начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

домова книга - въпрос

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

домова книга - въпрос

Мнениеот angggel » 02 Окт 2010, 22:01

Здравейте,

Имам неясноти във връзка с домовата книга. За първи път ми се налага или не ми се налага - не зная точно да се регистрирам. От скоро съм под наем на едно таванско помещение в центъра на София, а и по принцип съм от София. На адресът, който ми е по лична карта незнам дали съм записана в тамошната книга че живея. А съвсем от скоро съм под наем на този таван. Преди няколко дни ме посети т.нар. домоуправителка, която не беше особено дружелюбна към мен и ми каза, че задължително трябва да ме впише в тази книга. От друга страна обаче, тъй като самата жена не ми се хареса особено реших сама да проуча въпроса и случайно се натъкнах в Интернет на статия, в която се споменава, че това нещо за сега отпада.
Незнам как точно да постъпя. Днес отново срещнах тази жена и ми каза да си пусна в пощенската й кутия трите ми имена и колко време ще остана да живея тука. Въпросът ми е не трябва ли тя да ми представи някакъв документ, с който да докаже че има правомощия на домоуправител, а и до колкото проучих до момента аз се водя обитател или нещо такова. В тази домова книга не се ли вписват само имената на собствениците? А и не трябва ли аз лично да се запиша в тази книга? Не да си пускам данните в пощенската й кутия? Необходимо ли е да давам информация колко време ще остана в тази сграда под наем, след като и аз самата няма как да знам колко ще е това. Или трябва да отбележа срокът на договора ? Или ако е вярно това което съм прочела че регистрациите на домовите книги за момента са спрели как да подходя към г-жата?
Изобщо не ми е ясно как стой въпросът. Ще съм изключително благодарна ако ми се разясни.

Благодаря!
angggel
Нов потребител

Re: домова книга - въпрос

Мнениеот trando58 » 03 Окт 2010, 13:44

Въпросът Ви ,не е никак сложен,четете по-долу чл.7 от закона,за сега нищо не е отменено.

Чл. 7. (1) Книга на собствениците се води във всяка сграда или вход в режим на етажна собственост.

(2) В книгата се вписват трите имена на собственика, на членовете на неговото домакинство и на обитателите, както и самостоятелния обект и началната дата на обитаване.

(3) Вписването се извършва в 15-дневен срок от придобиването на правото на собственост, а за обитателите - в 15-дневен срок от началната дата на обитаването.

(4) Достъп до данните в книгата имат управителният съвет (управителят), контролният съвет (контрольорът), собственикът относно неговите данни, както и органите на Министерството на вътрешните работи, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, общинската или районната администрация и Националната ветеринарномедицинска служба.

(5) Данните от книгата на собствениците се предоставят от управителния съвет (управителя) при подаване на уведомление или заявление за вписване в регистър на сградите в режим на етажна собственост.

(6) Към книгата на собствениците се води приложение, в което всеки собственик или обитател вписва притежаваните или взети за отглеждане животни.

(7) Образецът на книгата на собствениците се утвърждава от министъра на регионалното развитие и благоустройството.

По-добре,не си създавайте излишни врагове в ЕС,ами спазете закона.Не е нужно да посочвате крайна дата на обитаване. Чакам http://installsoft.ru/images/smilies/air_kiss.gif
trando58
Потребител

Мнениеот angggel » 03 Окт 2010, 18:31

Здравейте отново!

Благодаря за бързият отговор! Бяхте много полезен. Но имам още едно питане - не трябва ли по някакъв начин тази жена да ми докаже че е наистина домоуправител? Да ми престави някакъв документ, че е с такива правомощия?Както предишният път отбелязах - не ми изглежда много коректно отношението - да пускам в пощенската й кутия личните ми данни. И не виждам никакъв смисъл в изискването да й конкретизирам до кога ще живея тук. А и не трябва ли аз лично да се впиша в тази книга или най-малкото да ми я представи? ( не зная как изглежда дори).
Самата жена ми изглежда подозрително, ако ме разбирате! Как да си осигуря сигурност и спокойствие, след като тя дори ме лъже? Твърди че уговорката - да си пусна данните в пощенската й кутия я е направила с хазайна ми по телефона! Което е просто уникално безумно и нагло! Не е вярно, защото аз постоянно си комуникирам с хазайна ми. Той обаче не може да ми бъде напълно полезен, тъй като работи и живее в чужбина.

Ще очаквам отговор!
Благодаря!
angggel
Нов потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 03 Окт 2010, 20:07

angggel написа:... Но имам още едно питане - не трябва ли по някакъв начин тази жена да ми докаже че е наистина домоуправител? Да ми престави някакъв документ, че е с такива правомощия?...

Изображение
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот trando58 » 03 Окт 2010, 20:45

До angggel
Все пак не мога да разбера, защо усложнявате излишно въпроса. Явно сте влезли в някакъв конфликт с "домоуправителката" и взаимната Ви антипатия започва да прави "От мухата слон".Нямате сметка от такива конфликти,особено,ако искането на Управителят в ЕС или Председателят на УС е в правото си.Това,чисто човешко като съвет.
Не знам защо трябва да Ви се легитимира домоуправителят,хазаинът Ви е би трябвало да Ви каже към кого да се обърнете за регистрацията. Фактът,че домовата книга е в тази жена е достатъчно.На трета стр. на книгата,трябва да има записани имената на настоящата Управа на ЕС. Защо просто,ако сте толкова недоверчива, не звънните на звънеца на някой от блока и не попитате кой е домоуправителят.Разбира се,ако държите да се заяждате и това не Ви задоволява,ще Ви кажа,че отговор може да се намери в протоколът от ОС на ЕС когато е избрана Управата(Едва ли ще Ви го покаже) или да поискате справка от районното кметство където ЕС би трябвало да е регистрирана по новият закон,там също фигурират имената на избраната Управа.
Не виждам и какви, кой знае, лични данни Ви изискват?Три имена и толкова.Само преди 5-6г.щеше да Ви се наложи да дадете и ЕГН и № на л.к. и да се регистрирате и в РПУ. М/у другото,доколко ми е известно,това предстои да се върне като практика.
Отидете при "домоуправителката" с договорът Ви за наем и поискайте да Ви впише имената пред Вас в домовата книга с начална дата вписана и в договора.Писах Ви вече,че крайна дата,не е необходимо да заявявате.Ако откаже пред Вас, да Ви впише,поискайте на следващият ден,примерно,да Ви покаже,че сте записана като обитател в имота на хазаина Ви. Не може да Ви откаже това. Е,ако и това се случи,отивате в кметството по местоживеене и подавате жалба с вх.№,тя ще носи административната отговорност. В случая лошото е,че тя може да отрече и ако нямате свидетел,нещата стават доста по-сложни.Така,че си осигурете такъв по възможност,някоя приятелка например.
Не Ви разбирам и защо толкова Ви изглежда жената подозрително.Само защот Ви е казала да пуснете трите си имена в пощенската и кутия? Не ме разсмивайте! И заради всичко това се чувствате "Несигурна и неспокойна?" Айде сега! По добре направете всичко по закон и както Ви съветвам и оставете нещата да се успокоят,иначе ,ако се окаже,че "домоуправителката" е някоя злобарка, с мания за величие,ще Ви дебне и ще Ви гледа под лупа,тогава наистина ще почнете да се чувствате неспокойна. Апропо!В тав. Ви стая има ли самостоятелна тоалетна и мивка?Ако нямате,лошо! Но това е друга тема. И в края:гледайте да не изтървете и законовият 15 дневен срок.
Успокойте се и действайте според закона,без много емоции,а с повече акъл!

http://installsoft.ru/images/smilies/hysteric.gif
trando58
Потребител

Мнениеот angggel » 03 Окт 2010, 22:16

Здравейте отново!

Много Ви благодаря отново! Бяхте изключително отзивчив! Просто по принцип съм си такава! Искам всичко да ми е ясно до последният детайл. Жената наистина е леко неприятна и й пролича от първата ни среща. А и начинът, по който си позволи да комуникира с мен от първия път не ми вдъхна особено спокойствие. Нито часът, в който си позволи да ме посети беше много подходящ - 21-22ч. и започвайки разговорът с "Добър ден" :) и по натам "трябва да знаем коя сте, що сте...." и "работите ли, учите ли?". Изобщо нивото на интелектуалност - бягаше доста. Дори беше смешна. И след няколко дни да се опитва да ме примами с лъжа само и само, за да се докопа до данните ми беше също неуместно.
А въпросният ми хазайн си няма почти никакво понятие какво се случва в БГ, поради факта, че не живее от сравнително дълго време тук. А и от него разбрах че въпросното отношение, което имам щастието да получа от г-жата в известна степен се дължи на това че преди години са имали сериозни конфликти. По принцип в кооперацията не им допада идеята, че на тавана се живее и дори са се съдили за глупости. Моят хазайн спечелил делото тогава и още не могат да го преживеят явно това. А въпросното таванско помещение става за живеене - има самостоятелна тоалетна и баня, както ме попитахте към самата стая и е изключително приятно за живеене. Тип боксониера е жилището и не е типичната за центъра стара кооперация в пълна мизерия. Току що отремонтирано и с приятна визия и има всичко необходимо. Но не бях подготвена по отношение на тема: съседи :( .
Все пак благодаря отново за помощта и ви пожелавам късмет в живота!
http://installsoft.ru/images/smilies/air_kiss.gif
angggel
Нов потребител

Мнениеот trando58 » 04 Окт 2010, 00:09

До angggel
Не го преживявайте много.Излишно е. На такива хора които търсят конфликт и очакват Вие да се впрегнете,трябва да им се говори тихо и спокойно,като на малоумни.По този начин им отнемате инициативата. Спокойно отговорете на госпожата,че не сте длъжна да я информирате дали работите или учите и т.н.т.
Направете това което сте длъжна да направите и повече не се безпокойте излишно.Разбира се имайте и едно наум вече,след тази малка схватка.Прочетете повече за правата си и хич да не Ви пука.Ако имате някакви проблеми,пишете тука ,има много добросъвестни хора ,които ще Ви посъветват.Успех!
trando58
Потребител

Мнениеот goldie » 04 Окт 2010, 03:14

georgiev_sfbg написа:
angggel написа:... Но имам още едно питане - не трябва ли по някакъв начин тази жена да ми докаже че е наистина домоуправител? Да ми престави някакъв документ, че е с такива правомощия?...

Изображение

смешно или не, но въпросът е много правилен. преди да изисква каквото и да е, въпросната "жена" трябва наистина да се легитимира коя е и в качеството на каква има право да изисква. първото става с лична карта, а второто става с копие от решение на ОС за избор на управителен съвет. подсказка - имената в двата документа е силно желателно да съвпадат.

дотогава тя е г-жа Никоя и може да се пеняви колкото си иска.
брях! някой анонимен м(ар)одератор не понася Капитан Очевидност. интересно защо след като той не нарушава Общите условия на Lex.bg.
goldie
Потребител

Мнениеот goldie » 04 Окт 2010, 03:20

angggel написа:... не трябва ли аз лично да се запиша в тази книга?

не, не трябва Вие лично, а по закон (ЗУЕС) това трябва да направи Вашият хазаин:

"Чл. 6. (1) Собствениците са длъжни да:
16. вписват в книгата на собствениците членовете на своите домакинства и обитателите;"

най-добре говорете с него и му кажете, че ако не го направи той ще си има ядове и съседите може да използват това като повод да му го "върнат"!

angggel написа:...Необходимо ли е да давам информация колко време ще остана в тази сграда под наем, след като и аз самата няма как да знам колко ще е това.

не, разбира се. правилно е след Вашето напускане хазаинът Ви да отбележи в книгата на собствениците, че Вие вече не сте обитател и съответно да не се налага да се плащат текущите разходи.
брях! някой анонимен м(ар)одератор не понася Капитан Очевидност. интересно защо след като той не нарушава Общите условия на Lex.bg.
goldie
Потребител

Мнениеот toni_sf » 04 Окт 2010, 14:36

И най интересно ще стане когато на всеки които живее в тази кооперация трябва да си носи стикер ,кой собственик ,кой обитател ,кой контрольор и задължително Управителя :D а пък и най добре да им се въведат униформи
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот trando58 » 04 Окт 2010, 15:02

trando58
Потребител

Мнениеот toni_sf » 04 Окт 2010, 15:16

:D а не писва ли от милиционери ,бивши доносници и агенти на ДС :D или да се върна в миналият век.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот angggel » 04 Окт 2010, 17:51

Здравейте и от мен!

Първо искам да благодаря за проявеният интерес към създаденият от мен казус. Предполагам, че би бил полезен и за други, но в интерес на истината не съм очаквала, че коментарите ще продължат и до днес. Дори се забавлявам искрено. Наистина сте изключително отзивчиви всички, но едва ли хазайна ми ще се вдигне специално от чужбина, за да ме впише лично в книгата. Той самият - почти на 100% съм сигурна не се е вписал, като собственик. Предполагам, че все нещо ще измисля. Но от друга страна - съм на мнение, че няма да ми е от полза да се заяждам с въпросната г-жа или г-ца :) . А и тя е залепила съобщения пред входната врата на кооперацията с нейното име и телефон, като съобщава, че трябва да търсим нея, за да се впишем в тази книга. Объркването се получи още в началото - аз го видях още преди дори да съм наела жилището - още когато ходих на огледи и тогава попитах хазайна ми по този въпрос, но той тъй като не е наясно, а и беше за малко в БГ, а и явно не го вълнува много този въпрос ми каза, че мисли, че не е необходимо. Просто той ме е подвел без да иска от самото начало.
Ако наистина е интересно за някой от вас бих се радвала ако ме посъветвате как да постъпя сега. Дали просто да не й пусна трите ми имена в пощата й? Но дали тя пак няма да изяви желание да ме търси, за да ми изиска и информация до кога ще остана :) . Или пък да й се обадя по телефона и да й ги продиктувам? Или да й предложа да ме посети на място, като поискам да носи със себе си книгата? Или да не й споменвам за книгата?
Идеята е да стане по възможно най-мекия начин без да възниква конфликт. До сега не е имало открит конфликт. Виждала съм я само два пъти. Първият път когато ме посети в 21-22ч. и ми се видя страшна :). И вторият път я засякох случайно на стълбите и тя ми поднесе идеята за пощата й, която били взели като решение с хазайна ми и което беше лъжа. Аз няма как да я посетя, защото тя не живеела тук.
Ще очаквам коментари!
Мерси! :)
angggel
Нов потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 04 Окт 2010, 18:56

goldie написа:
angggel написа:... не трябва ли аз лично да се запиша в тази книга?

не, не трябва Вие лично, а по закон (ЗУЕС) това трябва да направи Вашият хазаин:

"Чл. 6. (1) Собствениците са длъжни да:
16. вписват в книгата на собствениците членовете на своите домакинства и обитателите;"

най-добре говорете с него и му кажете, че ако не го направи той ще си има ядове и съседите може да използват това като повод да му го "върнат"!

angggel написа:...Необходимо ли е да давам информация колко време ще остана в тази сграда под наем, след като и аз самата няма как да знам колко ще е това.

не, разбира се. правилно е след Вашето напускане хазаинът Ви да отбележи в книгата на собствениците, че Вие вече не сте обитател и съответно да не се налага да се плащат текущите разходи.

Изображение

...Още един "юРИСТ"! ...За домашно :arrow: Чети изложеното по-долу, ако се налага и по няколко пъти! :wink:

ЗУЕС - Чл. 6. (1) Собствениците са длъжни да:
1. не пречат на другите собственици и обитатели да използват общите части на сградата;
2. не причиняват вреди на други обекти и общи части на сградата;
3. не завземат общи части на сградата;
4. не извършват в своя самостоятелен обект или в част от него дейности или действия, които създават безпокойство за другите собственици и обитатели, по-голямо от обичайното;
5. не извършват дейности в своя самостоятелен обект или част от него, с които да изменят помещения, пространства или части от тях, предназначени за общо ползване, да не нарушават архитектурния вид, носимоспособността, устойчивостта на строителната конструкция, пожарната безопасност или безопасното ползване на сградата;
6. изпълняват изискванията на съответните нормативни актове при отглеждането на животни в самостоятелните си обекти и да не създават безпокойство на непосредствените си съседи;
7. не накърняват добрите нрави;
8. изпълняват решенията на органите на управление на етажната собственост;
9. заплащат разходите за основния, текущия или неотложния ремонт, за реконструкцията, преустройството и обновяването на общите части на сградата съразмерно с притежаваните идеални части в тях;
10. заплащат консумативните разходи за поддържането на общите части;
11. спазват санитарните и хигиенните норми;
12. осигуряват достъп в своя самостоятелен обект или в част от него за извършване на необходимите проучвателни, проектни, измервателни, строителни и монтажни работи, свързани с поддържане, основен, текущ или неотложен ремонт, реконструкция, преустройство или обновяване на общи части или на други помещения;
13. подпомагат дейността на компетентните органи при извършване на пожарогасителна или аварийно-спасителна дейност вътре и в района на сградата;
14. обезщетят вредите, причинени на други обекти в сградата, когато те са резултат от отстраняване на повреди в своя самостоятелен обект или част от него;
15. осъществяват използването на общите части на сградата по реда, определен в правилника за вътрешния ред;
16. вписват в книгата на собствениците членовете на своите домакинства и обитателите;
17. изпълняват и други задължения, предвидени в правилника за вътрешния ред.
(2) Обитателите на сграда в режим на етажна собственост имат задълженията по ал. 1, с изключение на тези по т. 5 и 9.

ЗУЕС - Чл. 7. (1) Книга на собствениците се води във всяка сграда или вход в режим на етажна собственост.
(2) В книгата се вписват трите имена на собственика, на членовете на неговото домакинство и на обитателите, както и самостоятелния обект и началната дата на обитаване.
(3) Вписването се извършва в 15-дневен срок от придобиването на правото на собственост, а за обитателите - в 15-дневен срок от началната дата на обитаването.
(4) Достъп до данните в книгата имат управителният съвет (управителят), контролният съвет (контрольорът), собственикът относно неговите данни, както и органите на Министерството на вътрешните работи, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, общинската или районната администрация и Националната ветеринарномедицинска служба.
(5) Данните от книгата на собствениците се предоставят от управителния съвет (управителя) при подаване на уведомление или заявление за вписване в регистър на сградите в режим на етажна собственост.
(6) Към книгата на собствениците се води приложение, в което всеки собственик или обитател вписва притежаваните или взети за отглеждане животни.
(7) Образецът на книгата на собствениците се утвърждава от министъра на регионалното развитие и благоустройството.

ЗУЕС - Чл. 55. (1) Собственик или обитател в сграда или отделен вход в режим на етажна собственост, който не изпълни задължение по този закон, се наказва с глоба от 20 до 100 лв., когато е физическо лице, или с имуществена санкция от 150 до 350 лв., когато е юридическо лице.

angggel написа:...
Ако наистина е интересно за някой от вас бих се радвала ако ме посъветвате как да постъпя сега. Дали просто да не й пусна трите ми имена в пощата й? Но дали тя пак няма да изяви желание да ме търси, за да ми изиска и информация до кога ще остана :) . Или пък да й се обадя по телефона и да й ги продиктувам? Или да й предложа да ме посети на място, като поискам да носи със себе си книгата? Или да не й споменвам за книгата?
Идеята е да стане по възможно най-мекия начин без да възниква конфликт. До сега не е имало открит конфликт. Виждала съм я само два пъти. Първият път когато ме посети в 21-22ч. и ми се видя страшна :). И вторият път я засякох случайно на стълбите и тя ми поднесе идеята за пощата й, която били взели като решение с хазайна ми и което беше лъжа. Аз няма как да я посетя, защото тя не живеела тук.
Ще очаквам коментари!
Мерси! :)

...Въпросната госпожа, която вероятно е Председател на УС или Управител, няма право да Ви вписва във въпросната Книга на собствениците, ако нямате регистрация по постоянен или временен адрес! 8)
...А в случай, че останете на адреса за повече от 1 месец - без регистрация по постоянен или временен адрес, ще сигнализира РИ при РПУ, от което следва, че ще имате посещения от РПУ - към 06:00ч. рано сутрин (и то не еднократно, докато не се регистрирате, както и ще Ви съставят Акт-ове по ЗГР, до припадък!). Не са изключени и периодични Призовки - "за справка"! :wink: И това ще се налага, тъй като органите на МВР, ще са запознати, че на адреса, пребивават лица без адресна регистрация. ...В зависимост от създадената практика по райони, е възможно и въпросните РИ при РПУ, периодично да изискват подобна информация от ОУ на ЕС, както и да извършват периодични проверки в Книгата за собствениците, във връзка с издирвани лица, криминален контингент и т.н. И не се учудвайте - това не е новост или художествена измислица от някой филм :arrow: в ЕС, където живея (в ж.к. на територията на гр.София), в рамките на 1 година, са извършени повече от 3 подобни проверки - във връзка с издирвани лица и криминален контингент (и то най-вече в апартаменти, където живеят наематели без адресна регистрация)! :wink:

П.П. ...А за да имате регистрация по подтоянен или временен адрес, тъй като не сте собственик, е МНОГО вероятно (а и вече има създадена такава практика!), в Общината или/и в РПУ, да Ви изискат Договор за наем със собственика. И тъй като Вие, най-вероятно не разполагате с такъв договор, ще се наложи, собственикът да Ви придружи (до РПУ-то и/или до Общината)! И още малко инфо: Наложилата се практика, е във връзка с множеството случаи - на недействителни регистрации по постоянен и временен адрес. :wink:

:idea: :arrow: Закон за гражданска регистрация
ЗГР - АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
Чл. 116.
(1) За нарушение на този закон от длъжностни лица се налага глоба от 50 до 300 лв.
(2) Когато нарушението е извършено от граждани, глобата е от 20 до 200 лв.

Т.е. с "две думи" и казано на кратко, ако не си направите регистрация по постоянен или временен адрес и не се впишете във въпросната Книга на собствениците :arrow: следват "непредсказуеми събития", които ("меко казано") няма да бъдат във Ваш интерес!

...Успех!

Изображение
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот trando58 » 04 Окт 2010, 20:14

toni_sf написа::D а не писва ли от милиционери ,бивши доносници и агенти на ДС :D или да се върна в миналият век.

Лично що се отнася до теб,най-логично е да се върнеш няколко века назад.

http://installsoft.ru/images/smilies/dash1.gif
trando58
Потребител

Мнениеот angggel » 04 Окт 2010, 22:11

Здравейте отново!

Прочетох това което сте ми написали. Но вече споменах, че хазайнът ми няма да дойде от чужбина, за да ме впише в книгата. Т.е. излиза, че аз сама трябва да разреша този въпрос. От друга страна сега пък какво искате да ми кажете - че след като се впиша в книгата ще ми се влачат на проверки? Така ли да разбирам? И да изискват от мен да си направя адресна регистрация на този адрес? Задължително ли е? Още в началото споменах че съм от София по принцип и дори адресът ми е в близост до този, на който съм в момента. И двата са в центъра! И аз не искам да си сменям адреса по лична карта! Това е безумно. Все пак това е някакъв адрес под наем. Нито се знае колко време ще прекарам тука! От друга страна от къде мога знам дали на другият ми адрес роднините ми не са ме вписали и в тамошната книга. Всичко е възможно.
И м-у другото договор за наем си имам.
Сега оставам с впечатление, че ако се впиша в тази книга пак е зле положението.

Ужас!
angggel
Нов потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 05 Окт 2010, 00:34

angggel написа:...Но вече споменах, че хазайнът ми няма да дойде от чужбина, за да ме впише в книгата. Т.е. излиза, че аз сама трябва да разреша този въпрос. ...

Ваше задължение, като обитатели, е да се впишете - съгл. Чл.6, ал.(2), във връзка с ал.(1), т.16 от ЗУЕС! ...И "хазяинът", не Ви е нужен за това!
angggel написа:...От друга страна сега пък какво искате да ми кажете - че след като се впиша в книгата ще ми се влачат на проверки? Така ли да разбирам? ...

...Да! Ако нямате адресна регистрация - "ще Ви се влачат на проверки" и това, е най-малкото "чудо", което си мислите, че може да Ви се случи! (Достатъчно е, само някой съсед, ОУ на ЕС /или съвестен гражданин/ "да кихне" информация в РПУ или на РИ при РПУ, че на адреса, живеят "съмнителни" лица - без адресна регистрация!) :wink:
...Апропо, без регистрация по временен или по постоянен адрес, не може да бъдете вписани във въпросната Книга на собствениците!
angggel написа:...И да изискват от мен да си направя адресна регистрация на този адрес? Задължително ли е? Още в началото споменах че съм от София по принцип и дори адресът ми е в близост до този, на който съм в момента. И двата са в центъра! ...

Задължително е! Без значение е, кой адрес "в близост "до кой е! ...И точно защото става въпрос за гр.София - най-малкото не разчитайте на компромиси! 8)
angggel написа:...И аз не искам да си сменям адреса по лична карта! Това е безумно. Все пак това е някакъв адрес под наем. Нито се знае колко време ще прекарам тука! ...

:idea: Относно адресната регистрация има 2 вида: временна и постоянна. Можете да променяте временната си адресна регистрация безброй пъти - без да сменяте личната си карта. В личната Ви карта, е вписана постоянната Ви адресна регистрация. Ако искате нея да смените, вече се изважда и нова лична карта.
Регистрацията по временен адрес, се извършва само в Общината - в Служба "ГРАО" (и си носете за всеки случай Договора за наем, за да не Ви връщат излишно). 8)

:arrow: Във Вашия случай, си направете регистрация - по временен адрес и се впишете в Книгата на собствениците - Вие и Вашето семейство (домакинство), които живеете на адреса! ...И честно казано, не виждам какъв е проблема, да не го сторите, освен, ако не се укривате или имате проблеми с правоохранителните и правораздавателни органи. :wink:

П.П.
"Ignorantia juris nocet, ingnoratio facti non nocet!" – "Незнанието на закона не оправдава!"
"Ignorantia non est argumentum!" – "Незнанието не е довод (доказателство)!"
"Imperitia pro culpa habetur!" – "Незнанието се вменява във вина!"
"Ab assueti non fit injuria!" – "Отсъствието на съпротива не оправдава нарушението на закона!"
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 05 Окт 2010, 07:43

Най-лесният вариянт е отидете при нея поискайте домовата книга и в апартамента си на спокойствие се запишете в нея.Напишете си трите имена ,че сте обитател и сте под наем. Това е абсолютно достатъчно.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 05 Окт 2010, 11:32

toni_sf написа:Най-лесният вариянт е отидете при нея поискайте домовата книга и в апартамента си на спокойствие се запишете в нея.Напишете си трите имена ,че сте обитател и сте под наем. ...

Изображение
ЗУЕС - Чл. 7. (4) Достъп до данните в книгата имат управителният съвет (управителят), контролният съвет (контрольорът), собственикът относно неговите данни, както и органите на Министерството на вътрешните работи, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, общинската или районната администрация и Националната ветеринарномедицинска служба.

toni_sf написа:...Това е абсолютно достатъчно.

Изображение
...Прочети отново поста по-горе - от 04 Окт 2010, 23:34! 8)
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот angggel » 05 Окт 2010, 12:08

Здравейте отново!

Благодаря ви за подробната информация и за търпението. Мисля че вече всичко ми се изясни.

Много Благодарности на всички!
angggel
Нов потребител

Следваща

Назад към Етажна собственост