janetastoimenova » 07 Мар 2012, 12:48

Къде е сключен гражданският брак?
janetastoimenova
Младши потребител

Мнениеот thekukurigu » 07 Мар 2012, 13:02

janetastoimenova, мен ли питаш?В Кипър е сключен брака .
thekukurigu
Нов потребител

Мнениеот kaliana » 07 Мар 2012, 13:39

моят е сключен в Гърция, остров Хиос
kaliana
Нов потребител

Мнениеот kaliana » 18 Мар 2012, 00:34

Уважаеми посетители на форума,

Няма ли никой тук, който да даде някакво становище по въпроса или да ме насочи към подходящ адвокат? гледам, че темата е видяна 170 пъти и ще се радвам ако някой реагира.

Благодаря!
kaliana
Нов потребител

Мнениеот kuma_lisa » 18 Мар 2012, 23:57

Здравейте kaliana, сестра ми премина през развод с грък и тъй като аз носех някои документи до адвоката й знам, че искаха някои от тях да са преведени и легализирани. Ако желаете пишете ми на kuma_lisa@abv.bg, ще помогна с каквото мога :)
kuma_lisa
Младши потребител

Назад към Семейни казуси