начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Теч казус.

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Теч казус.

Мнениеот fatboy » 18 Окт 2010, 13:58

Дайте идея какво трябва да се прави при следния шибан казус?
Майка ми живее в апартамент в Ботевград. Над нея живеят цигани. От цял блок с 38 ап., точно на нея се падна тази чест.
Циганите имат проблем с една от ВиК тръбите (за чиста вода или канал, не знам). Когато се къпят, в кухнята и банята на майка ми веднага излизат петна.
Към този момент няма сила, която да ги накара да си подменят тръбата и да се реши проблема.
Оплаквания в общината - отговориха й с писмо, че не било тяхна работа.
В полицията - също не било тяхна работа.
Ако се наеме адвокат и ги осъдим за някаква сума, проблема не знам дали ще бъде решен, т.е. да си подменят тръбата. А това би отнело години.
Последния вариант, за който търся съвет е ОС на етажната собственост. Каква е процедурата да се окаже натиск? Веднъж доколкото знам са събирани някакви подписи от съседи и дотам, но проблема съществува и циганите отказват да си ремонтират тръбата.
fatboy
Нов потребител

Re: Теч казус.

Мнениеот toni_sf » 18 Окт 2010, 16:33

:D Роми собственици на жилище ,това е казус
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот fatboy » 18 Окт 2010, 19:52

Просто не знам какво да предприема?
fatboy
Нов потребител

Мнениеот trando58 » 18 Окт 2010, 20:07

От това което е написано по въпроса ,се досещам,че има неразбиране по него.Ако се получава теч в апартамента на майка Ви,това може да е и от ВиК инсталацията,а може да е и от фугите по пода на банята на съседите от горният етаж. На първо място трябва да се установи дали там където се появяват петната,има тръби или фуги. Ако повредата е в ВиК инсталацията,ЦИГАНИТЕ НЕ СА ДЛЪЖНИ да правят ремонта,това са общи части и ОС на ЕС е длъжно да гласува извършването на ремонта.Ако течът е по разделителните стени, също.Ако обаче съседите са правили някакво преустройство и са извеждали допълнителни тръби от общата ВиК инсталация и то без разрешение и там е повредата,са длъжни да направят ремонта за тяхна сметка.С една дума Управата на ЕС Е ДЛЪЖНО !!! да вземе отношение по въпроса.Трябва да се извика специалист за да констатира точната причина на теча. Съседите са длъжни по ЗУЕС да осигурят достъп до имота си,когато касае ремонти по общите части.Ако откажат,пишете жалба до прокуратурата,обикновено до месец се получава становище.
trando58
Потребител

Мнениеот fatboy » 19 Окт 2010, 06:54

Trando58, благодаря за бързия отговор.
Значи, ако има проблем, в която и да е тръба в съседите на майка ми, независимо дали се касае за общ щранг на блока или вътрешно разклонение (до мивка, бойлер и тн) след крана за спиране на водата за апартамента, то и в двата случая говорим за общи части на ЕС?
Това е важно уточнение, което изяснява кой носи отговорноста за текущото състояние.
Още един въпрос. Какъв специалист трябва да се търси за извършването на огледа и съответно издаване на протокол и/или заключение? Строителен инженер, ВиК-спец или някакво вещо лице?
fatboy
Нов потребител

Мнениеот trando58 » 19 Окт 2010, 07:47

До fatboy
Всичко що е в стените на блока е обща част( виж чл.38 от ЗС) Примерно батерията на душа не е такава:) Във Вашият случай ме съмнява,че по-скоро течът е от пода на банята или от стените.Понеже казвате,че петната се появяват при ползване на банята,но това ще каже най-добре специалистът.Оторизиран В и К спец от някоя фирма който да даде становище с подпечатан официален документ(в случай,че се стигне до съд) ще Ви свърши работа. Хубаво е да имате в архива на блока скица на В и К инсталацията. Успех!
trando58
Потребител

Мнениеот fatboy » 19 Окт 2010, 10:01

Благодаря още веднъж!
Ще се обадя на майка ми да й дам инструкции.
fatboy
Нов потребител

Мнениеот user02 » 19 Окт 2010, 11:17

Би трябвало да може чрез ОС и евентуална промяна в правилника да може циганите да бъдат изведени от имота.
user02
Младши потребител

Мнениеот fatboy » 19 Окт 2010, 11:31

user02 написа:Би трябвало да може чрез ОС и евентуална промяна в правилника да може циганите да бъдат изведени от имота.

те обитават имота повече от 35 години. Не искам да ги гоним, просто да си подменят тръбата. Последните години живеят в Испания. Прибират се няколко пъти в годината за по някоя и друга седмица и тогава на тавана на кухнята и банята се образуват огромни петна.
fatboy
Нов потребител

Мнениеот namakak » 19 Окт 2010, 12:54

Застраховайте жилището си.
Скоро и в нашия квартал се дочу,за някакъв теч при водомерите на някой и за 5-6 капки вода се спря веднага водата на 100 апартамента,докато не се оправи теча!Това го направи някаква си чиновничка от съда :mrgreen: И разбира се,че веднага се спря водата,хората не търпят такива проблеми в собствеността си,камо ли някой да им разрушава хубавия ремонт,че пък и да им вреди.
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот toni_sf » 20 Окт 2010, 08:36

Това е добра идея, но ония отгоре ако няма възможност да направи веднага ремонта, ще им трябва водоноска и хим. тоалетна :wink:
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот todorb2000 » 20 Окт 2010, 09:45

абв :D за ремонтите в ЕС
Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите/чл.58 от Конституцията/
http://www.youtube.com/watch?v=BP7WGKWPZKg
Емил Димитров-Ако си дал…не си живял на празно!
todorb2000
Потребител

Мнениеот toni_sf » 20 Окт 2010, 11:24

:D Не се базикай, сина ми учи там и всяка вечер се прибира защото и хотелите съм им по същият начин. :D а пък цифромания
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот fatboy » 16 Дек 2010, 00:57

Жилището е застраховано. Мина вещо лице и вече почти 2 месеца нищо.
Капе от време на време, когато ползват банята
Посъветвах я да ходи пак до застрахователя, ако трябва да извика за втори оглед вещо лице.
Мисля, че и застрахователя трябва да вземе отношение в случая.
fatboy
Нов потребител

Назад към Етажна собственост