начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Затъмнени стъкла на автомобили?

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Затъмнени стъкла на автомобили?

Мнениеот backstage » 18 Фев 2012, 01:22

Имам следния въпрос. Чл. 105 ЗДВП гласи:

(1) Забранява се ограничаване на видимостта през челното стъкло и през страничните стъкла на автомобила, осигуряващи видимостта на водача към пътя, както и намаляване на прозрачността им.

(2) Ограничаване на видимостта през стъклата на задните врати на леките автомобили, както и намаляване на прозрачността им, се допуска само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила.

Как тогава патрулни автомобили на КАТ-Пътна Полиция, също така автомобили на охранителна полиция, на Следствените отдели, дори цивилни полицейски коли, а също така и автомобили на НСО се движат по пътищата с изцяло затъмнение стъкла или поне с тъмни преди странични. В закона не са посочени изключения от предписаното правило. Има ли конкретна наредба или някакъв друг подзаконов акт, с който се регулира този въпрос?

Моля само да не ми отговаряте, че така стоят нещата в България, че на тях никой не им прави проблем и т.н. Въпросът ми е сериозен, има ли някаква нормативна уредба или наистина всичко е произвол от страна на органите. Благодаря ви.
Трябва да си търпелив към седем основни чувства. Да си търпелив към седем основни чувства: Омраза, обожание, страх, яд, тъга, радост и загуба.
Аватар
backstage
Младши потребител

Re: Затъмнени стъкла на автомобили?

Мнениеот ivan_lawyer » 18 Фев 2012, 06:16

Органите не ходят пеш, освен това е въпрос на мъжка чест, не на игра.

Престъпниците и органите са едно и също явление - имаше и подобна сентенция.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот backstage » 18 Фев 2012, 17:57

:) Ето точно такива коментари не исках да получавам. Отговорете ми ясно, моля. Има ли нормативен акт, който да урежда горепосочения въпрос или не? (Последно бях чул, че в МВР има над 1000 наредби, инструкции и т.н.)
Трябва да си търпелив към седем основни чувства. Да си търпелив към седем основни чувства: Омраза, обожание, страх, яд, тъга, радост и загуба.
Аватар
backstage
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 18 Фев 2012, 21:00

Мисля че няма изрична наредба, уреждаща точно тази материя. Но поради характера на дейностите извършвани с тези автомобили може да се приеме че затъмняването на стъклата е задължително за изпълняване на дейността с това МПС. Примерно затъмняването на стъклата пречи на евентуалните съгледвачи да установят кой точно пътува в МПС-то, или броя на охранителите, пазещи персоната вътре. Както и дали изобщо ВИП персоната е в този автомобил.
По същата логика може да се опитате да спрете от движение бронираните автомобили на банките - техните стъкла пропускат значително по-малко от минимално разрешените 70% светлина. Но просто не могат да се изработят 5 (и повече) см бронирани стъкла, които да пропускат 70% светлина...
Или да се мерят вредни емисии в изгорелите газове на верижните машини на Гражданска защита... :)
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот backstage » 18 Фев 2012, 21:07

Благодаря много за този отговор. А къде е уреден въпросът с минимално разрешените 70% светлина? Защото ако има такова точно установено число, то органите на ПП не могат да замерят дали пропускливостта е под или над 70%. Просто нямат такива уреди.
Аватар
backstage
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 18 Фев 2012, 23:40

http://www.rta.government.bg/n_uredba/p ... 43rev1.pdf
Точка 9.1.4.1
Даже имам грешка - за предно стъкло е 75 процента, за останалите - 70.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот backstage » 19 Фев 2012, 00:38

Благодаря наистина много. Точно това търсех от доста дълго време.
Аватар
backstage
Младши потребител

Мнениеот B_Simeonov » 23 Фев 2012, 06:15

Колкото до уредите, повярвай ми, имат такива
B_Simeonov
Младши потребител

Мнениеот rodnilb » 28 Май 2024, 12:13

От БНТ - Варна ОТКАЗАХА да отразят това пред обществото, защото била намесена полицията...!
Очевидно, че ги е страх от полицията и защитават интересите им!

Порочната практика "тъмни стъкла" на полицията във Варна.

https://www.youtube.com/watch?v=Uo_O9mRrmx0&t=2s
rodnilb
Младши потребител

Назад към Административно право