начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

И пак ще има конкурси за магистрати - втора част!!!

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: И пак ще има конкурси за магистрати - втора част!!!

Мнениеот DrazniteL » 09 Окт 2008, 09:34

---
Последна промяна DrazniteL на 19 Дек 2011, 13:12, променена общо 1 път
DrazniteL
Потребител

Мнениеот magnoliq » 11 Окт 2008, 10:31

и така всяка година ще си стоиш в "първи клас" - наистина нищо лошо нчма
magnoliq
Нов потребител

Мнениеот genius75 » 13 Окт 2008, 15:24

Именно. Примера на магнолия е много удачен. Ако (да приемем хипотетично) съм вече в 10 клас, нямам никакво намерение да се връщам в първи.
Но пак казвам, всеки преценя за себе си.
genius75
Потребител

Мнениеот mibora » 17 Окт 2008, 13:24

Здравейте колеги, бих искала да попитам дали тази година ВСС обяви конкурс за мл. съдии, мл.прокурори и мл.следователи, тъй като на осн. ЗСВ следва един път годишно да обявяват такъв...?
mibora
Потребител

Мнениеот octavius » 21 Окт 2008, 11:02

Щели да обявят всеки момент - някъде през ноември
"Как какво... ритуално изгаряне на НПК А може за по-сигурно първо да го обесим".
RinTimTim
octavius
Потребител

Мнениеот sunshine_75 » 22 Окт 2008, 21:03

Ако знаете само какво е!... В момента връщат нас, младшите магистрати от випуск 2006 не в първи клас, а в родилното... За момента все още не мога да напиша тук: "Ходенето по конкурси, че и печеленето им е подигравка с участниците, ако все пак са успели да проникнат в системата без да имат вуйчо владика", но съм невероятно близо до това... Все още има време, през което е възможно да се променят нещата, но не съм много обнадеждена. Обещавам да споделя преживяванията си - скоро.
sunshine_75
Потребител

Мнениеот titania » 31 Окт 2008, 01:51

Вече съм съдия и то в голям град. Става и без връзки но с адски много труд и упорство. Успех на всички :D
VENI,VIDI,VICI!
titania
Младши потребител

Мнениеот Nicolaj » 31 Окт 2008, 19:16

Не съм съгласна,че става без връзки. В момента назначената за съдия в РС-Свиленград към момента на подаване на заявлението за участие в конкурса е нямала 3 год стаж т.к. към 19.08.2005г. под №192 е била стажант към Окръжен съд-Бургас. Тогава зъ какви честни конкурси говорим. Още повече,че никъде не са видни и оценките от държаните :?:
Nicolaj
Младши потребител

Мнениеот titania » 31 Окт 2008, 23:39

Да, има такива парадокси, вярно е и че никъде не се публикува крайното класиране, което не е редно, но все пак има шанс и за простосмъртните да се "промъкнат" в системата и тогава остава задоволството, че си постигнал нещо сам и че са те оценили достойно. :wink:
VENI,VIDI,VICI!
titania
Младши потребител

Мнениеот Nicolaj » 12 Ное 2008, 17:24

Колеги, според вас може ли да се обжалва допускането на кандидат до конкурс по ЗСВ, ако няма изискуемия по закон стаж (въпреки това е допуснат и естествено е спечелил конкурса) Ако може по-какъв ред.Предварително Благодаря на всички
Nicolaj
Младши потребител

Мнениеот 71717 » 13 Ное 2008, 15:47

Колега, прочетете страница 3 от този форум и ще разберете от публикуваното съдебно решение как става
71717
Младши потребител

Мнениеот Nicolaj » 14 Ное 2008, 15:13

Решението съм го чела и доста други,но въпреки това имам притеснения по -обективни и субективни причини, просто исках мнението на колеги ,дали някой се е сбъсквал и имали смисъл да се бориш с връдкари, които най-вероятно са си платили местото .Благодаря за посоченото Решение. Парадокса в цялото това нещо е ,че има определение на ВАС ,с което отказва да разгледа жалбата на недопуснати кандидати до конкурс и в този ред на мисли.........
Nicolaj
Младши потребител

Мнениеот genius75 » 17 Ное 2008, 17:24

Колега съншайн75 заинтригувахте ме! И кво ви карат да правите? Любопитен съм.
genius75
Потребител

Мнениеот ragazo » 19 Ное 2008, 17:57

С огромно неудоволствие трябва да съобщя, ако има някой, който още не е информиран, че в близките няколко години няма да има конкурси за младши магистрати или поне не във формата в която те до сега са били.
Причината е ето тази ----

http://www.justice.government.bg/new/Pa ... QC4PeBU%3d

Подготвен е вече огромен законопроект за промяна на ЗСВ. Казвам огромен, защото като го прочетете ще видите, че по поне 3/5 от закона има промени.

Сега най-голямата промяна е че, от 01.01.2009г. официално се закриват окръжните следствени служби и отпада длъжността младши следовател!!!

Не е трудно да се сетим къде отиват,образно казано, "безработните"
следователи, даже са си го написали, че ги местят като прокурори и съдии в районните съдилища.
На печелившите - честито. Въпреки промените обаче, си остава текстът, предвиждащ да има по един конкурс за младши всяка година. Аз обаче дълбоко се съмнявам в тая работа. Или няма да има въобще или ще е за 1-2 бройки за цялата държава...
ragazo
Потребител

Мнениеот imperia_1 » 20 Ное 2008, 02:03

Със какво го оваряте, тъй като аз нещо не мога?
imperia_1
Младши потребител

Мнениеот ragazo » 20 Ное 2008, 11:21

Линкът, който съм постнал се отваря,проверих. Иначе после файлът се отваря с MS Word.
ragazo
Потребител

Мнениеот karlson » 21 Ное 2008, 15:13

това е поредният безумен законопроект - аман от екперименти със съдебната система
без да имам нещо против следователите, ми звучи изключително несправедливо за могат да се преместят в пожелан от тях съд/прокуратура с едно заявление
и ако в София в действителност има доста работа, то в малките население места и сега магистратите стоят без работа и получават една торба пари, а пък въобще не ми е ясно какво ще работят новата вълна съдии и прокурори, бивши следователи
karlson
Потребител

Re: към колегата Пламена

Мнениеот karlson » 24 Ное 2008, 10:48

Понеже не можах да Ви изпратя лично съобщение, тъй като сте си изключили възможността за това, като отговор на Вашето, си позволявам да го направя в темата
Нищо повече няма да Ви кажа, освен, че и аз съм магистрат и то с доста стаж
смея да твърдя, че освен в София никъде другаде няма достатъчно работа, която да оправдае заплатите на магистратите (най-вече на прокурорите)
въобще не искам да влизам в полемика за сравнение със заплатите на строителните работници
проблемът е че има тотално раздуване на щата на всички съдилища, освен софийските, като тук включвам и съдебната администрация
смея да твърдя, че обема на работата на магистрата не влияе пряко на качеството му на работа - това го казвам от личен опит - когато аз започнах имах около 4 пъти повече дела от сега.
karlson
Потребител

Мнениеот portokal » 24 Ное 2008, 10:59

смея да твърдя, че обема на работата на магистрата не влияе пряко на качеството му на работа - това го казвам от личен опит

Без ни най-малко да твърдя, че всички съдилища са претоварени, не мога да се съглася, че обемът на работа на когото и да било (когато е прекалено голям) не влияе на качеството му на работа.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот plamena26 » 24 Ное 2008, 12:40

Благодаря че ми казахте за пощата,ще си променя настройките.Аз все още от една година реално работя,преди това бях в НИП,но може и с рутината качеството да става същото ,независимо от обема.Но просто ми се струва физически невъзможно при огромна натовареност това да не се отрази на работата.Няма смисъл да обеснявам колко сложен и натоварващ интелектуален труд е това.Между другото именно заради заплащането вече 2-ма младши съдии напуснаха.За единия колега не разбрах нищо,но колежка с която сме близки и смея да твърдя че е изключителен юрист отиде в една от най-големите кантори,точно заради близо 3 пъти по високия доход.
Колкото и да ти се иска да си съдия и да ти е призвание и т.н ,живеем в крайно материален свят.Много е лесно да се каже щом е напсунал някой не е за него.
За това трябва да се увеличи щата,защото все пак и личен живот трябва да имаме,не може всяка вечер да се стои 22-23 часа в съда и на другия ден в 9 сутринта на заседание.За цялата страна поне 400-500 нови бройки за съдии.Или ако не за магистрати поне за съдебни помощници.
В окръжните прокуратури се гледат дела с по над 200 тома за ДДС и измами от еврофондове и т.н,така че не е лошо и там да се увеличи щата.А щом самото разследване ще се връща в следствените отдели,както ще се наричат ,нови бройки и за следователи.
Заплатите трябва да се вдигнат с поне 50% идната година,иначе ще се върнем в средата на 90-те и ще изтичат кадри.Знаете какъв проблем е ако напусне един наказателен съдия например.
plamena26
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити