- Дата и час: 23 Ное 2024, 11:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
домова книга - въпрос
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
31 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
домова книга - въпрос
Здравейте,
Имам неясноти във връзка с домовата книга. За първи път ми се налага или не ми се налага - не зная точно да се регистрирам. От скоро съм под наем на едно таванско помещение в центъра на София, а и по принцип съм от София. На адресът, който ми е по лична карта незнам дали съм записана в тамошната книга че живея. А съвсем от скоро съм под наем на този таван. Преди няколко дни ме посети т.нар. домоуправителка, която не беше особено дружелюбна към мен и ми каза, че задължително трябва да ме впише в тази книга. От друга страна обаче, тъй като самата жена не ми се хареса особено реших сама да проуча въпроса и случайно се натъкнах в Интернет на статия, в която се споменава, че това нещо за сега отпада.
Незнам как точно да постъпя. Днес отново срещнах тази жена и ми каза да си пусна в пощенската й кутия трите ми имена и колко време ще остана да живея тука. Въпросът ми е не трябва ли тя да ми представи някакъв документ, с който да докаже че има правомощия на домоуправител, а и до колкото проучих до момента аз се водя обитател или нещо такова. В тази домова книга не се ли вписват само имената на собствениците? А и не трябва ли аз лично да се запиша в тази книга? Не да си пускам данните в пощенската й кутия? Необходимо ли е да давам информация колко време ще остана в тази сграда под наем, след като и аз самата няма как да знам колко ще е това. Или трябва да отбележа срокът на договора ? Или ако е вярно това което съм прочела че регистрациите на домовите книги за момента са спрели как да подходя към г-жата?
Изобщо не ми е ясно как стой въпросът. Ще съм изключително благодарна ако ми се разясни.
Благодаря!
Имам неясноти във връзка с домовата книга. За първи път ми се налага или не ми се налага - не зная точно да се регистрирам. От скоро съм под наем на едно таванско помещение в центъра на София, а и по принцип съм от София. На адресът, който ми е по лична карта незнам дали съм записана в тамошната книга че живея. А съвсем от скоро съм под наем на този таван. Преди няколко дни ме посети т.нар. домоуправителка, която не беше особено дружелюбна към мен и ми каза, че задължително трябва да ме впише в тази книга. От друга страна обаче, тъй като самата жена не ми се хареса особено реших сама да проуча въпроса и случайно се натъкнах в Интернет на статия, в която се споменава, че това нещо за сега отпада.
Незнам как точно да постъпя. Днес отново срещнах тази жена и ми каза да си пусна в пощенската й кутия трите ми имена и колко време ще остана да живея тука. Въпросът ми е не трябва ли тя да ми представи някакъв документ, с който да докаже че има правомощия на домоуправител, а и до колкото проучих до момента аз се водя обитател или нещо такова. В тази домова книга не се ли вписват само имената на собствениците? А и не трябва ли аз лично да се запиша в тази книга? Не да си пускам данните в пощенската й кутия? Необходимо ли е да давам информация колко време ще остана в тази сграда под наем, след като и аз самата няма как да знам колко ще е това. Или трябва да отбележа срокът на договора ? Или ако е вярно това което съм прочела че регистрациите на домовите книги за момента са спрели как да подходя към г-жата?
Изобщо не ми е ясно как стой въпросът. Ще съм изключително благодарна ако ми се разясни.
Благодаря!
- angggel
- Нов потребител
Re: домова книга - въпрос
Въпросът Ви ,не е никак сложен,четете по-долу чл.7 от закона,за сега нищо не е отменено.
Чл. 7. (1) Книга на собствениците се води във всяка сграда или вход в режим на етажна собственост.
(2) В книгата се вписват трите имена на собственика, на членовете на неговото домакинство и на обитателите, както и самостоятелния обект и началната дата на обитаване.
(3) Вписването се извършва в 15-дневен срок от придобиването на правото на собственост, а за обитателите - в 15-дневен срок от началната дата на обитаването.
(4) Достъп до данните в книгата имат управителният съвет (управителят), контролният съвет (контрольорът), собственикът относно неговите данни, както и органите на Министерството на вътрешните работи, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, общинската или районната администрация и Националната ветеринарномедицинска служба.
(5) Данните от книгата на собствениците се предоставят от управителния съвет (управителя) при подаване на уведомление или заявление за вписване в регистър на сградите в режим на етажна собственост.
(6) Към книгата на собствениците се води приложение, в което всеки собственик или обитател вписва притежаваните или взети за отглеждане животни.
(7) Образецът на книгата на собствениците се утвърждава от министъра на регионалното развитие и благоустройството.
По-добре,не си създавайте излишни врагове в ЕС,ами спазете закона.Не е нужно да посочвате крайна дата на обитаване. Чакам http://installsoft.ru/images/smilies/air_kiss.gif
Чл. 7. (1) Книга на собствениците се води във всяка сграда или вход в режим на етажна собственост.
(2) В книгата се вписват трите имена на собственика, на членовете на неговото домакинство и на обитателите, както и самостоятелния обект и началната дата на обитаване.
(3) Вписването се извършва в 15-дневен срок от придобиването на правото на собственост, а за обитателите - в 15-дневен срок от началната дата на обитаването.
(4) Достъп до данните в книгата имат управителният съвет (управителят), контролният съвет (контрольорът), собственикът относно неговите данни, както и органите на Министерството на вътрешните работи, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, общинската или районната администрация и Националната ветеринарномедицинска служба.
(5) Данните от книгата на собствениците се предоставят от управителния съвет (управителя) при подаване на уведомление или заявление за вписване в регистър на сградите в режим на етажна собственост.
(6) Към книгата на собствениците се води приложение, в което всеки собственик или обитател вписва притежаваните или взети за отглеждане животни.
(7) Образецът на книгата на собствениците се утвърждава от министъра на регионалното развитие и благоустройството.
По-добре,не си създавайте излишни врагове в ЕС,ами спазете закона.Не е нужно да посочвате крайна дата на обитаване. Чакам http://installsoft.ru/images/smilies/air_kiss.gif
- trando58
- Потребител
Здравейте отново!
Благодаря за бързият отговор! Бяхте много полезен. Но имам още едно питане - не трябва ли по някакъв начин тази жена да ми докаже че е наистина домоуправител? Да ми престави някакъв документ, че е с такива правомощия?Както предишният път отбелязах - не ми изглежда много коректно отношението - да пускам в пощенската й кутия личните ми данни. И не виждам никакъв смисъл в изискването да й конкретизирам до кога ще живея тук. А и не трябва ли аз лично да се впиша в тази книга или най-малкото да ми я представи? ( не зная как изглежда дори).
Самата жена ми изглежда подозрително, ако ме разбирате! Как да си осигуря сигурност и спокойствие, след като тя дори ме лъже? Твърди че уговорката - да си пусна данните в пощенската й кутия я е направила с хазайна ми по телефона! Което е просто уникално безумно и нагло! Не е вярно, защото аз постоянно си комуникирам с хазайна ми. Той обаче не може да ми бъде напълно полезен, тъй като работи и живее в чужбина.
Ще очаквам отговор!
Благодаря!
Благодаря за бързият отговор! Бяхте много полезен. Но имам още едно питане - не трябва ли по някакъв начин тази жена да ми докаже че е наистина домоуправител? Да ми престави някакъв документ, че е с такива правомощия?Както предишният път отбелязах - не ми изглежда много коректно отношението - да пускам в пощенската й кутия личните ми данни. И не виждам никакъв смисъл в изискването да й конкретизирам до кога ще живея тук. А и не трябва ли аз лично да се впиша в тази книга или най-малкото да ми я представи? ( не зная как изглежда дори).
Самата жена ми изглежда подозрително, ако ме разбирате! Как да си осигуря сигурност и спокойствие, след като тя дори ме лъже? Твърди че уговорката - да си пусна данните в пощенската й кутия я е направила с хазайна ми по телефона! Което е просто уникално безумно и нагло! Не е вярно, защото аз постоянно си комуникирам с хазайна ми. Той обаче не може да ми бъде напълно полезен, тъй като работи и живее в чужбина.
Ще очаквам отговор!
Благодаря!
- angggel
- Нов потребител
angggel написа:... Но имам още едно питане - не трябва ли по някакъв начин тази жена да ми докаже че е наистина домоуправител? Да ми престави някакъв документ, че е с такива правомощия?...
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
До angggel
Все пак не мога да разбера, защо усложнявате излишно въпроса. Явно сте влезли в някакъв конфликт с "домоуправителката" и взаимната Ви антипатия започва да прави "От мухата слон".Нямате сметка от такива конфликти,особено,ако искането на Управителят в ЕС или Председателят на УС е в правото си.Това,чисто човешко като съвет.
Не знам защо трябва да Ви се легитимира домоуправителят,хазаинът Ви е би трябвало да Ви каже към кого да се обърнете за регистрацията. Фактът,че домовата книга е в тази жена е достатъчно.На трета стр. на книгата,трябва да има записани имената на настоящата Управа на ЕС. Защо просто,ако сте толкова недоверчива, не звънните на звънеца на някой от блока и не попитате кой е домоуправителят.Разбира се,ако държите да се заяждате и това не Ви задоволява,ще Ви кажа,че отговор може да се намери в протоколът от ОС на ЕС когато е избрана Управата(Едва ли ще Ви го покаже) или да поискате справка от районното кметство където ЕС би трябвало да е регистрирана по новият закон,там също фигурират имената на избраната Управа.
Не виждам и какви, кой знае, лични данни Ви изискват?Три имена и толкова.Само преди 5-6г.щеше да Ви се наложи да дадете и ЕГН и № на л.к. и да се регистрирате и в РПУ. М/у другото,доколко ми е известно,това предстои да се върне като практика.
Отидете при "домоуправителката" с договорът Ви за наем и поискайте да Ви впише имената пред Вас в домовата книга с начална дата вписана и в договора.Писах Ви вече,че крайна дата,не е необходимо да заявявате.Ако откаже пред Вас, да Ви впише,поискайте на следващият ден,примерно,да Ви покаже,че сте записана като обитател в имота на хазаина Ви. Не може да Ви откаже това. Е,ако и това се случи,отивате в кметството по местоживеене и подавате жалба с вх.№,тя ще носи административната отговорност. В случая лошото е,че тя може да отрече и ако нямате свидетел,нещата стават доста по-сложни.Така,че си осигурете такъв по възможност,някоя приятелка например.
Не Ви разбирам и защо толкова Ви изглежда жената подозрително.Само защот Ви е казала да пуснете трите си имена в пощенската и кутия? Не ме разсмивайте! И заради всичко това се чувствате "Несигурна и неспокойна?" Айде сега! По добре направете всичко по закон и както Ви съветвам и оставете нещата да се успокоят,иначе ,ако се окаже,че "домоуправителката" е някоя злобарка, с мания за величие,ще Ви дебне и ще Ви гледа под лупа,тогава наистина ще почнете да се чувствате неспокойна. Апропо!В тав. Ви стая има ли самостоятелна тоалетна и мивка?Ако нямате,лошо! Но това е друга тема. И в края:гледайте да не изтървете и законовият 15 дневен срок.
Успокойте се и действайте според закона,без много емоции,а с повече акъл!
http://installsoft.ru/images/smilies/hysteric.gif
Все пак не мога да разбера, защо усложнявате излишно въпроса. Явно сте влезли в някакъв конфликт с "домоуправителката" и взаимната Ви антипатия започва да прави "От мухата слон".Нямате сметка от такива конфликти,особено,ако искането на Управителят в ЕС или Председателят на УС е в правото си.Това,чисто човешко като съвет.
Не знам защо трябва да Ви се легитимира домоуправителят,хазаинът Ви е би трябвало да Ви каже към кого да се обърнете за регистрацията. Фактът,че домовата книга е в тази жена е достатъчно.На трета стр. на книгата,трябва да има записани имената на настоящата Управа на ЕС. Защо просто,ако сте толкова недоверчива, не звънните на звънеца на някой от блока и не попитате кой е домоуправителят.Разбира се,ако държите да се заяждате и това не Ви задоволява,ще Ви кажа,че отговор може да се намери в протоколът от ОС на ЕС когато е избрана Управата(Едва ли ще Ви го покаже) или да поискате справка от районното кметство където ЕС би трябвало да е регистрирана по новият закон,там също фигурират имената на избраната Управа.
Не виждам и какви, кой знае, лични данни Ви изискват?Три имена и толкова.Само преди 5-6г.щеше да Ви се наложи да дадете и ЕГН и № на л.к. и да се регистрирате и в РПУ. М/у другото,доколко ми е известно,това предстои да се върне като практика.
Отидете при "домоуправителката" с договорът Ви за наем и поискайте да Ви впише имената пред Вас в домовата книга с начална дата вписана и в договора.Писах Ви вече,че крайна дата,не е необходимо да заявявате.Ако откаже пред Вас, да Ви впише,поискайте на следващият ден,примерно,да Ви покаже,че сте записана като обитател в имота на хазаина Ви. Не може да Ви откаже това. Е,ако и това се случи,отивате в кметството по местоживеене и подавате жалба с вх.№,тя ще носи административната отговорност. В случая лошото е,че тя може да отрече и ако нямате свидетел,нещата стават доста по-сложни.Така,че си осигурете такъв по възможност,някоя приятелка например.
Не Ви разбирам и защо толкова Ви изглежда жената подозрително.Само защот Ви е казала да пуснете трите си имена в пощенската и кутия? Не ме разсмивайте! И заради всичко това се чувствате "Несигурна и неспокойна?" Айде сега! По добре направете всичко по закон и както Ви съветвам и оставете нещата да се успокоят,иначе ,ако се окаже,че "домоуправителката" е някоя злобарка, с мания за величие,ще Ви дебне и ще Ви гледа под лупа,тогава наистина ще почнете да се чувствате неспокойна. Апропо!В тав. Ви стая има ли самостоятелна тоалетна и мивка?Ако нямате,лошо! Но това е друга тема. И в края:гледайте да не изтървете и законовият 15 дневен срок.
Успокойте се и действайте според закона,без много емоции,а с повече акъл!
http://installsoft.ru/images/smilies/hysteric.gif
- trando58
- Потребител
Здравейте отново!
Много Ви благодаря отново! Бяхте изключително отзивчив! Просто по принцип съм си такава! Искам всичко да ми е ясно до последният детайл. Жената наистина е леко неприятна и й пролича от първата ни среща. А и начинът, по който си позволи да комуникира с мен от първия път не ми вдъхна особено спокойствие. Нито часът, в който си позволи да ме посети беше много подходящ - 21-22ч. и започвайки разговорът с "Добър ден" и по натам "трябва да знаем коя сте, що сте...." и "работите ли, учите ли?". Изобщо нивото на интелектуалност - бягаше доста. Дори беше смешна. И след няколко дни да се опитва да ме примами с лъжа само и само, за да се докопа до данните ми беше също неуместно.
А въпросният ми хазайн си няма почти никакво понятие какво се случва в БГ, поради факта, че не живее от сравнително дълго време тук. А и от него разбрах че въпросното отношение, което имам щастието да получа от г-жата в известна степен се дължи на това че преди години са имали сериозни конфликти. По принцип в кооперацията не им допада идеята, че на тавана се живее и дори са се съдили за глупости. Моят хазайн спечелил делото тогава и още не могат да го преживеят явно това. А въпросното таванско помещение става за живеене - има самостоятелна тоалетна и баня, както ме попитахте към самата стая и е изключително приятно за живеене. Тип боксониера е жилището и не е типичната за центъра стара кооперация в пълна мизерия. Току що отремонтирано и с приятна визия и има всичко необходимо. Но не бях подготвена по отношение на тема: съседи .
Все пак благодаря отново за помощта и ви пожелавам късмет в живота!
http://installsoft.ru/images/smilies/air_kiss.gif
Много Ви благодаря отново! Бяхте изключително отзивчив! Просто по принцип съм си такава! Искам всичко да ми е ясно до последният детайл. Жената наистина е леко неприятна и й пролича от първата ни среща. А и начинът, по който си позволи да комуникира с мен от първия път не ми вдъхна особено спокойствие. Нито часът, в който си позволи да ме посети беше много подходящ - 21-22ч. и започвайки разговорът с "Добър ден" и по натам "трябва да знаем коя сте, що сте...." и "работите ли, учите ли?". Изобщо нивото на интелектуалност - бягаше доста. Дори беше смешна. И след няколко дни да се опитва да ме примами с лъжа само и само, за да се докопа до данните ми беше също неуместно.
А въпросният ми хазайн си няма почти никакво понятие какво се случва в БГ, поради факта, че не живее от сравнително дълго време тук. А и от него разбрах че въпросното отношение, което имам щастието да получа от г-жата в известна степен се дължи на това че преди години са имали сериозни конфликти. По принцип в кооперацията не им допада идеята, че на тавана се живее и дори са се съдили за глупости. Моят хазайн спечелил делото тогава и още не могат да го преживеят явно това. А въпросното таванско помещение става за живеене - има самостоятелна тоалетна и баня, както ме попитахте към самата стая и е изключително приятно за живеене. Тип боксониера е жилището и не е типичната за центъра стара кооперация в пълна мизерия. Току що отремонтирано и с приятна визия и има всичко необходимо. Но не бях подготвена по отношение на тема: съседи .
Все пак благодаря отново за помощта и ви пожелавам късмет в живота!
http://installsoft.ru/images/smilies/air_kiss.gif
- angggel
- Нов потребител
До angggel
Не го преживявайте много.Излишно е. На такива хора които търсят конфликт и очакват Вие да се впрегнете,трябва да им се говори тихо и спокойно,като на малоумни.По този начин им отнемате инициативата. Спокойно отговорете на госпожата,че не сте длъжна да я информирате дали работите или учите и т.н.т.
Направете това което сте длъжна да направите и повече не се безпокойте излишно.Разбира се имайте и едно наум вече,след тази малка схватка.Прочетете повече за правата си и хич да не Ви пука.Ако имате някакви проблеми,пишете тука ,има много добросъвестни хора ,които ще Ви посъветват.Успех!
Не го преживявайте много.Излишно е. На такива хора които търсят конфликт и очакват Вие да се впрегнете,трябва да им се говори тихо и спокойно,като на малоумни.По този начин им отнемате инициативата. Спокойно отговорете на госпожата,че не сте длъжна да я информирате дали работите или учите и т.н.т.
Направете това което сте длъжна да направите и повече не се безпокойте излишно.Разбира се имайте и едно наум вече,след тази малка схватка.Прочетете повече за правата си и хич да не Ви пука.Ако имате някакви проблеми,пишете тука ,има много добросъвестни хора ,които ще Ви посъветват.Успех!
- trando58
- Потребител
georgiev_sfbg написа:angggel написа:... Но имам още едно питане - не трябва ли по някакъв начин тази жена да ми докаже че е наистина домоуправител? Да ми престави някакъв документ, че е с такива правомощия?...
смешно или не, но въпросът е много правилен. преди да изисква каквото и да е, въпросната "жена" трябва наистина да се легитимира коя е и в качеството на каква има право да изисква. първото става с лична карта, а второто става с копие от решение на ОС за избор на управителен съвет. подсказка - имената в двата документа е силно желателно да съвпадат.
дотогава тя е г-жа Никоя и може да се пеняви колкото си иска.
брях! някой анонимен м(ар)одератор не понася Капитан Очевидност. интересно защо след като той не нарушава Общите условия на Lex.bg.
- goldie
- Потребител
angggel написа:... не трябва ли аз лично да се запиша в тази книга?
не, не трябва Вие лично, а по закон (ЗУЕС) това трябва да направи Вашият хазаин:
"Чл. 6. (1) Собствениците са длъжни да:
16. вписват в книгата на собствениците членовете на своите домакинства и обитателите;"
най-добре говорете с него и му кажете, че ако не го направи той ще си има ядове и съседите може да използват това като повод да му го "върнат"!
angggel написа:...Необходимо ли е да давам информация колко време ще остана в тази сграда под наем, след като и аз самата няма как да знам колко ще е това.
не, разбира се. правилно е след Вашето напускане хазаинът Ви да отбележи в книгата на собствениците, че Вие вече не сте обитател и съответно да не се налага да се плащат текущите разходи.
брях! някой анонимен м(ар)одератор не понася Капитан Очевидност. интересно защо след като той не нарушава Общите условия на Lex.bg.
- goldie
- Потребител
И най интересно ще стане когато на всеки които живее в тази кооперация трябва да си носи стикер ,кой собственик ,кой обитател ,кой контрольор и задължително Управителя а пък и най добре да им се въведат униформи
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
а не писва ли от милиционери ,бивши доносници и агенти на ДС или да се върна в миналият век.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
Здравейте и от мен!
Първо искам да благодаря за проявеният интерес към създаденият от мен казус. Предполагам, че би бил полезен и за други, но в интерес на истината не съм очаквала, че коментарите ще продължат и до днес. Дори се забавлявам искрено. Наистина сте изключително отзивчиви всички, но едва ли хазайна ми ще се вдигне специално от чужбина, за да ме впише лично в книгата. Той самият - почти на 100% съм сигурна не се е вписал, като собственик. Предполагам, че все нещо ще измисля. Но от друга страна - съм на мнение, че няма да ми е от полза да се заяждам с въпросната г-жа или г-ца . А и тя е залепила съобщения пред входната врата на кооперацията с нейното име и телефон, като съобщава, че трябва да търсим нея, за да се впишем в тази книга. Объркването се получи още в началото - аз го видях още преди дори да съм наела жилището - още когато ходих на огледи и тогава попитах хазайна ми по този въпрос, но той тъй като не е наясно, а и беше за малко в БГ, а и явно не го вълнува много този въпрос ми каза, че мисли, че не е необходимо. Просто той ме е подвел без да иска от самото начало.
Ако наистина е интересно за някой от вас бих се радвала ако ме посъветвате как да постъпя сега. Дали просто да не й пусна трите ми имена в пощата й? Но дали тя пак няма да изяви желание да ме търси, за да ми изиска и информация до кога ще остана . Или пък да й се обадя по телефона и да й ги продиктувам? Или да й предложа да ме посети на място, като поискам да носи със себе си книгата? Или да не й споменвам за книгата?
Идеята е да стане по възможно най-мекия начин без да възниква конфликт. До сега не е имало открит конфликт. Виждала съм я само два пъти. Първият път когато ме посети в 21-22ч. и ми се видя страшна . И вторият път я засякох случайно на стълбите и тя ми поднесе идеята за пощата й, която били взели като решение с хазайна ми и което беше лъжа. Аз няма как да я посетя, защото тя не живеела тук.
Ще очаквам коментари!
Мерси!
Първо искам да благодаря за проявеният интерес към създаденият от мен казус. Предполагам, че би бил полезен и за други, но в интерес на истината не съм очаквала, че коментарите ще продължат и до днес. Дори се забавлявам искрено. Наистина сте изключително отзивчиви всички, но едва ли хазайна ми ще се вдигне специално от чужбина, за да ме впише лично в книгата. Той самият - почти на 100% съм сигурна не се е вписал, като собственик. Предполагам, че все нещо ще измисля. Но от друга страна - съм на мнение, че няма да ми е от полза да се заяждам с въпросната г-жа или г-ца . А и тя е залепила съобщения пред входната врата на кооперацията с нейното име и телефон, като съобщава, че трябва да търсим нея, за да се впишем в тази книга. Объркването се получи още в началото - аз го видях още преди дори да съм наела жилището - още когато ходих на огледи и тогава попитах хазайна ми по този въпрос, но той тъй като не е наясно, а и беше за малко в БГ, а и явно не го вълнува много този въпрос ми каза, че мисли, че не е необходимо. Просто той ме е подвел без да иска от самото начало.
Ако наистина е интересно за някой от вас бих се радвала ако ме посъветвате как да постъпя сега. Дали просто да не й пусна трите ми имена в пощата й? Но дали тя пак няма да изяви желание да ме търси, за да ми изиска и информация до кога ще остана . Или пък да й се обадя по телефона и да й ги продиктувам? Или да й предложа да ме посети на място, като поискам да носи със себе си книгата? Или да не й споменвам за книгата?
Идеята е да стане по възможно най-мекия начин без да възниква конфликт. До сега не е имало открит конфликт. Виждала съм я само два пъти. Първият път когато ме посети в 21-22ч. и ми се видя страшна . И вторият път я засякох случайно на стълбите и тя ми поднесе идеята за пощата й, която били взели като решение с хазайна ми и което беше лъжа. Аз няма как да я посетя, защото тя не живеела тук.
Ще очаквам коментари!
Мерси!
- angggel
- Нов потребител
goldie написа:angggel написа:... не трябва ли аз лично да се запиша в тази книга?
не, не трябва Вие лично, а по закон (ЗУЕС) това трябва да направи Вашият хазаин:
"Чл. 6. (1) Собствениците са длъжни да:
16. вписват в книгата на собствениците членовете на своите домакинства и обитателите;"
най-добре говорете с него и му кажете, че ако не го направи той ще си има ядове и съседите може да използват това като повод да му го "върнат"!angggel написа:...Необходимо ли е да давам информация колко време ще остана в тази сграда под наем, след като и аз самата няма как да знам колко ще е това.
не, разбира се. правилно е след Вашето напускане хазаинът Ви да отбележи в книгата на собствениците, че Вие вече не сте обитател и съответно да не се налага да се плащат текущите разходи.
...Още един "юРИСТ"! ...За домашно Чети изложеното по-долу, ако се налага и по няколко пъти!
ЗУЕС - Чл. 6. (1) Собствениците са длъжни да:
1. не пречат на другите собственици и обитатели да използват общите части на сградата;
2. не причиняват вреди на други обекти и общи части на сградата;
3. не завземат общи части на сградата;
4. не извършват в своя самостоятелен обект или в част от него дейности или действия, които създават безпокойство за другите собственици и обитатели, по-голямо от обичайното;
5. не извършват дейности в своя самостоятелен обект или част от него, с които да изменят помещения, пространства или части от тях, предназначени за общо ползване, да не нарушават архитектурния вид, носимоспособността, устойчивостта на строителната конструкция, пожарната безопасност или безопасното ползване на сградата;
6. изпълняват изискванията на съответните нормативни актове при отглеждането на животни в самостоятелните си обекти и да не създават безпокойство на непосредствените си съседи;
7. не накърняват добрите нрави;
8. изпълняват решенията на органите на управление на етажната собственост;
9. заплащат разходите за основния, текущия или неотложния ремонт, за реконструкцията, преустройството и обновяването на общите части на сградата съразмерно с притежаваните идеални части в тях;
10. заплащат консумативните разходи за поддържането на общите части;
11. спазват санитарните и хигиенните норми;
12. осигуряват достъп в своя самостоятелен обект или в част от него за извършване на необходимите проучвателни, проектни, измервателни, строителни и монтажни работи, свързани с поддържане, основен, текущ или неотложен ремонт, реконструкция, преустройство или обновяване на общи части или на други помещения;
13. подпомагат дейността на компетентните органи при извършване на пожарогасителна или аварийно-спасителна дейност вътре и в района на сградата;
14. обезщетят вредите, причинени на други обекти в сградата, когато те са резултат от отстраняване на повреди в своя самостоятелен обект или част от него;
15. осъществяват използването на общите части на сградата по реда, определен в правилника за вътрешния ред;
16. вписват в книгата на собствениците членовете на своите домакинства и обитателите;
17. изпълняват и други задължения, предвидени в правилника за вътрешния ред.
(2) Обитателите на сграда в режим на етажна собственост имат задълженията по ал. 1, с изключение на тези по т. 5 и 9.
ЗУЕС - Чл. 7. (1) Книга на собствениците се води във всяка сграда или вход в режим на етажна собственост.
ЗУЕС - Чл. 55. (1) Собственик или обитател в сграда или отделен вход в режим на етажна собственост, който не изпълни задължение по този закон, се наказва с глоба от 20 до 100 лв., когато е физическо лице, или с имуществена санкция от 150 до 350 лв., когато е юридическо лице.
angggel написа:...
Ще очаквам коментари!
Мерси!
...Въпросната госпожа, която вероятно е Председател на УС или Управител, няма право да Ви вписва във въпросната Книга на собствениците, ако нямате регистрация по постоянен или временен адрес!
...А в случай, че останете на адреса за повече от 1 месец - без регистрация по постоянен или временен адрес, ще сигнализира РИ при РПУ, от което следва, че ще имате посещения от РПУ - към 06:00ч. рано сутрин (и то не еднократно, докато не се регистрирате, както и ще Ви съставят Акт-ове по ЗГР, до припадък!). Не са изключени и периодични Призовки - "за справка"! И това ще се налага, тъй като органите на МВР, ще са запознати, че на адреса, пребивават лица без адресна регистрация. ...В зависимост от създадената практика по райони, е възможно и въпросните РИ при РПУ, периодично да изискват подобна информация от ОУ на ЕС, както и да извършват периодични проверки в Книгата за собствениците, във връзка с издирвани лица, криминален контингент и т.н. И не се учудвайте - това не е новост или художествена измислица от някой филм в ЕС, където живея (в ж.к. на територията на гр.София), в рамките на 1 година, са извършени повече от 3 подобни проверки - във връзка с издирвани лица и криминален контингент (и то най-вече в апартаменти, където живеят наематели без адресна регистрация)!
П.П. ...А за да имате регистрация по подтоянен или временен адрес, тъй като не сте собственик, е МНОГО вероятно (а и вече има създадена такава практика!), в Общината или/и в РПУ, да Ви изискат Договор за наем със собственика. И тъй като Вие, най-вероятно не разполагате с такъв договор, ще се наложи, собственикът да Ви придружи (до РПУ-то и/или до Общината)! И още малко инфо: Наложилата се практика, е във връзка с множеството случаи - на недействителни регистрации по постоянен и временен адрес.
Закон за гражданска регистрация
ЗГР - АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
Чл. 116. (1) За нарушение на този закон от длъжностни лица се налага глоба от 50 до 300 лв.
(2) Когато нарушението е извършено от граждани, глобата е от 20 до 200 лв.
Т.е. с "две думи" и казано на кратко, ако не си направите регистрация по постоянен или временен адрес и не се впишете във въпросната Книга на собствениците следват "непредсказуеми събития", които ("меко казано") няма да бъдат във Ваш интерес!
...Успех!
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
toni_sf написа::D а не писва ли от милиционери ,бивши доносници и агенти на ДС или да се върна в миналият век.
Лично що се отнася до теб,най-логично е да се върнеш няколко века назад.
http://installsoft.ru/images/smilies/dash1.gif
- trando58
- Потребител
Здравейте отново!
Прочетох това което сте ми написали. Но вече споменах, че хазайнът ми няма да дойде от чужбина, за да ме впише в книгата. Т.е. излиза, че аз сама трябва да разреша този въпрос. От друга страна сега пък какво искате да ми кажете - че след като се впиша в книгата ще ми се влачат на проверки? Така ли да разбирам? И да изискват от мен да си направя адресна регистрация на този адрес? Задължително ли е? Още в началото споменах че съм от София по принцип и дори адресът ми е в близост до този, на който съм в момента. И двата са в центъра! И аз не искам да си сменям адреса по лична карта! Това е безумно. Все пак това е някакъв адрес под наем. Нито се знае колко време ще прекарам тука! От друга страна от къде мога знам дали на другият ми адрес роднините ми не са ме вписали и в тамошната книга. Всичко е възможно.
И м-у другото договор за наем си имам.
Сега оставам с впечатление, че ако се впиша в тази книга пак е зле положението.
Ужас!
Прочетох това което сте ми написали. Но вече споменах, че хазайнът ми няма да дойде от чужбина, за да ме впише в книгата. Т.е. излиза, че аз сама трябва да разреша този въпрос. От друга страна сега пък какво искате да ми кажете - че след като се впиша в книгата ще ми се влачат на проверки? Така ли да разбирам? И да изискват от мен да си направя адресна регистрация на този адрес? Задължително ли е? Още в началото споменах че съм от София по принцип и дори адресът ми е в близост до този, на който съм в момента. И двата са в центъра! И аз не искам да си сменям адреса по лична карта! Това е безумно. Все пак това е някакъв адрес под наем. Нито се знае колко време ще прекарам тука! От друга страна от къде мога знам дали на другият ми адрес роднините ми не са ме вписали и в тамошната книга. Всичко е възможно.
И м-у другото договор за наем си имам.
Сега оставам с впечатление, че ако се впиша в тази книга пак е зле положението.
Ужас!
- angggel
- Нов потребител
angggel написа:...Но вече споменах, че хазайнът ми няма да дойде от чужбина, за да ме впише в книгата. Т.е. излиза, че аз сама трябва да разреша този въпрос. ...
Ваше задължение, като обитатели, е да се впишете - съгл. Чл.6, ал.(2), във връзка с ал.(1), т.16 от ЗУЕС! ...И "хазяинът", не Ви е нужен за това!
angggel написа:...От друга страна сега пък какво искате да ми кажете - че след като се впиша в книгата ще ми се влачат на проверки? Така ли да разбирам? ...
...Да! Ако нямате адресна регистрация - "ще Ви се влачат на проверки" и това, е най-малкото "чудо", което си мислите, че може да Ви се случи! (Достатъчно е, само някой съсед, ОУ на ЕС /или съвестен гражданин/ "да кихне" информация в РПУ или на РИ при РПУ, че на адреса, живеят "съмнителни" лица - без адресна регистрация!)
...Апропо, без регистрация по временен или по постоянен адрес, не може да бъдете вписани във въпросната Книга на собствениците!
angggel написа:...И да изискват от мен да си направя адресна регистрация на този адрес? Задължително ли е? Още в началото споменах че съм от София по принцип и дори адресът ми е в близост до този, на който съм в момента. И двата са в центъра! ...
Задължително е! Без значение е, кой адрес "в близост "до кой е! ...И точно защото става въпрос за гр.София - най-малкото не разчитайте на компромиси!
angggel написа:...И аз не искам да си сменям адреса по лична карта! Това е безумно. Все пак това е някакъв адрес под наем. Нито се знае колко време ще прекарам тука! ...
Относно адресната регистрация има 2 вида: временна и постоянна. Можете да променяте временната си адресна регистрация безброй пъти - без да сменяте личната си карта. В личната Ви карта, е вписана постоянната Ви адресна регистрация. Ако искате нея да смените, вече се изважда и нова лична карта.
Регистрацията по временен адрес, се извършва само в Общината - в Служба "ГРАО" (и си носете за всеки случай Договора за наем, за да не Ви връщат излишно).
Във Вашия случай, си направете регистрация - по временен адрес и се впишете в Книгата на собствениците - Вие и Вашето семейство (домакинство), които живеете на адреса! ...И честно казано, не виждам какъв е проблема, да не го сторите, освен, ако не се укривате или имате проблеми с правоохранителните и правораздавателни органи.
П.П.
"Ignorantia juris nocet, ingnoratio facti non nocet!" – "Незнанието на закона не оправдава!"
"Ignorantia non est argumentum!" – "Незнанието не е довод (доказателство)!"
"Imperitia pro culpa habetur!" – "Незнанието се вменява във вина!"
"Ab assueti non fit injuria!" – "Отсъствието на съпротива не оправдава нарушението на закона!"
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
Най-лесният вариянт е отидете при нея поискайте домовата книга и в апартамента си на спокойствие се запишете в нея.Напишете си трите имена ,че сте обитател и сте под наем. Това е абсолютно достатъчно.
- toni_sf
- Активен потребител
toni_sf написа:Най-лесният вариянт е отидете при нея поискайте домовата книга и в апартамента си на спокойствие се запишете в нея.Напишете си трите имена ,че сте обитател и сте под наем. ...
ЗУЕС - Чл. 7. (4) Достъп до данните в книгата имат управителният съвет (управителят), контролният съвет (контрольорът), собственикът относно неговите данни, както и органите на Министерството на вътрешните работи, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, общинската или районната администрация и Националната ветеринарномедицинска служба.
toni_sf написа:...Това е абсолютно достатъчно.
...Прочети отново поста по-горе - от 04 Окт 2010, 23:34!
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
Здравейте отново!
Благодаря ви за подробната информация и за търпението. Мисля че вече всичко ми се изясни.
Много Благодарности на всички!
Благодаря ви за подробната информация и за търпението. Мисля че вече всичко ми се изясни.
Много Благодарности на всички!
- angggel
- Нов потребител
31 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|