начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Проблем с наемател

Казуси за недвижими имоти

Проблем с наемател

Мнениеот ivsalina » 22 Яну 2020, 13:55

Здравейте.
Объщам се към вас за помощ/мнение по казус с наемател, тъй като органите на реда не могат да дадат компетентно мнение.
Имам жилище преписано от мой дядо с условие той да пребивава на адреса, като в момента аз не живея там а само той. С мое съгласие, той прие наемателка в другата стая (възрастна жена) с договорена сума по нейно желание. В началото на споразумението ние предложихме да подпишем договор, заверен от нотариус, но тя категорично отказа и написа по нейно желание договор на ръка (прилагам снимка), без копие на лична карта и като цяло ясна самоличност. След месец от пребиваването й в апартамента, стана ясно, че жената явно има психични проблеми, отказва да плаща сметки, които се делят на всички живущи в сградата твърдейки че не ползва ток, не ползва топла вода, парно. Съответно отношенията с дядо ми са се влошили и са започнали да се карат като на 31.12 той й дал устно предизвестие да освободи в рамктие на месец стаята. Според "договора" тя трябваше да заплати наема и сметките началото на месеца, по устна договорка това е 8-мо число, но телефона който е дала е грешен и аз отидох лично в местоработата й да я уведомя че на 9-ти ще дойда да си получа договорената сума, при което тя отказа да заплати тогава, а на 25.01 в присъствието на юрист защото ние сме били нарушили договора (визира скандалите и караниците за сметки) и затова тя има право да заплати когато си пожелае. На другия ден реших да й поставя условие, че ако не заплати до средата на месеца или ще сменя ключалката на апартамента или ще й изнеса багажа, което също не я трогна особено. Дядо ми реши в крайна сметка да я остави до 25-ти без повече караници и спрях да се разправям, обаче на 21.01 получих обаждане от районния инспектор, че въпросната наемателка е подала пак подобна на договора "жалба", която гласи че ние системно я тормозим и затова не плаща, и най-фрапиращото е, че е намесила лъжа. Черно на бяло е написала, че аз укривам данъци с този договор.
Районния инспектор ми обясни днес, че държавата я пази, че това каквото и да е е "договор", че нямам право да сменя ключалката, нищо нямам право да направя, с натрапник който ми живее в къщата без пари?! Никъде не ми беше показан какво гласи този "закон" и на всичките ми зададени "защо" не получих отговор. Единственото, което ми казаха е, че тя явно има богат опит с натрапването в чужди домове.
Според вас какво мога да направя? Как този договор има стойност? И ако има права, които се следят от държавата, кой следи за задълженията?
Много благодаря предварително.
Ива :)
Снимка на договора:
https://scontent.fsof10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.15752-9/82293604_2263950823901960_1700494839453319168_n.jpg?_nc_cat=110&_nc_ohc=-t0Ichd7secAX9gq9Xy&_nc_ht=scontent.fsof10-1.fna&oh=6228c46efebfce3c019e41ce0efa8a87&oe=5ED2F512
ivsalina
Нов потребител

Re: Проблем с наемател

Мнениеот ivan_lawyer » 22 Яну 2020, 15:10

Направете фиктивен договор с Ваш братовчед, ако нямате - каквото намерите. Лява и дясна ръка - правите Ваш договор за наем и така сменяте ключалката легално. Ключарите вземат около 30 лева на ключалка.
ivan_lawyer
Старши потребител

Re: Проблем с наемател

Мнениеот maxaffey » 25 Яну 2020, 17:54

Да дам и аз съвет, понеже съм си патил много от наематели от неплащане от тяхна страна на сметки за парно и вода и така ми се е налагало да плащам сметка за парно на стар наемател от 6000 лв!!!

1. Води се че нямаш право да сменяш патрона когато имаш договор за наем без съдебно решение и се води самооправство!!! Обаче, когато ключалката е развалена (можеби поради износване или външна намеса ;) ) се налага тя да бъде сменена, вика се ключар, който да направи смяната и е желателно да се изкика и кварталния полицай или друг полицай, който да състави някакъв документ за смяната на патрона, че е била наложителна, за да е законна смяната на патрона!!! да се развали една ключалка, може "случайно" някой да е натъпкал в нея клечка за зъби ;)

2. На апартамента, който давам под наем съм извел отвънка, скрит в кутия до която имам достъп само аз, автоматичен бушон, който е преди таблото с бушони на апартамента. И така когато наемателя почне да ми се прави за наема че няма пари, че не е тук или друго, просто му спирам тока и да видиш как за отрицателно време ми се носят парите за наем и сметки!!!

* Желателно е сметките за парно, ток и вода да им ги събираш на наемателите всеки месец и ти да си ги плащаш, защото те често забавят това плащане и могат да се натрупат доста лоши сметки!!!
maxaffey
Нов потребител

Назад към Имотни казуси