начало

До две седмици ще са ясни кандидатите за Конституционния съд  До две седмици ще са ясни кандидатите за Конституционния съд 

Покана за доброволно плащане

Покана за доброволно плащане

Мнениеот vdimitr » 07 Фев 2009, 17:20

Здравейте! Днес получих покани за доброволно плащане - за родителите ми. Преди 10 години са били съдени за вноски по ипотека. Преди 4 години банката им дава документ, че са си погасили задълженията по кредита изцяло и те се заличават при съдията по вписване. Жилището им е било закупено, чрез въпросния заем на банката.
Въпроса ми е- на двете покани за доброволно плащане е посечена една и съща сума, с приложени копия от Изпълнителен лист - еднакви. И двамата ли дължат въпросните суми? Или сумата е една - но изпратена и на двамата. Благодаря предварително.
vdimitr
Нов потребител

Re: Покана за доброволно плащане

Мнениеот razli4na » 07 Фев 2009, 18:18

Родителите Ви знаят най- добре. Питайте тях!
razli4na
Активен потребител

Мнениеот gudio » 07 Фев 2009, 18:47

Може родителите да са възрастни и да не могат да се ориентират. Прочетете изпълнителния лист внимателно и вижте дали има думичката "солидарно" някъде. Ако листът е еднакъв и няма думата "солидарно" - значи всеки дължи половината от парите, а ако я имата думата - значи всеки дължи цялата сума, но сумата си остава пак същата.
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот vdimitr » 07 Фев 2009, 19:07

Изпълнителен лист : осъжда на осн.237, буква "з" от ГПК във връзка с чл. 42, ал.1 от ЗБ ................., ЕГН............... и ..................., ЕГН............. и двамата от гр.С. да заплатят на Банка.........., гр.С. сумата от ...........лв., представляваща главница и сумата .........лв, лихва, ведно със законната лихва в/у главницата, считано от ..........., до окончателното й изплащане, както и на осн. чл.64, ал.1 от ГПК разноски по делото в размер.......лв.
ПОКАНА за доброволно плащане:
(име, ЕГН)...... общо задължение е в размер ..........лв.
ПОКАНА за доброволно плащане:
(име, ЕГН)...... общо задължение е в размер ..........лв.

Обърква ме, че и на двамата е изпратена покана и се чудя да сумирам ли сумите от двете покани или не. НЯМА "солидарно" никъде.
Благодаря Ви!
vdimitr
Нов потребител

Мнениеот gudio » 07 Фев 2009, 19:27

Значи може да поддържате, че всеки дължи само половината. Но и "солидарно" да беше, щом листът е един за двамата, значи сумата е една. Разликата е дали може да се търси цялата сума от всеки един поотделно или от всеки само половината. В поканата може и да е допусната грешка, защото обикновено по банковите кредити задълженията са "солидарни". Става дума за една сума.
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот vdimitr » 07 Фев 2009, 19:54

"gudio" благодаря Ви, това ме успокоява - защото сумата към банката е 200 лв., лихва почти толкова и разходи по дело и т.н. - общо 600 лв. Което малко ме изнерви 1200 лв.
Още веднъж Ви благодаря, спокойна и прятна вечер, с уважение.
vdimitr
Нов потребител

Мнениеот p_dyan » 08 Фев 2009, 22:31

По скоро отидете до банката с този документ, който е бил издаден в уверение на това , че кредита е изплатен. Обикновено банката не би дала съгласие за заличаване на ипотека, ако има нещо неплатено./а вие твърдите че е заличена/
Вижте да не е станала някаква грешка, откъде произлиза този дълг (макар и малък), някаква останала неплатена такса.
p_dyan
Потребител

Мнениеот vdimitr » 19 Фев 2009, 13:20

Благодаря на всички оказали ми помощ със съвет. Банка ДСК гледаше като "изтребител". Съдия -изпълнителката се заинати като "магаре на мост". Въпреки приложените документи- си тече срока за доброволно плащане. :( Поне ме успокой - че сумата не е "сума +сума". От банката взеха молбата ми и след 1 седимца ме уведомиха - че юристите са изпратили писмо до СИ. Нищо не се дължи, банката няма претенции. Въпреки, че ще проверя дали вече е спокойна СИ.
Още веднъж благодаря на всички! Пожелавам Ви приятен ден и успехи!
vdimitr
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 19 Фев 2009, 13:33

Ако не се е успокоила съдия-изпълнителката, подайте я на нас, да й ударим една инжекция.
Ако имахте здрави нерви, можехте да заведете отрицателно-установителен иск, съчетан с претенция за адвокатски хонорар, платим на потвърждение и да спечелите пари.
Все пак Банката за това топли салоните си, за да не замръзват мозъците на служителите им.
Но може архива им да е бил на двора, та някой да се е простудил и да е отчел като дължимо вземането.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство