- Дата и час: 22 Ное 2024, 19:29 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Огрничаване на достъп
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
Огрничаване на достъп
Много моля за вашето мнение.Законно ли е решение на Общо събрание на Етажните собственици ключа за помещението с електромерите да бъде предоставен само на едно лице и всички други да са лишени от пряк достъп до тях.Т.е -да са в зависимост.Според ЕРД достъпа на всеки абонат до електромера е гарантиран.Хубав ден на всички
- oldboy
- Младши потребител
Re: Огрничаване на достъп
oldboy написа:Много моля за вашето мнение.Законно ли е решение на Общо събрание на Етажните собственици ключа за помещението с електромерите да бъде предоставен само на едно лице и всички други да са лишени от пряк достъп до тях.Т.е -да са в зависимост.Според ЕРД достъпа на всеки абонат до електромера е гарантиран.Хубав ден на всички
Това се прави вероятно с цел предотвратяване на манипулацията върху електромерите и предпазване от кражби. Като собственик на имот сте имали право да присъствате на събранието и да разберете причините за това действие. Можело е и да гласувате против, и ако е имало достатъчно собственици които споделят вашето мнение, решението нямаше да се вземе. Явно или по-голяма част от собствениците са решили това да е така. А щом има решение на Общото събрание, действието е законно, тъй като помещението е "обща част" и е в правомощията на ОС да взима решения за разпореждане с тях.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Благодаря на Старчето.А инспектора си е инспектор все ще издърпа нечий уши.Все пак не съм участвал в събранието тъй като наскоро влязох в жилището и разбрах за порядките.Все пак нали имам право на достъп или не. Явно ще завися от няколко малоумни бабички жертви на тв. внушения
- oldboy
- Младши потребител
Ок но и въпроса е в това -да имам правото да го виждам през прозорче и на запечатано табло-това право ми се отнема.За да си видя показанията трябва да звъня на чужда врата и да чакам за ключа от таблото.А много пъти и никой не отваря.Последно имам ли право и аз на достъп /ключ/ за визуален контрол на показанията на електромера ми при запечатаното табло.Просто и ясно.ЕРД гарантира това право а ОС на малограмотни баби от входа го запрещава.Това е казуса
- oldboy
- Младши потребител
Има си процедура за обжалване решенията на ОС. Тромава, скъпа, но я има. Прегледайте Закона за етажната собственост.
А това, че ЕРД гарантира нещо, което не е в неговите правомощия, си е отделен проблем.
Има вариант и ако чак толкова се интересувате от показанията на електромера си, да помолите ЕРД срещу съответното заплащане да монтират електромер с дистанционно отчитане, и да си правите справките без да имате достъп до таблото.
А това, че ЕРД гарантира нещо, което не е в неговите правомощия, си е отделен проблем.
Има вариант и ако чак толкова се интересувате от показанията на електромера си, да помолите ЕРД срещу съответното заплащане да монтират електромер с дистанционно отчитане, и да си правите справките без да имате достъп до таблото.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Всеки съсобственик има право на достъп и ползване на общите части, не може едни да се разпорежда и да ограничава ползването от другите. може едно лице да съхранява ключа, но при поискване е длъжно да даде ключа на всеки един. А относно решенията на ОС, вижте дали конкретно по този въпрос не сте изпуснал срока за обжалване - ЗУЕС.
- nk7702n
- Старши потребител
Блг. на "Старчето",който винаги и без моралистични увертюри се отзовава-да пребъдеш. На nk7702n също. Аз мога и без помоща на ЕРП да си монтирам ел.мер в жилището, но се боя да не загубя себеуважението си. Продължавам да смятам че правото ми е ограничено,защото да звъниш на чужда врата като просяк ....Е друго щеше да е, ако и аз бях стара дама, че да звънна за ключа и да поразтегнем лакардията на тема-че кой е пък тоя вчера дошъл и ще иска и той да има ключ.Ама нейсе-никой не си избира родина и родители, но съседи......
- oldboy
- Младши потребител
Аз не разбирам защо толкова настояваш да имаш достъп до там ,най лесното е на следващото ОС се изяви и поеми всички функции ключа от таблото да е в теб , ключа от абонатната ,но трябва да си си в къщи всеки ден ,че когато се наложи друг да има достъп да му го осигуриш.Иначе тогава ти им спираш достъпа на другите собственици.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
Недейте да заблуждавате човека ! Той е абсолютно прав ! Нито решение на общото събрание , нито който и да е собственик няма право да ограничи достъпа до общо помещение.
А сега за разлика от другите конкретните ми съвети по въпроса :
Поискайте ключа за общото помещение от този , който го държи и си извадете дубликат , по този начин проблемът ви е решен. Ако откаже да ви го даде , направете искането и отказа в писмен вид с двама свидетели. Писменото искане и отказа да ви се даде този ключ , за да си изкарате дубликат , съответно с подписите на свидетелите , подавате жалба до прокуратурата за самоуправство от страна на лицето , което не ви дава ключа и към жалбата прилагате писменото искане. Прокуратурата ще ви реши проблема със сигурност , че може и да осъди виновника.
А сега за разлика от другите конкретните ми съвети по въпроса :
Поискайте ключа за общото помещение от този , който го държи и си извадете дубликат , по този начин проблемът ви е решен. Ако откаже да ви го даде , направете искането и отказа в писмен вид с двама свидетели. Писменото искане и отказа да ви се даде този ключ , за да си изкарате дубликат , съответно с подписите на свидетелите , подавате жалба до прокуратурата за самоуправство от страна на лицето , което не ви дава ключа и към жалбата прилагате писменото искане. Прокуратурата ще ви реши проблема със сигурност , че може и да осъди виновника.
- kirile
- Потребител
В случая се присъединявам към мнението на Кирил.Никой не може да забрани достъп до общи части в ЕС. Вярно е ,че и самите електромери са поставени в различните домове по различен начин.Някои са от едно време "разкрити" с пряк достъп на всеки до тях,други,по по-съвременен начин по обезопасени,но не нарушаващи правата на потребителя. Ще ви дам пример как е при нас.Понеже кооперацията е стара,в началото имаше едно табло което се затваряше с врата с ключалка и всеки имаше(който иска ключ)Но вътре самите електромери си бяха открити и всеки имаше достъп до тях,което по само себе си е опасно както и от опит на собственикът за манипулация в/у електромера,така и от недобросъвестни съседи които имайки карез на някого,му отвъртат бушона и го прибират в джоба си. Преди няколко години(3-4) електроразпределителното дружество премахна всички стари електромери и за своя сметка постави в таблото друго модерно от метал с прозрачни врати за да се виждат всички електромери. Отделно часовник за нощна тарифа и редица от превключватели във вид на предпазни щекери,като всеки от блока има достъп до контрола на своя електромер и може във всеки един момент да си спре централно електрозахранването си(например при ремонт) както и има достъп(визуален до данните на своя електромер. Това е!Чисто ,просто и интелигентно.Всичко друго е от лукавия.
- trando58
- Потребител
А при електромерите има ли и бушони?
Защото при мен преди време се случи едно късо съединение и освен бушона вкъщи падна и този долу в таблото.
Ако нямам достъп, а "ключаря" е на лозето за няколко дни, какво правим?
Най-лесно е - вземете ключа, и го върнете след час, като през това време сте си направили дубликат.
Защото при мен преди време се случи едно късо съединение и освен бушона вкъщи падна и този долу в таблото.
Ако нямам достъп, а "ключаря" е на лозето за няколко дни, какво правим?
Най-лесно е - вземете ключа, и го върнете след час, като през това време сте си направили дубликат.
Не съм адвокат, a любител на правото !
- nikiboy
- Потребител
Благодаря на всички удостоили питането ми с внимание.Най-вече на "кириле" чието мнение за мен е най-ценно.Напълно съвпада и с моето мнение.И "никибой" е абс. прав-там са и два от предпазителите.Хубави пролетни дни на всички
- oldboy
- Младши потребител
А аз пък може да попитам защо трябва всички общи части да са под ключ ,отворено отвсякъде всеки да има достъп за да не му се нарушават човешките права на собственика човека си има право даже и да се прикачи да ползва ток от друг електромер ,има право да се изходи в общите части ,те все пак са и негови И после питаме защо са такива ОУ на всички монополисти и как да ревем от тях ,като не знаем сами как да се пазим и да не рушим.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
Въпреки че темта е стара, иска ми се да разбера дали асансьорите са общи части или не, щото напоследък зачестиха случаите на монтиране на ел. чипове, с които достъпът на част от собствениците до асансьорите се забранява. Това не е ли изнудване и самоуправство? Дори да има неизрядни платци в блока, има си ясно разписана процедура в ЗУЕС за принудително събиране на средствата, а не чрез изнудване и врътки.
- korifey
- Младши потребител
14 мнения
• Страница 1 от 1
|
|