начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

Иск по чл.120 от ЗОП

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Иск по чл.120 от ЗОП

Мнениеот Ваня Александрова » 04 Май 2005, 15:44

Колеги,
Моля за съдействие! Оспорвал ли е някой решение на Възложител по чл. 73, ал. 1 от ЗОП? По реда на бързото производство по ГПК ли се гледа? Каква е ДТ? Как стои въпросът с доказателствата, след като вече не административно производство?
И най-вече: струва ли си човек да се захваща?

[%sig%]
Ваня Александрова

Re: Иск по чл.120 от ЗОП

Мнениеот Милена.П » 04 Май 2005, 16:00

Процедурата е по чл. 120 от ЗОП. Пусни си такса от 5 лв. като за неоценяем иск. За доказателствата няма нищо особенно - поискай съдът да задължи възложителя да представи цялата преписка. Поискай на основание чл. 120, ал. 4 да постанови спиране на изпълнението на решението на Възложителя. А дали си струва никой не може да ти каже - не знам дали до сега въобще има приключило производство. Успех от мен! Аз съм в началото на същата процедура, така че бихме могли да "обменяме опит". :)
Милена.П

Мнениеот Ваня Александрова » 04 Май 2005, 16:07

Милена,
благодаря искрено за бързия, изчерпателен и успокоителен отговор!
За обмяната на опита съм изключително "ЗА"!
За таксата, съгласно т. 8 от Тарифата не е ли 10 лв?
Ваня Александрова

Мнениеот Ваня Александрова » 04 Май 2005, 16:10

И още нещо. Удачно ли е да поискам делото да се гледа по реда на бързото производство?
Ваня Александрова

Мнениеот Милена.П » 04 Май 2005, 16:24

В интерес на истината не си спомням каква такса пуснах - аз се притеснявах да не ми искат 4% върху интереса (въпреки че не ми изглеждаше логично, но се притеснявах как ще го тълкуват) и реших първо да пусна малка такса, пък те ако искат ще ми го оставят без движение. Но не помня дали пуснах 5 или 10 лева. Но си напълно права, че по т. 8 звучи логично.
126а, ал. 3 от ГПК ти казва, че исковете по 120 от ЗОП се разглеждат по реда на бързото производство.
Милена.П

Мнениеот Ваня Александрова » 04 Май 2005, 16:56

Чудя се дали някой е стигал "до финала" на тази процедура? И какъв ще бъде резултата, ако успея да постигна отмяна решението на възложителя?
Ваня Александрова

Мнениеот Розалия » 05 Май 2005, 22:14

Аз стигнах до финала, но делото се прекрати, поради отказ от иска от ищеца, който прецени трезво и реално, че няма никакъв смисъл да продължава делото, след като поръчката е изпълнена преди той да подаде исковата си молба в съда, въпреки че е спазил законовия срок. А по отношение на таксите - съдебната практика е още различна. Аз лично считам, че таксата следва да бъде 4 %, но на семинар на съдиите им е казано, че таксата следва да бъде 10.00 лева.
А по отношение на бързото производство, моето скромно мнение е, че то е по-бавно от всяко друго "обикновено" производство.
Розалия

Мнениеот Ваня Александрова » 08 Май 2005, 19:33

В моя случай поръчката е с предмет периодични доставки през следващите 12 месеца, така че има смисъл да поддържам иска:).
Интересно ми е още нещо. Други кандидати, чиито оферти също са отхвърлени като моята, ще се присъединят. Но ако случайно загубим (отхвърлените кандидати) делото, а класираните и спечелилият направят разноски, ще се присъдят ли разноските на всички ищци солидарно?
Ваня Александрова

Мнениеот Диана Димитрова » 12 Май 2005, 11:07

В момента имам заведен иск по чл.120 от ЗОП срещу решение на възложител по чл.25, ал.1 от ЗОП, поради това, че в документацията възложителят е нарушил две императивни норми на ЗОП: чл.25,ал.4 и чл.37. Първата норма - поради това че е посочен критерий за допустимост:"Среден размер на печалбата след данъчно облагане за последните две финансови години /2002 и 2003г./ не по-нисък от 1 милион лева". Считам, че по този начин се дава предимство на определени кандидати и необосновано се ограничава участието на други.Втората норма - поради това, че класирането ще се изръшва не съгласно посочените в чл.37 от ЗОП критерии: нй-ниска цена или икономическо нй-изгодно предложение", а на база критерий "Среден размер на печалбата след данъчно облагане за последните две финансови години". Делото е заведено на 22.04.05, все още не е насрочено, въпреки че е бързо производство.
На Вашето питане - за да се гледа по реда на бързото производство, следва да бъде направено искане за това. ДТ е 10 лева. Доказателствата се съдържат в самата документация, а във Вашия случай и в преписките на всички кандидати, които е намират във възложителя, както и в протокола на комисията и решението по чл.73 от ЗОП. Можете да поискате от съда спиране изпълнението на решението на възложителя до влизане в сила на съдебното решение.
А дали си заслужава? По стария закон - нямаше смисъл. По новия - ако съда наложи обезпечителната мярка за спиране на решението, ще се стопира поръчката. Занимавам се често с обществени поръчки. Ще Ви бъда признателна , ако ме уведомите за изхода н аподобни дела.
Диана Димитрова

Мнениеот манолов » 12 Май 2005, 11:49

В момента чакам решение от Смолянския районен съд. Аз се явявам за спечелилия поръчката кандидат. Моето мнение е, че д.т. следва да е 4%, тогава когато е сключен договор с изпълнителя на поръчката, защото в този случай по същество искът по чл.120 е за разваляне на договор предвид смесения фактически състав вследствие на който се сключва договора. Не е сериозно поръчката да е за 3 000 000, а таксата да е 15 лева. Смолянският съд не ми уважи възражението. В Стара Загора обаче Районният съд категорично изисква заплащане на държавна такса от 4% по тези искове. Относно доказателствата и доказателствената тежест - типично исково производство. Това според мен е по- добър вариант от предишния ред. В административното производство съдът бе длъжен да изследва законосъобразността на процедурата. В исковото производство този, който жали поема основната част от доказването.
манолов

Назад към Взаимопомощ