начало

За пореден път липсата на кворум провали заседанието на Съдийската колегия За пореден път липсата на кворум провали заседанието на Съдийската колегия

ИМОТ ПО ДАВНОСТ

Казуси за недвижими имоти

ИМОТ ПО ДАВНОСТ

Мнениеот balon4e1439 » 27 Сеп 2010, 04:48

RE:НЕЗАКОННИ СГРАДИ В ЧУЖД ИМОТ
от balon4e1439 27.09.2010г. 03:32
През 1993 г чрез покупко продажба от баща на дъщеря станах собственик на недвижим имот с построени -къща и две стопански постройки по нотариален акт и скица с №...парцел от кадастрален план удобрен със заповед от 07./85 г.Брат ми през 1987 г.без разрешение от баща ми и служба ТУС към общината,започва да строй гараж- без необходимите документи за строеж- незаконо изграждане.Многкратно както от баща ми така и от мен в устен вид са уведомявани служителите от ТУС към Общината, но резултат никакъв.Продължаваше да строй -лятна кухня и др.На 14.06.1994 г. като собственик се сдобих със скица на парцела на недвижимия имот и въпросните незаконови постройки не фигурираха в скицата -парцел от регул . план на Общината удобрен със заповед от 07.1985 г. и удостверение ,удостреряващо че не издавано разрешение за строеж нито стройтелна линия и ниво и др. документи.За незаконите постройки не е плащано данък.Придобития имот е деклариран по установения законов ред -чл.14 от змдс по натариален акт. През м.11 /2002 г.има нова кадастрална карта и въпросните незаконови сгради фигурират в нея- не са предоставени документи по чл.38 ал. 1 ЗКИР и не са направени възражения по чл.46 ал.2 ЗКИР.Настъпилите промени в недвижимия имот са отразени -обект на кадастъра чл.51 ал1 ЗКИР,но защо незаконите постройки са нанесени в кадастралния регистър от 1985 г.-нотариалният акт не е променен.АКО НЯКОЙ може да ми помогне или даде съвет към кого да се обърна и да разбера на какво уснование тези незаконни сгради са се отзовали скицата-парцел от недвиж. имот от регул. план на Общината от 1985 г. И има ли брат ми законово право за узаконовяване на сградите построени в чужд имот ,без разрешение ,без плащане на данъци , че те ми пречат да упражня пълното правото на собсввености .Надавам се да ми помогнете.
balon4e1439
Нов потребител

Re: ИМОТ ПО ДАВНОСТ

Мнениеот stanimirpopov » 28 Сеп 2010, 15:29

Привет,
Стига с "устни" сигнали. Сиганлизирай писмено, сезирай РДНСК (не знам къде се намира имотът).
Освен това, фактът че незаконната сграда я има в скиацт от кадастъра-не значи нищо. Тя е заснета, в буквалния смисъл, зас-не-та, никой не се е интересувал дали е законно построена. Впоследствие и на по-късен етап, винаги може да искате заличаването й откадастъра.
stanimirpopov
Младши потребител

Мнениеот balon4e1439 » 28 Сеп 2010, 19:53

RE: имотНезаконни сгради в чужд
от balon4e1439 28.09.2010г. 19:29
Благодаря ВИ г-н stanimirpopov за съвета.Но нищо не ми казвате какви права има брат ми относно сградите който са незакони построени в имота ми и продължава да ги обитава и да се разпорежда в него- все едно че той е собственика на имота.
Има ли клауза по която ,че по-вече от 10 г. е ползвал сградите за живеене и това да му дава право да ги узакони и да продължава да живее там ,като не успорва моята собственост и според него не ми пречи да упражнявам правото си като такава.Защото при появилата се ситуация аз не мога да си извадя скица на парцела по наториален акт в случай че реша да продавам.Или първо трябва чрез иск до съда да разреша проблема с незаконите постройки.МОЛЯ да ми разясните какво трябва да направя и дали ще се реши в моя полза- вашето становище. Предварително много Благодаря и ще се радвам ако и други вземат при сърце положението в което съм попаднала.
С ПОЗДРАВ : Нина
balon4e1439
Нов потребител

Мнениеот jiji2 » 28 Сеп 2010, 20:23

Нина,
най-доброто, което трябва да направите, е спешно да отидете при адвокат - специалист в тази област, да му покажете всички документи и да решите какво да предприемете. Не се бавете, защото колкото по-дълго търпите този незаконен строеж във вашия имот, толкова по-лошо става положението.
Тук, в този форум, няма как да получите правилен съвет, тъй като е много важно да се видят документите, да се обсъдят вариантите за действие... СЪС СПЕЦИАЛИСТ. Не знаете тук какви хора могат да ви дадат съвет и дали той ще е най-правилен.
Правилно бяхте посъветвана - бързо една жалба срещу незаконното строителство до РДНС за вашия район, жалба до кмета на общината - също. И най-вече - иск по чл.109 от ЗС - за премахване на незаконната сграда във вашия имот... Но, както посочих по-горе, за последното спешно ви трябва адвокат.
jiji2
Потребител

Мнениеот stanimirpopov » 29 Сеп 2010, 11:16

balon4e1439, наистина е най-добре специалист да види документите. Всичко може да се се случи - така че колкото по-бързо, толкова по-добре. Може да си узакони сградата, вас пък ви ползва нормата на чл. 92 от Закона за собствеността, така че - действайте, нищо не е загубено!-))
stanimirpopov
Младши потребител

Мнениеот balon4e1439 » 29 Сеп 2010, 23:11

RE: Не законен строеж в чужд имот
от balon4e1439 29.09 2010 г. 22:54

Много благодаря на jiji2 и на stanimirpopov за дадените съвети, ще се възползвам и така ще направя, а каквото е писано това ще стане .Знам че борбата ще е голяма и ходене по мъките с нашите закони, но какво да се прави законите ни в нашата държава са такива, че не знаеш кого защитават. Имаш ли парични средства и с правителствен самолет можеш да се сдобиеш.Е още веднъж Благодаря на всички Вас за отзивчивоста която проявихте към моя проблем.С пожелание за много здраве и успехи в живота.
С поздрав : Нина
balon4e1439
Нов потребител

Назад към Имотни казуси