начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

домова книга - въпрос

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: домова книга - въпрос

Мнениеот toni_sf » 05 Окт 2010, 13:43

до-georgiev_sfbg Е прочел съм го,но не е ли по лесно да се каже нещо с по малко думи и на място, отколкото да се ровим и да се чудим в кой закон беше това.Чичко Гугъл знае и показва всичко :D а и е просто запознаваш се със закона и питаш за мнение по даден казус .И ще ме извиниш, но човек не се учи от закона а от диспута и мненията на другите около него.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 05 Окт 2010, 14:53

toni_sf написа:до-georgiev_sfbg ...човек не се учи от закона а от диспута и мненията на другите около него.

...Това, не го знаех! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот goldie » 05 Окт 2010, 17:25

georgiev_sfbg написа:...Още един "юРИСТ"! ...За домашно :arrow: Чети изложеното по-долу, ако се налага и по няколко пъти! :wink:

ЗУЕС - Чл. 6. (1) Собствениците са длъжни да:
16. вписват в книгата на собствениците членовете на своите домакинства и обитателите;
(2) Обитателите на сграда в режим на етажна собственост имат задълженията по ал. 1, с изключение на тези по т. 5 и 9.

в крайна сметка колко на брой са задълженията - 1 или 2? вменяването на задълженията на обитателя по ал.2 освобождава ли собственика от задължението му по ал.1?
ако никой не впише обитателите, на кого ще се наложи наказанието по чл.55 - на обитателя, на собственика, на двамата (или на членовете на управителния съвет)?

ЗУЕС - Чл. 7.(6) Към книгата на собствениците се води приложение, в което всеки собственик или обитател вписва притежаваните или взети за отглеждане животни.

пак добре, че не вменявате задължението на животните да се вписват сами. но този член описва формата на книгата, не свързаните с нея задължения. понеже задълженията по чл.6 не включват животните, вписването остава пожелателно (без да отпада заплащането по чл.51, ал.7).

georgiev_sfbg написа:...Въпросната госпожа, която вероятно е Председател на УС или Управител, няма право да Ви вписва във въпросната Книга на собствениците, ако нямате регистрация по постоянен или временен адрес! 8)

е това от кои пръсти си го изсмукахте, професионален юристе? :shock: :shock: :shock:
тя изобщо няма това право - нито със, нито без регистрация! собствениците имат това като задължение по чл.6, но законът не изисква тяхната адресна регистрация да е в рамките на ЕС. интересно как ще разпределите двата възможни адреса на ф.л. от ЗГР (всеки от които е единствен) ако един собственик притежава три или повече обекта.
любопитно ако Вие сте на мястото на въпросната госпожа как ще предотвратите собственик или обитател да не впише в книгата на собствениците лице без регистрация на адреса - докато пише ще успеете да направите справка в масивите на ЕСГРАОН и ще му/й избиете химикалката от ръката? :roll:

да не говорим, че адресите биват постоянен и настоящ. има доста разлики между временно пребиваващи граждани и обитатели, и Вие като юрист е редно да сте запознат с тях. ако цитирам един авторитет от интернет, "За домашно :arrow: Чети изложеното по-долу, ако се налага и по няколко пъти!"

ЗГР - Чл. 94. (В сила от 1.01.2000 г.) (1) Настоящ адрес е адресът, на който лицето пребивава.
(2) Всяко лице има само един настоящ адрес.
ЗГР - Чл. 96. (В сила от 1.01.2000 г.) (1) Настоящият адрес се заявява чрез подаване на адресна карта от лицето до общинската администрация.
(2) Заявяването се извършва лично, а по изключение - от упълномощено лице след представяне на нотариално заверено изрично пълномощно.
(3) За малолетни и непълнолетни и на поставени под запрещение лица заявяването се извършва от законните им представители.
(4) Образецът на адресната карта се утвърждава с постановление на Министерския съвет.
ЗГР - Чл. 99. (В сила от 1.01.2000 г.) (1) Всяко лице е длъжно в срок 30 дни да заяви промяната на настоящия си адрес.

ако не сте забелязали, да Ви подсетя - ЗГР засяга отношенията между държавата и гражданите, а домоуправителят и домовата книга са заменени с нови длъжност и книга, подчертаващи прекъсването на връзката с държавния административен апарат.
брях! някой анонимен м(ар)одератор не понася Капитан Очевидност. интересно защо след като той не нарушава Общите условия на Lex.bg.
goldie
Потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 05 Окт 2010, 18:44

Изображение

До "юристчето" "goldie":
...Бягай бързо в къщи да зубриш! ...Тук, не сме на училище! Изображение

П.П. Нямам излишно свободно време!

-----------------------------------------------------------------
...Господи, колко мъка има на този свят!
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот trando58 » 05 Окт 2010, 20:44

До georgiew_sfbg
Че спамя,спамя.Но нека да видим и кой предизвиква тези реакции и кой спами повече! И ти спамиш непрекъснато не по-малко от другите,че биля и отатък,ама не ти го врем в носа.Доколкото виждам,дори един твой пост в тази тема ,ти е изтрит,едва ли е по друга причина. Малко са хората които могат да се издигнат над глупоста,невежеството,простотията и неграмотността и да не вземат отношение. А и не виждам нищо полезно в такава позиция.
Иначе по темата,която от едно нищо,стана едно голямо нищо. Дадох отговор на зададеният въпрос и доколкото мога да преценя,почти напълно задоволителен.Отговорът ми беше във връзка с ЗУЕС и не касаеше други закони и разпоредби. Допълненията бяха полезни,но придружени с една камара заплахи,излишни цитати от закона,излишен сблъсък м/у двама"юристи" на кой му е по-голям. Е,това не е ли спамене? Не можеше ли,да и се каже на тази млада ,доколкото мога да преценя жена, какво и е необходимо по ЗУЕС и какво да направи в Общината. Апропо,много се говори тука,кой бил длъжен да впише данните на обитателя. Ясно е от закона какъв е редът,но ще Ви кажа,че се прави една простичка грешка и тя е плод на неправилно и дословно тълкуване на закона в тази си част.Там където е записано(чл.6)"Собственикът е длъжен да ВПИШЕ....."не означава непременно и непосредственото физическото действие ВПИСВАНЕ като такова.Иначе в закона би било изрично упоменато"Вписва саморъчно.." Собственикът може просто да заяви пред съответното легитимно лице,което съхранява книгата (кой я съхранява,е записано в ЗУЕС,може да е и член на УС) и да поиска вписването на лице което ще обитава неговият имот и съответно на какво правно основание става това. След като собственикът отсъства,както е в случая,това прави обитателят. Отива при "Властелинът на книгата" с договорът за наем,където фигурира и името на наемателят и наемодателят и съответното лице вписва данните. Това,че тука има замесени пощенски кутии и Управа която не живее в ЕС, са подробности,които трябва да се решат м/у тях,защото и двете страни имат задължения.Въпрос на уговорка. Също с договорът за наем се отива както казахте,до общината и се попълва адресна регистрация за настоящ адрес.Дори договорът за наем,мисля ,че е излишен,то си е един вид декларация. Поне в наща "Морска столица" е така.
Накрая ще помоля"Атовете"да престанат да си бият къчове,че на питащата и на магаретата им се изцъклиха очите от толкова юристпруденция.(Тук пазара Кирков няма нищо общо)
До georgiew_sfbg
Че спамя,спамя.Но нека да видим и кой предизвиква тези реакции и кой спами повече! И ти спамиш непрекъснато не по-малко от другите,че биля и отатък,ама не ти го врем в носа.Доколкото виждам,дори един твой пост в тази тема ,ти е изтрит,едва ли е по друга причина. Малко са хората които могат да се издигнат над глупоста,невежеството,простотията и неграмотността и да не вземат отношение. А и не виждам нищо полезно в такава позиция.
Иначе по темата,която от едно нищо,стана едно голямо нищо. Дадох отговор на зададеният въпрос и доколкото мога да преценя,почти напълно задоволителен.Отговорът ми беше във връзка с ЗУЕС и не касаеше други закони и разпоредби. Допълненията бяха полезни,но придружени с една камара заплахи,излишни цитати от закона,излишен сблъсък м/у двама"юристи" на кой му е по-голям. Е,това не е ли спамене? Не можеше ли,да и се каже на тази млада ,доколкото мога да преценя жена, какво и е необходимо по ЗУЕС и какво да направи в Общината. Апропо,много се говори тука,кой бил длъжен да впише данните на обитателя. Ясно е от закона какъв е редът,но ще Ви кажа,че се прави една простичка грешка и тя е плод на неправилно и дословно тълкуване на закона в тази си част.Там където е записано(чл.6)"Собственикът е длъжен да ВПИШЕ....."не означава непременно и непосредственото физическо действие ВПИСВАНЕ като такова.Иначе в закона би било изрично упоменато"Вписва саморъчно.." Собственикът може просто да заяви пред съответното легитимно лице,което съхранява книгата (кой я съхранява,е записано в ЗУЕС,може да е и член на УС) и да поиска вписването на лице което ще обитава неговият имот и съответно на какво правно основание става това. След като собственикът отсъства,както е в случая,това прави обитателят. Отива при "Властелинът на книгата" с договорът за наем,където фигурира и името на наемателят и наемодателят и съответното лице вписва данните. Това,че тука има замесени пощенски кутии и Управа която не живее в ЕС, са подробности,които трябва да се решат м/у тях,защото и двете страни имат задължения.Въпрос на уговорка. Също с договорът за наем се отива както казахте,до общината и се попълва адресна регистрация за настоящ адрес.Дори договорът за наем,мисля ,че е излишен,то си е един вид декларация. Поне в наща "Морска столица" е така.
Накрая ще помоля"Атовете"да престанат да си бият къчове,че на питащата и на магаретата им се изцъклиха очите от толкова юристпруденция.(Тук пазара Кирков няма нищо общо)
http://installsoft.ru/images/smilies/stop.gif
trando58
Потребител

Мнениеот angggel » 05 Окт 2010, 23:36

Здравейте отново!

Искам само да добавя, че всички вие много ми помогнахте. Но става много тъжно когато се изпада в спорове. Истината е че аз наистина съм младо момиче и не съм наясно със законите. Дори да ги чета на готово - не ги осмислям така добре, както ако ми бъде обяснено с прости думи. Нямам нищо против цитатите от самите закони - тогава ги осмислям по-добре, особено когато са допълнени с допълнителни пояснения.
Просто за първи път съм под наем и си мислех че щом имам договор - значи всичко е ок и всичко приключва до тук. Впоследствие се оказа друго.
Съвсем скоро ще пусна и ново запитване, което ме вълнува изключително много, но то е в друга правна сфера. Предполагам, че отново ще възникнат много коментари.
Успех на всички ви и не спорете! Целта е да си помагаме и да се подкрепяме! Всеки е компетентен в различни области. Аз не разбирам от право и затова съм тук. Нито зная и съм си поставяла за цел да зная всички закони. Някъде във форума може би съм предизвикала и смях с това, че бавно схващам. Важното е че накрая всичко ми се изясни!

Благодаря!
angggel
Нов потребител

Мнениеот goldie » 06 Окт 2010, 00:46

georgiev_sfbg написа:До "юристчето" "goldie":
...Бягай бързо в къщи да зубриш! ...Тук, не сме на училище!

както винаги не си в час! първо още не съм дорасъл до юристче, а още се боря за пишман-юристченце. второ нямам накъде да бягам - аз съм в къщи и зубря.

georgiev_sfbg написа:П.П. Нямам излишно свободно време!

нямаш ли? тогава как смогваш да си активен почти колкото "професионалния домоуправител"? :roll:
брях! някой анонимен м(ар)одератор не понася Капитан Очевидност. интересно защо след като той не нарушава Общите условия на Lex.bg.
goldie
Потребител

Мнениеот goldie » 06 Окт 2010, 00:58

angggel написа:Успех на всички ви и не спорете!

жените трудно разбират мъжете, а мъжете изобщо не разбират жените. :roll:
не се притеснявай, ритането между атовете не е в посока теб и дори не е провокирано от теб! ако не е в тази, ще е в някоя друга тема. понякога ние мъжете се себедоказваме чрез мерене на репродуктивните органчета, пък дори последните да са малки и виртуални, а доказването е в собствените си очи. :lol:
goldie
Потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 06 Окт 2010, 09:44

goldie написа:... първо още не съм дорасъл до юристче, а още се боря за пишман-юристченце. второ нямам накъде да бягам - аз съм в къщи и зубря.

...Личи си от километри! Изображение

...Сладур! :mrgreen:
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 06 Окт 2010, 09:54

trando58 написа:До georgiew_sfbg
Иначе по темата,която от едно нищо,стана едно голямо нищо. Дадох отговор на зададеният въпрос и доколкото мога да преценя,почти напълно задоволителен.Отговорът ми беше във връзка с ЗУЕС и не касаеше други закони и разпоредби. Допълненията бяха полезни,но придружени с една камара заплахи,излишни цитати от закона,излишен сблъсък м/у двама"юристи" на кой му е по-голям. Е,това не е ли спамене? Не можеше ли,да и се каже на тази млада ,доколкото мога да преценя жена, какво и е необходимо по ЗУЕС и какво да направи в Общината. Апропо,много се говори тука,кой бил длъжен да впише данните на обитателя. Ясно е от закона какъв е редът,но ще Ви кажа,че се прави една простичка грешка и тя е плод на неправилно и дословно тълкуване на закона в тази си част.Там където е записано(чл.6)"Собственикът е длъжен да ВПИШЕ....."не означава непременно и непосредственото физическото действие ВПИСВАНЕ като такова.Иначе в закона би било изрично упоменато"Вписва саморъчно.." Собственикът може просто да заяви пред съответното легитимно лице,което съхранява книгата (кой я съхранява,е записано в ЗУЕС,може да е и член на УС) и да поиска вписването на лице което ще обитава неговият имот и съответно на какво правно основание става това. След като собственикът отсъства,както е в случая,това прави обитателят. Отива при "Властелинът на книгата" с договорът за наем,където фигурира и името на наемателят и наемодателят и съответното лице вписва данните. Това,че тука има замесени пощенски кутии и Управа която не живее в ЕС, са подробности,които трябва да се решат м/у тях,защото и двете страни имат задължения.Въпрос на уговорка. Също с договорът за наем се отива както казахте,до общината и се попълва адресна регистрация за настоящ адрес.Дори договорът за наем,мисля ,че е излишен,то си е един вид декларация. Поне в наща "Морска столица" е така.
До georgiew_sfbg
Иначе по темата,която от едно нищо,стана едно голямо нищо. Дадох отговор на зададеният въпрос и доколкото мога да преценя,почти напълно задоволителен.Отговорът ми беше във връзка с ЗУЕС и не касаеше други закони и разпоредби. Допълненията бяха полезни,но придружени с една камара заплахи,излишни цитати от закона,излишен сблъсък м/у двама"юристи" на кой му е по-голям. Е,това не е ли спамене? Не можеше ли,да и се каже на тази млада ,доколкото мога да преценя жена, какво и е необходимо по ЗУЕС и какво да направи в Общината. Апропо,много се говори тука,кой бил длъжен да впише данните на обитателя. Ясно е от закона какъв е редът,но ще Ви кажа,че се прави една простичка грешка и тя е плод на неправилно и дословно тълкуване на закона в тази си част.Там където е записано(чл.6)"Собственикът е длъжен да ВПИШЕ....."не означава непременно и непосредственото физическо действие ВПИСВАНЕ като такова.Иначе в закона би било изрично упоменато"Вписва саморъчно.." Собственикът може просто да заяви пред съответното легитимно лице,което съхранява книгата (кой я съхранява,е записано в ЗУЕС,може да е и член на УС) и да поиска вписването на лице което ще обитава неговият имот и съответно на какво правно основание става това. След като собственикът отсъства,както е в случая,това прави обитателят. Отива при "Властелинът на книгата" с договорът за наем,където фигурира и името на наемателят и наемодателят и съответното лице вписва данните. Това,че тука има замесени пощенски кутии и Управа която не живее в ЕС, са подробности,които трябва да се решат м/у тях,защото и двете страни имат задължения.Въпрос на уговорка. Също с договорът за наем се отива както казахте,до общината и се попълва адресна регистрация за настоящ адрес.Дори договорът за наем,мисля ,че е излишен,то си е един вид декларация. Поне в наща "Морска столица" е така.
http://installsoft.ru/images/smilies/stop.gif

...Ти, сега на "юрист" ли се опитваш да се правиш, моето момче?! 8) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Апропо, от подобни писаници, се четат - само първите и последните 5 реда!
Последна промяна georgiev_sfbg на 06 Окт 2010, 09:57, променена общо 1 път
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 06 Окт 2010, 09:55

:D А аз си представям как е натрупал учебниците около комп ,и като види казус отваря и търси и чете законите.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Предишна

Назад към Етажна собственост