начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Въпрос във връзка с нотариален акт и собственост

Казуси за недвижими имоти

Въпрос във връзка с нотариален акт и собственост

Мнениеот siryordanov » 29 Яну 2020, 16:00

Здравейте,

Пиша във връзка със следния казус:

- През 2003г. баща ми построява ЕДНОЕТАЖНА МАСИВНА ЖИЛИЩНА СГРАДА /в случая къща/, върху поземлен имот, който е негова собственост и върху основите на съборена ЕДНОЕТАЖНА ПОЛУМАСИВНА ПОСТРОЙКА /къща от шаронски тип, също негова собственост/.
- През същата година къщата получава удостоверение за въвеждане в експлоатация, но за новата къща баща ми няма издаден нотариален акт, нито е отбелязана в общината, нито в имотния регистър.
- След поредица от събития, свързани с бизнеса на баща ми по това време, през 2004г. той прехвърля на свой кредитор имота с къщата, като гаранция за изплащане на задължението. След това, подставено на кредитора лице става собственик на имота, въз основа на влязло в сила съдебно решение.
- В съдебното решение, с което подставеното лице на кредитора става собственик на имота, обаче, последният е описан на база стар нотариален акт така: "дворно място, представляващо УПИ, ведно с построената в дворното място ЕДНОЕТАЖНА ПОЛУМАСИВНА ПОСТРОЙКА" (която към момента вече не съществува).
- Имам следните два въпроса:
1. Баща ми останал ли е собственик на новопостроената ЕДНОЕТАЖНА МАСИВНА ЖИЛИЩНА СГРАДА?

2. Ако да, за нея той разполага само с АКТ 16, но я няма в имотния регистър и не е плащал данъци през годините. В този смисъл, на първо място, към коя институция трябва да се обърна като негов пълномощник, за да може да получи нотариален акт за собственост върху къщата и да бъде регистрирана в общината, съответно да бъдат изчистени данъчни задължения и прочие?

Благодаря предварително!
siryordanov
Нов потребител

Re: Въпрос във връзка с нотариален акт и собственост

Мнениеот propensity » 30 Яну 2020, 15:29

Взимайте адвокат. Това не е отговор с "да" или "не".
Трябва да се гледат документи и да се направи разследване, кой, кога, как и кое.
Какво е това решение, дето поставено лице е станло собственик и с какво правно основание?
Ако поставеното лице е придобило поземления имот, то то е придиболо и собственост в/у новопострената сграда по силата на приращение, освен ако това или онова - нещо което добър адвокат ще хване.
Взимайте всички бумаги и при адвокат, че течат и давностни срокове.
propensity
Потребител

Назад към Имотни казуси