начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

договор

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

договор

Мнениеот Васко1 » 24 Сеп 2004, 15:49

Колеги,
Би ли ми пейстнал някой от вас договор за ипотечен /банков/ кредит? Ще ви бъда много благодарен за отзивчивостта.
Васко1

Re: договор

Мнениеот sunshine_75 » 24 Сеп 2004, 16:02

Всяка банка си има разработени централно договори, в които параметрите са различни.Дайте e-mail.
sunshine_75
Потребител

Мнениеот Васко1 » 24 Сеп 2004, 16:05

maria_lukova@abv.bg. Това е и-мейла на приятелката ми, ползвам нейния. Много ви благодаря!
Васко1

Мнениеот Васко1 » 24 Сеп 2004, 17:56

Колежке,
Много съм ви благодарен за предоставения договор. С риск да бъда нахален обаче, ще ви помоля за договор за ипотечен кредит за закупуване на жилище. Изпратения от Вас е за потребителски кредит. Става дума за тристранна операция-клиента ми купува имот с пари, предоставени от банка. Просто се питам дали това става с един договор, или с два-един за покупко-продажба, и един за ипотека обезпечаваща банков заем.
Наистина не искам да нахалствам, и ви моля само ако имате възможност и желание да ми изпратите някакъв образец.
Васко1

Мнениеот protekta » 24 Сеп 2004, 19:04

Поредността на действията в случаи като Вашия обикновено е следната:
1. Предварителен договор между клиента Ви и продавача на имота.
Забележка : При сключването на този договор трябва да фигурира условието определена банка да отпусне кредит за закупуването на имота, като това стане в определен от страните срок.
Не всички банки изискват наличието на такъв договор. Добре е, обаче, да го има.
2.Договор за банков кредит между клиента Ви и банката.
Забележка : Всяка банка си има такива договори, и държи на тях. Възможността за промяна на определени клаузи в тези договори е малка /макар, че съществува/, тъй като обикновено т.нар."бланки" се одобряват от централните им ръководства /напр. Съвет на директорите/. В договора ще фигурират обезпеченията, в т.ч. и ипотеката, която трябва да се направи, преди реално да се отпуснат парите.
3.Нотариален акт, с който клиентът Ви ще купи имота. В него ще бъде описано, че продажната цена /или, обикновено, определена част от нея/ ще бъде заплатена чрез кредит, теглен от еди коя си банка, в срок от ..... дни /съобразено с клаузите на договора за банков кредит и с нормалните срокове за извършване на вписването на този нотариален акт в службата по вписвания, и за извършването и вписването на следващия нотариален акт - ипотеката/ след датата на изповядване на сделката.
4.Нотариален акт, с който клиентът Ви ще ипотекира закупения имот като обезпечение за кредита, който му е отпуснат.
Забележка : При изготвянето на този нотариален акт задължително трябва да се консултирате с юристите на банката, тъй като в него трябва да има определени клаузи и от договора за банков кредит / размер на сумата, лихва по кредита, лихва за забава, срока и начин на погасяване и т.н./, както и данни за пълномощника на изпълнителните директори на банката, данни за самата банка и т.н.
5.Последен етап - усвояване на парите по кредита. Банката ги плаща директно по банковата сметка на продавача на имота.
Оттук нататък - успех с плащанията на погасителните вноски.
protekta
Потребител

Мнениеот sunshine_75 » 25 Сеп 2004, 20:13

Васко, прав е protekta за всичко-чак сега влизам тук.Единственото уточнение, което правя е в т.4:Няма нотариален акт за вписване на ипотека-такъв се прави при този, който Ви пуснах по e-mail-a, а се вписва законна ипотека с Молба от банката на основание чл.43 и сл. от ЗБ.Ако Банката, от която ще бъде отпуснат кредита има юрисконсулт /а по принцип не може да няма-поне адвокат на гр.договор/, свържете се с него и уточнете нещата.Конкретно аз предпочитам сама да изготвя и НА за покупко-продажба, за да съм сигурна, че нещата са както трябва.Вие поискахте сламка на договор за банков ипотечен кредит.В него нещата са същите, както тези които искате.Просто презназначението на кредита е е не за потребителски нужди, а за закупуване на жилище и ипотеката в частта "Обезпечения" е законна, а не договорна.Ако искате, мога да ви пратя на адреса и телефон-да го проговорим?Или други сламки?В понеделник съм във ВКС, т.е. късно вечерта ще се включа.
sunshine_75
Потребител

Мнениеот protekta » 26 Сеп 2004, 01:29

По отношение на написаното от sunshine_75 и уточнението й по т.4. Да, така е, но само в случаите, когато обезпечението е една единствена ипотека /само върху закупувания имот/. Често, обаче, се налага да се ипотекира и втори собствен имот. Тогава много от банките предпочитат двете ипотеки да са в един нотариален акт /тъй като втората е договорна/.
При всички положения Васко ще може да уточни тези неща при разговорите си в конкретната банка.
protekta
Потребител

Мнениеот damqn stoev » 17 Окт 2004, 13:21

spe6no mi trqbva dogovor za ipote4en kredit za fizi4eski i yuridi4eski liza kakto i usloviqta za tqh.mnogo 6te sum blagodaren na tozi koyto mi pomogne.nie sme u4ebna banka i sa ni neobhodimi tezi dogovori.

[%sig%]
damqn stoev

Назад към Ипотека