начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Таванска стая

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Таванска стая

Мнениеот angelova22 » 26 Юли 2010, 16:12

Както всеки един собственик от входа притежавам таванска стая, която съм си ремонтирал и исках мой роднина да я ползва, като мислех, че няма да имам проблем да го настаня там тъй, като повечето от половината ми съседи са си ги дали дори под наем.Беше ми заявено, че не разрешават да си дам собствният таван тъй, като тоалетната е обща и трябвало този, който я ползва да плаща наем за това на самият вход.Не мога да схвана помещението след като е общо нали и аз имам дял...Моля да ми обясните имат ли законово право да ми забранят да си използвам стаята, която ми е вписана, като собственост и в нот.акт :shock:
angelova22
Младши потребител

Re: Таванска стая

Мнениеот toni_sf » 26 Юли 2010, 17:17

:D само едно не ми е ясно как така те са си ги дали под наем а само на теб не ти забраняват
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот anserk » 26 Юли 2010, 18:34

angelova22 написа:...като тоалетната е обща...

В НА освен таван и мазе, и ид.ч. от WC ли пише (браво на тавана)! Обща тоалетна е недопустима от санитарно-хигиенни изисквания, та камо ли обща част :roll:
Май всички сте настъпили някой и друг член и алинея на ... :wink: и най -добре си мълчете и се разберете помежду си :lol:
anserk
Активен потребител

Мнениеот nikiboy » 26 Юли 2010, 21:43

Другите наематели плащат ли наем за "общата WC" ? :lol:
Щом е обща значи и вие имате дял и можете да "пи.ате " в нея колкото си искате.
Кажете им следното:
Таванската стая е ваша собственост съгласно нотариалния акт за собственост на апартамента. Тоест - вие можете да я ползвате, както и другите я ползват.
Тоалетната - щом е обща, аналогично на горното. Щом е обща, то водата и тока е към общия водомер/електромер и вие също плащате част от разходите по нея.
Направо паднах - еб.ти нагълците.
nikiboy
Потребител

Мнениеот anserk » 26 Юли 2010, 22:27

nikiboy написа:Направо паднах - еб.ти нагълците.

+1!
anserk
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 27 Юли 2010, 09:05

до -anserk ти верно ще избиеш рибата с това питане или май само се забавляваш тук :D
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот anserk » 27 Юли 2010, 09:24

toni_sf написа:до -anserk ти верно ще избиеш рибата с това питане или май само се забавляваш тук :D

Нищо лично към теб и никой във форума :D
Често коментарите си прискривам зад такова "забавление", щото истината за тези "преустройства", "ремонти" , "смяна на предназначение" и ...... е винаги неосъзната :wink: от извършителите.
А "риби" колкото искаш :wink:
anserk
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 27 Юли 2010, 09:32

:D както виждаш аз не цитирам членове и точки от законите за това си имам екит от юристи , а за това че се занимавам с този вид дейност е наистина така от 6г го развивам в софия, не ми пречи да работя и в други градове стига хората да са осьзнати и да знаят че не само зад входната врата на апартамента им е тяхната собственост и да не се пазарят за едното железно левче :D това ти го давам само като пример
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот angelova22 » 27 Юли 2010, 11:53

toni_sf написа::D само едно не ми е ясно как така те са си ги дали под наем а само на теб не ти забраняват

Ами другите, които ползват таваните давали наем на входа за тоалетната говоря съвсем сериозно и изобщо не се забавлявам с такава простащина :twisted:
angelova22
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 27 Юли 2010, 13:14

до-angelova22 извинявай имах диспут с друг в твойта тема, според мен твойто таванско помещение си го правиш каквото искаш, давай го под наем на който искаш никой не може и копче да ти каже за това, виж за ползването на тоалетната ще трябва да се разбират наемателите които я ползват да си я подьржат в екологично чист вид :D а за плащане на разходите ще се разбереш как да стане, или ти поемаш да му ги плащаш като обитател или той си ги плаща това казвам за консумативите а може да избегнеш част от тях ако човека ползва твойте санитарени помещения ,тогава ще плащаш само за чистене и ток общи нужди, ако има асансьор ,той ще го ползва така че и там ще се включи. А може да попиташ ОС дали като тези тавански помещения се дават под наем от тях дали се сьбират средства за подьржане на общите части
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот angelova22 » 27 Юли 2010, 16:55

toni_sf написа:до-angelova22 извинявай имах диспут с друг в твойта тема, според мен твойто таванско помещение си го правиш каквото искаш, давай го под наем на който искаш никой не може и копче да ти каже за това, виж за ползването на тоалетната ще трябва да се разбират наемателите които я ползват да си я подьржат в екологично чист вид :D а за плащане на разходите ще се разбереш как да стане, или ти поемаш да му ги плащаш като обитател или той си ги плаща това казвам за консумативите а може да избегнеш част от тях ако човека ползва твойте санитарени помещения ,тогава ще плащаш само за чистене и ток общи нужди, ако има асансьор ,той ще го ползва така че и там ще се включи. А може да попиташ ОС дали като тези тавански помещения се дават под наем от тях дали се сьбират средства за подьржане на общите части

Много благодаря за адекватно- изчерпателния и разбираем отговор.Дано има повечко хора като Вас toni_sf :D
angelova22
Младши потребител

Мнениеот anserk » 27 Юли 2010, 17:42

toni_sf написа:А може да попиташ ОС дали като тези тавански помещения се дават под наем от тях дали се сьбират средства за подьржане на общите части

Защо ще пита ЕС? Нали има Книга на собствениците и там таванските стаи са записани като ... обекти (ЗП) с % ид.ч. от общ., обитатели ... :roll:
Има закон, ама май е само за ДВ :wink:
anserk
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 28 Юли 2010, 11:16

до- anserk и за мазето ли има домова книга :D
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот anserk » 01 Авг 2010, 13:16

toni_sf написа:до- anserk и за мазето ли има домова книга :D

Нищо чудно и мазетата да са ги обърнали на разни "работилници" и "ателиета", та вземи им ги запиши и тях (като таваните) с код "обекти Х, Y.." и ...ето ти приходи в касата на ЕС :wink:
Освен действие събиране (наеми), има и действие изваждане :cry: и начин на затваряне на устите на останалите от ЕС (дето са без наеми)!
anserk
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 02 Авг 2010, 16:37

:D то вече нали почна топенето между сьседи кой взима наем а няма договор ,така че всичко ще излезе на светло :D само стой и гледай какво ще става още
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот nikiboy » 02 Авг 2010, 21:31

toni_sf написа::D то вече нали почна топенето между сьседи кой взима наем а няма договор ,така че всичко ще излезе на светло :D само стой и гледай какво ще става още

Ама вие вярвате ли на тази глупава рекламна кампания?? :lol: - и как според вас ще ви натопи някой?
Ще отиде с договора в НАП ? И какво от това? Данъка се плаща за един такъв минал период, а обикновено договорите за наем са за срок 1 година.
Пък и още не съм чул някой да са го глобили, въпреки че рекламната кампания свърши отдавна :mrgreen:
nikiboy
Потребител

Мнениеот toni_sf » 04 Авг 2010, 12:38

:D много елементарно Уотсън,наемателя ако откаже да плаща консумативи и такси защото са му включени в договора ужким а собственика няма такьв с наемателя ти от кой ще си вземеш парите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот trando58 » 15 Сеп 2010, 19:07

На общо взето неадекватният въпрос с който е открита тази тема и на последвалите подобни отговори,бих се включил в дебата само и само за да обясня за пореден път това,че в тази страна има закони,лоши или не,непознаването им води най-малкото до комични ситуации,ако не завършват и с разход на нерви и средства.
По въпроса с таванската стая... Най-вероятно става въпрос за по-старите кооперации които се строяха на времето,но дори и да не е така,нищо не се променя.Таванските помещения и мазите се водят като прилежаща площ към основното жилище със статут на помощни помещения. За да придобие статут за живеене такова помещение трябва да отговаря на изискванията на ЗУТ,а именно"Едно помещение може да се използва за живеене,независимо от неговата площ,ако притежава кухненски бокс,течаща вода и тоалетна,също така и складово помещение,което може да бъде както вътре в помещението,така и отвън."
Съответно такова таванско помещение може да му се смени статута,ако няма предходните екстри,примерно на канцелария или офис,като се изискват при подаване на молбата до съответните служби и писмено нотариално съгласие на всички преки съседи на помещението.В този случай не е необходимо съгласието на ОС на ЕС.Всеки който пребивава за постоянно в дадена ЕС трябва да е вписан съответно в домовата книга на какво основание прави това.Или е собственик или е член на семейството му или е обитател на друго основание,което в повечето случаи значи наемател.И съответно този наемател трябва да има договор с наемодателя по ЗЗД.Това,че това не се спазва е отделен въпрос,всеки си знае за какво го бият.Само да допълня,че Управителят в ЕС носи също отговорност,за което при скриване на действителните факти,може да получи глоба и до 5000лв.
Той е длъжен да знае кой обитава ЕС и на какво основание.
Обитателите в ЕС заплащат общи разходи също и както другите живущи,а ако са юридическо лице,до петкратен размер.ОС определя тези норми.
trando58
Потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 19 Сеп 2010, 08:39

angelova22 написа:Както всеки един собственик от входа притежавам таванска стая, която съм си ремонтирал и исках мой роднина да я ползва...

Няма проблем да я ползвате!

angelova22 написа:...Беше ми заявено, че не разрешават да си дам собствният таван

Нямат правно основание!

angelova22 написа:...тъй, като тоалетната е обща и трябвало този, който я ползва да плаща наем за това на самият вход....

...След като настояват, Вашият роднина, да заплаща наем за тоалетната - нека подготвят и сключат писмен Договор за наем с него! :wink: :mrgreen:

angelova22 написа:...Не мога да схвана помещението след като е общо нали и аз имам дял...

Разбира се!

angelova22 написа:...Моля да ми обясните имат ли законово право да ми забранят да си използвам стаята, която ми е вписана, като собственост и в нот.акт :shock:

НЕ!
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Назад към Етажна собственост