начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Съседи!!!

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съседи!!!

Мнениеот jorkata_984 » 04 Сеп 2011, 08:43

Здравейте! Във входа имаме следния проблем.Отходната тръба в мазето е спукана и спешно се нуждае от ремонт,но проблемът са няколколко.На първият етаж живеят така наречените "Роми",който в продължение на месеци са изхвърляли боклуците си в мазето и не искат и няма как заканно да ги принудим да го направят.Във входа има голяма част апартаменти който са собственост на общината и техните наематели отказват да дадат пари за ремонт по предтекст че са социално слаби.Накрая се оказа че като изключихме циганите и наемателите останахме 4 семейства който сме съгласни да дадем пари за ремонт на канализацията.Някой сблъсквал ли се е с подобен проблем и към кого да се обарнем за помощт.Писахме сигнали до община за наематели но от там само им правят предупреждения и нищо повече.
jorkata_984
Нов потребител

Re: Съседи!!!

Мнениеот toni_sf » 06 Сеп 2011, 10:58

jorkata_984 написа:Здравейте! Във входа имаме следния проблем.Отходната тръба в мазето е спукана и спешно се нуждае от ремонт,но проблемът са няколколко.На първият етаж живеят така наречените "Роми",който в продължение на месеци са изхвърляли боклуците си в мазето и не искат и няма как заканно да ги принудим да го направят.Във входа има голяма част апартаменти който са собственост на общината и техните наематели отказват да дадат пари за ремонт по предтекст че са социално слаби.Накрая се оказа че като изключихме циганите и наемателите останахме 4 семейства който сме съгласни да дадем пари за ремонт на канализацията.Някой сблъсквал ли се е с подобен проблем и към кого да се обарнем за помощт.Писахме сигнали до община за наематели но от там само им правят предупреждения и нищо повече.

Отговорноста за това нещо е на всички собственици в ЕС ,ако се подавали сигнали в общината и няма реакция ,сигнализирайте прокуратурата и до 3м ще се знае.И си изберете Управител на ЕС който ще гони тези неща а съм сигурен,че Вие нямате такъв.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот trando58 » 08 Сеп 2011, 04:13

Уморих се тази вечер да пиша,но все пак ми иде да подскажа. Щом общината е собственик на част от самостоятелните обекти в ЕС ,то тя е и задължена по ЗУЕС наравно с всички други собственици по чл.50 от закона.Това ,че те са пращали писма на наемателите е чист блъф и не пре чем.Наемателят няма работа да плаща за ремонти. Пуснете писмено искане с входящ номер в общината или писмо с обратна разписка,в което настоявайте да си поемат ангажиментите към собствеността.Те имат специален фонд за поддръжка на общ.собственост,но явно я изпапват .Каквото и да е ,Вие сте в правото си да им искате пари за тръбата,ако не ,веднага на съд,но съберете всички документи,покани към общ.писма ит.н и няма да имате проблеми.

"На крак о парии презрени....." Ми то туй ни остана.
trando58
Потребител

Мнениеот jorkata_984 » 08 Сеп 2011, 08:27

Благодаря ти за съвета.:)))
jorkata_984
Нов потребител

Мнениеот toni_sf » 11 Сеп 2011, 12:39

trando58 написа:Уморих се тази вечер да пиша,но все пак ми иде да подскажа. Щом общината е собственик на част от самостоятелните обекти в ЕС ,то тя е и задължена по ЗУЕС наравно с всички други собственици по чл.50 от закона.Това ,че те са пращали писма на наемателите е чист блъф и не пре чем.Наемателят няма работа да плаща за ремонти. Пуснете писмено искане с входящ номер в общината или писмо с обратна разписка,в което настоявайте да си поемат ангажиментите към собствеността.Те имат специален фонд за поддръжка на общ.собственост,но явно я изпапват .Каквото и да е ,Вие сте в правото си да им искате пари за тръбата,ако не ,веднага на съд,но съберете всички документи,покани към общ.писма ит.н и няма да имате проблеми.

"На крак о парии презрени....." Ми то туй ни остана.

Аз ще ти кажа нещо друго, общината след като подпишеш договор с нея автоматически прехвърля собственоста на имота към теб докато е в рамките на договора , но си запазва правото да те изхвърли ако не си платиш три месечни вноски за наем .
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот jorkata_984 » 13 Сеп 2011, 19:00

Прав си.След като се поинтересувах повече излезна,че е така.Наематели стопанисват имота като собствен.
jorkata_984
Нов потребител

Мнениеот trando58 » 14 Сеп 2011, 01:36

Говорите глупости.Има собственик и има наемател.Допитайте се до юрист и не ми дращете тука простотии.
trando58
Потребител

Мнениеот toni_sf » 14 Сеп 2011, 14:23

:D Повече мастика ли беше А Трандо.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот kirile » 16 Сеп 2011, 14:29

чл.49 от ЗУЕС внимателно го прочетете и действайте от тази позиция. Независимо дали Общината е собственик или не , тя е длъжна да издаде мотивирана заповед със срок за извършване на ремонта и да осъществи последващите действия , ако тази заповед не се изпълни в срок. Имайте предвид , че тази тръба е обща част от сградата и касае неотложен ремонт , в този член от закона подробно са описани правомощията на Общината. Аз също от месеци имам теч от общата канализационна тръба и съм подал заявление до Общината , която отказва да издаде заповед за ремонта и тези дни ще обжалвам отказа в Административен съд.
kirile
Потребител

Мнениеот toni_sf » 17 Сеп 2011, 11:19

Кириле, защо не опиташ първо чрез някоя медия ,че отидеш ли на обжалване минава време .Викни Господари на ефира ,и да видиш как бързо ще се задвижат нещата. И дано си получил от тях писмен отговор ,че отказват.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот kirile » 17 Сеп 2011, 16:53

Да получих писмен отговор , че отказват да издадат заповед. По-точно отговора се състои от предписание да бъде свикано общо събрание за решаване на проблема , а завлението ми е да издадат заповед. Не ме плаши времето , което ще загубя в съда , защото то работи в моя полза - за всеки изминал ден от момента на сезирането със заявление , в който семейството ми е живяло в този теч от фекални води , застрашаващи живота и здравето ни , ще поискам в последствие съответното обещетение за неправомерно увреждане от бездействието на Районната администрация. Аз винаги мисля и планирам две крачки напред.
kirile
Потребител

Мнениеот redemi » 17 Сеп 2011, 20:00

Здравейте!Имам питане,надявам се да ми помогнете.Наематели сме наОбщинско жилище във Варна,ние иоще едно семейство във вход от 24 апартамента.Домоуправителят и другите искат да подадат жалба и дани съдят ,че не сме платили за ремонт на покрива за жилище на което не сме собственици. Плащаме си за текущи разходи и за сумата за фонда за текущи ремонти,която сес ъбира всеки месец ие по 3 лв на апартамент. Участвахме и в направата на врата на входа и домофонна система. Но мисля че за покрива, трябва да плаща собственика.Могат ли да ни осъдят,направили са жалба и са се подписали всички, и ще я носят в Общината. Виждам ,че тука сте коментирали подобни проблеми,и се надявам някой да ми помогне. Домоуправителката ми донесе копие на часто Наредбата за настаняване на лица и семейства в Общински жилища и в член14,ал 6 пише-цитирам-`Поддържането и текущите ремонти на наемателите се извършват в съответствие със сключения договор за ползване на жилището с Кмета на района`.
Ще разгледам и ЗУЕС за членовете ,които сте коментирали.
redemi
Нов потребител

Мнениеот trando58 » 18 Сеп 2011, 13:44

Ами прочетете си първо договорът с общината. Поначало във вашият случай изначалният нормативен акт е ЗЗД и после идва ЗУЕС.Погледнете хубаво какво е написано в договорът в частта му за поддържането на веща,дали сте задължен да извършвате дребни ремонти породени от нормално износване на веща или ви е вменено да участвате и във всички ремонти по общите части.Въобще огледайте го добре и тогава напишете пак какво е положението,защото едно дело може да ви излезе наистина много солено.
trando58
Потребител

Мнениеот karmen1961 » 09 Ное 2011, 10:50

Живея в общинско жилище. Променяха правилата 100 пъти, но основните неща се повтарят. Въпреки че всяка община си определя правилата, разликите по основни теми няма как да са драстично различни. Та: наемателите отговарят за жилището, за редовната поддръжка - да не чупят и рушат, да си оправят кранчетата и водомерите, например, както и контактите, ключовете, бравите и пр. Обаче: за сградни инсталации и общи части си отговаря Общината, т. е. собственикът (всички тръби, олукът, покрива, комините и пр.) Т. е. наемателите трябва да си внесат там декларация в Жилфонд ,като представят и протокол от ОС, и да опишат проблема. Единствената вързалка е, че Жилфонд, респективно Общината, плаща само при легитимно издадена фактура. Т. е. разни там уговорки "на ухо", приятелски услуги и др. такива не вършат работа. Легитимна фирма, с легитимна фактура - и готово!
karmen1961
Младши потребител

Мнениеот kremenkov79 » 24 Яну 2012, 11:06

Запознати ли сте дали съседа има право да си мие автомобила пред гаража си и в следствие на това наоколо става много кално и мръсно?Може ли да се направи нещо?
kremenkov79
Нов потребител

Мнениеот karmen1961 » 27 Яну 2012, 19:01

kremenkov79 написа:Запознати ли сте дали съседа има право да си мие автомобила пред гаража си и в следствие на това наоколо става много кално и мръсно?Може ли да се направи нещо?

А бе можеш да му направиш мръсно по принцип. Както знаеш, даже миенето на терасите е забранено, което е идиотия, та можеш да се жалнеш - по повод похабената питейна вода. Обаче ... е, ще пратят по някое време проверка, то пък той тогава няма да я мие, ще го извикат да го предупредят, ще съставят протокол колко работа са свършили и са реагирали на сигнала и ще си измият ръцете с това. На никой чиновник няма да му се занимава и ще бъде формално. Ти можеш да ги тероризираш всеки път с жалби, обаче все ще е същото. Дори да го хванат да я мие, пак няма да го глобят веднага, а ще го предупредят. Прецени си искаш ли да си послугуваш, или предпочиташ с някой комшия да му метнете едно одеало в тъмното - колкото да го сплашите
karmen1961
Младши потребител

Назад към Етажна собственост