начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Паркомясто

Казуси за недвижими имоти

Паркомясто

Мнениеот hidden » 13 Май 2010, 23:54

Къде е регламентиран режимът на паркоместата и има ли легална дефиниция на това понятие? Не намирам такива в ЗУТ и ЗКИР.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Re: Паркомясто

Мнениеот magodeoz » 14 Май 2010, 01:28

Режимът на паркоместата е регламентиран тук-там, но легална дефиниция на това понятие липсва. Повечето юристи приемат, че паркомястото не е вещ, нито специфично право, и поради това не може да бъде обект на собственост.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот hidden » 14 Май 2010, 08:25

И аз така мисля, но сега се сблъсках с един казус - нотариален акт за покупко-продажба на паркомясто (само).
Единствената норма, която ми дава някаква светлина, е чл. 43, ал. 1 ЗУТ:
За нови сгради необходимите места за гариране и/или паркиране задължително се осигуряват в границите на урегулирания поземлен имот.

Това за мен означава, че паркомястото представлява част от УПИ и затова може да се прехвърля като част от поземления имот. В нот. акт пише: "продава на Х паркомясто в подземния етаж на жилищна сграда, находяща се в ...., построена в УПИ... и т.н."
Граници и съседи: съседните паркоместа.
Не знам, за мен това е много неясно понятие.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот razli4na » 14 Май 2010, 09:25

Аз също поддържам, че не е самостоятелна вещ. По- скоро има характеристики на разпределение на ползване.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот hidden » 14 Май 2010, 09:36

На какво основание тогава се съставя нот. акт и се извършва разпоредителна сделка с нещо, което не е вещ? Дори и право на ползване да е, същото пак не може да е предмет на разпоредителна сделка.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 14 Май 2010, 09:36

И аз съм съгласна, но я да питаме някой нотариус.... :lol:

Миналата година имаше, ако ме не лъже паметта, две статии в "Собственост и право" по темата. Нотариус обясняваше, че паркоместата били самостоятелни обекти, как се извършвало разпореждане с такива и прочее, и че видите ли- законодателят не можел да настигне динамиката в обществените изменения...

Ако ти е нужно, мога да си издиря броевете и да сканирам.

За регламентацията- има една Наредба, която указва, че за всяка новопостроена сграда ( ала си е старичка наредбата, па макар и да не е спазвана до сега- архитектите могат повече да кажат)следва да бъдат осигурени съответните площи за паркиране. Друго не се сещам, а и дефиниция наистина няма.

Но и в НА съм почти сигурна, че не е записано "паркомясто".
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Melly » 14 Май 2010, 10:03

Ааааа, не си права Поли, пишат и още как списват НА с този нов "обект" на право на собственост. Нещо друго се сещам, защо ли по същата логика не започнем да се разпореждаме, т.е да разпарчетосваме помещенията в апараментите. В този ред на мисли (защо ли законодателят все още спи?) те каня да ти прехвърля кухнята си - много е хубава :D . Не се стряскай - ще я опишем както си трЕбе: кухня с площ от 20 кв.м, при съседи: изток-коридор, юг- апартамен №2, запад- дневна, съседи отгоре:....., съседи отдолу:...... :lol: :lol: :lol:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 14 Май 2010, 10:06

Това с прехвърляне с нотариален акт си е нищожно отвсякъде - липса на предмет. Наредбата е от 2004 г., но и в нея, а и в закона, текстовете са много куци. Освен това съществува забрана за разпореждане с реални части от УПИ.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот razli4na » 14 Май 2010, 10:11

Колеги, проблема не е само с паркоместата.
Влезте в сайта на Камарата на ЧСИ и вижте колко тавански помещения, при това с уточнение, че не били с променено предназначение, са обявени на публична продан.
И после като се почнат едни дела... то адвокати, то съдии, че може и прокурори... конвейра се завърта, работа ще има! За сеир, да не говорим!
razli4na
Активен потребител

Мнениеот Melly » 14 Май 2010, 10:11

magodeoz написа:Това с прехвърляне с нотариален акт си е нищожно отвсякъде - липса на предмет. Наредбата е от 2004 г., но и в нея, а и в закона, текстовете са много куци. Освен това съществува забрана за разпореждане с реални части от УПИ.

...., казано по друг начин. :wink:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот iordanpetrov » 14 Май 2010, 10:17

Има съдебна практика на СРС, мисля от преди 1 година. Решение, с което се обявява за нищожен договор във формата на нот. акт за продажба на паркомясто поради липса на предмет - паркомястото не е самостоятелен обект.
iordanpetrov
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 14 Май 2010, 10:21

Е, сега брокерите ви се разлютиха... :mrgreen:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 14 Май 2010, 10:23

Може да се придаде наукообразен вид на търговията с паркоместа чрез посочване на границите на реално ползване в договор за делба на съсобствени идеални части от УПИ. По този начин ще се постигне вписване на текст с облигационен характер, но само толкова.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот iordanpetrov » 14 Май 2010, 10:36

Няма какво да се разлютяват брокерите. А чували ли сте за другото безумие - продажба на паркомясто в двора на сградата?
iordanpetrov
Нов потребител

Мнениеот magodeoz » 14 Май 2010, 14:45

А къде другаде биха могли да бъдат паркоместата?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 14 Май 2010, 16:53

ЗУТ, въпреки всички претенции на съставителите му, не можа да реши един основен въпрос и той е "да каже" до колко уредените в него технически режими, защото по мое мнение "паркоместото" е иминно това (технически режим) подлежат на сделки.Може да се твърди, че от времето на Рамзес ІІ - сам по себе си нормативен акт - подобни коато този въпрос нямат кардинално решение нито с методите на римското право, нито чрез исландското и малко след това британско прецедентно право, така че Вие г-да юристи извинете, но не се измервайте с хилядолетията!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот e.i.t. » 14 Май 2010, 17:18

ОПРЕДЕЛЕНИЕ
№ 552 ' •
София, 22.ХІІ. 2009 година

Върховният касационен съд на Република България, второ гражданско отделение, в закрито заседание на 21.12.2009 две хиляди и девета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕЛСА ТАШЕВА ЧЛЕНОВЕ: ЗЛАТКА РУСЕВА
КАМЕЛИЯ МАРИНОВА
при секретар
изслуша докладваното от председателя (съдията) ЗЛАТКА РУСЕВА дело № 492/2009 година
Производството е по член 274 ал.З т.2 от ГПК.
Образувано е по частна касационна жалба,подадена от „ХХХ" ЕАД и „ХХХ"ЕАД против определение №275/11.08.2009г. на ХХХ окръжен съд,постановено по гр.д.№359/2009г. по описа на същия съд,с което се потвърждава определение от 30.06.2009г. на съдията по вписванията при Служба по вписванията гр.ХХХ,като е постановен отказ №340 за вписване на нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот между „ХХХХ"ЕАД ,като продавач и „ХХХ"ЕАД ,като купувач на недвижим имот,представляващ 12/8513 ид.ч от УПИ У-65 с идентификатор 07079.671.339 по плана на Д зона на жк"Меден рудник",които ид.ч. ще се изразяват в реално ползване на паркомясто №1,находящо се югозападно в блок № 1 с площ от 11,10 кв.м.
В допълнението си към частната касационна жалба,касаторът заявява,че съдът се е произнесъл по материалноправен въпрос,касаещ възможността за сключване на вещноправна сделка под отлагателно условие и начина на удостоверяване сбъдването на това условие,който е от значение за точното прилагане на закона,както и за развитието на правото,основание за допускане на касационно обжалване съгласно член 280 ал.1 т.З от ГПК.
С решаващите си мотиви,въззивният съд е посочил,че продажбата визира една бъдеща вещ -паркомясто като идеална част от УПИ,което ще бъде индивидуализирано след изграждането в груб вид на сградите от комплекс"ХХХ",като в конкретния случай сбъдването на отлагателното условие е постановено в зависимост от удостоверяването му с декларация,подписана от продавача и вписана в Службата по вписванията,като съгласно Правилника за вписванията вписването на подобна декларация не е № регламентиранспоради което сбъдването на това отлагателно условие не е нормативно възможно съобразно разпоредбите на Правилника за вписванията.
За да е налице хипотезата на член 280 ал.1 т.З от-ГЩ е необходимо неяснота или празнота на правната уредба,с оглед отстраняването й по пътя на тълкуването,или в случаите когато съдът изоставя един начин на тълкуване на разпоредбите и възприема друг,за „което липсват конкретни аргументи в изложението на касатора.Изложените доводи са по съществото на спора и представляват касационни оплаквания по смисъла на член 281т. 3 от ГПК,но не и основание за допускане на касационно оплакване.С оглед на това, не е налице посочено основание за необходимост от промяна "на създадена поради неточно тълкуване съдебна практика или за осъвременяването и по пътя на тълкуването й при изменения в законодателството и обществените условия,както и по отношение на цитираните разпоредби на Правилника за вписванията,за които не се твърди,че не са непълни или неясни или противоречиви^ оглед създаването на такава практика по прилагането им,поради което не е налице соченото от касатора основание за допускане на касационно обжалване.
Водим от горното, съставът на второ гражданско отделение на
Върховния касационен съд

ОПРЕДЕЛИ:

НЕ ДОПУСКА касационно обжалване на определение №275/11.08.2009г. на ХХХХ окръжен съд,постановено по гр.д.№359/2009г.
по описа на същия съд.
ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно.
ПРЕДСЕДАТЕЛ
e.i.t.
Младши потребител

Мнениеот hidden » 14 Май 2010, 21:43

poli_g написа:Но и в НА съм почти сигурна, че не е записано "паркомясто".

Само че в нот. акт действително пише, че се продава именно паркомясто. Виждал съм нот. актове, в които се продават паркоместа заедно с апартамент, мазе и т.н. Само че този нот. акт ме озадачи, защото с него се продава само и единствено паркомястото.
magodeoz написа:А къде другаде биха могли да бъдат паркоместата?

Ами в подземния етаж...като е в случая.
razli4na написа:Колеги, проблема не е само с паркоместата.
Влезте в сайта на Камарата на ЧСИ и вижте колко тавански помещения, при това с уточнение, че не били с променено предназначение, са обявени на публична продан.

При таваните и мазетата е малко по-различно. Те могат да се продават, но само на другите собственици в етажната собственост на сградата. А ако са преустроени - могат да представляват самостоятелен обект в сградата. То сигурно затова и така пише в обявленията-да не вземе някой, който не е етажен съсобствник, да се яви на проданта.
Аз разсъждавам по следния начин: Съгласно чл. 23 ЗКИР недвижим имот - обект на кадастъра е: 1. поземлен имот; 2. сграда, включително изградена в груб строеж; 3. самостоятелен обект в сграда. Паркомястото не е самостоятелен обект в сграда, по-скоро представялва част от поземления имот, в/у който е построена сградата (чл. 43 ЗУТ). Но не представлява отделен поземлен имот, поради което не е самостоятелна вещ и не може да бъде обект на разпоредителна сделка.
poli_g написа:За регламентацията- има една Наредба, която указва, че за всяка новопостроена сграда ( ала си е старичка наредбата, па макар и да не е спазвана до сега- архитектите могат повече да кажат)следва да бъдат осигурени съответните площи за паркиране.

Сигурно става дума за чл. 24 от НАРЕДБА № 2 от 29 юни 2004 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 14 Май 2010, 23:44

Направи възможна комуникацията с теб- без значение на кое място. Утре не е натоварено и ще мога да сканирам и изпратя.
Днес ми остана време и намерих търсеното- от края на 2007г. е едната статия ( колега адвокат с теза "против" изложена в 9 страници. Да, изводът му е за нищожност на такива сделки). При това без значение какво е казал Рамзес :P .
Другата ( където нотариус мотивираше обратната теза) не я открих, но и нямах много време...

Да, открих нещо от сайта http://www.trudipravo.bg/index.php?opti ... &Itemid=37
Имам статията на Мартин Петров - допълвам линка към нея
http://www.trudipravo.bg/index.php?opti ... &Itemid=37.
Последна промяна poli_g на 12 Юни 2010, 20:19, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот petko_a » 15 Май 2010, 11:37

А може ли строителят да отдава под наем открити паркоместа разположени над подземни гаражи? По нотариален акт собствениците на апартаменти са получили и проценти от правото на строеж. Въпросните паркоместа се намират фактически върху част от построената сграда. В такъв случай влизат ли към свободните площи от УПИ, с които собственикът на земята може да продължи да разполага?
petko_a
Потребител

Следваща

Назад към Имотни казуси