начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Гараж и апартамент - проблем със съсед

Казуси за недвижими имоти

Гараж и апартамент - проблем със съсед

Мнениеот krotzi » 10 Юли 2020, 23:42

Здравейте,

Имам следният казус. Закупил съм 2 гаража, един до друг, с преграда помежду им, на отделни нотариални актове са. И пред 2та гаража има 10 метра място, което е заградено от 2те страни (не от мен) и излиза директно на улицата. С други думи, никой няма работа там реално освен аз.

В края на имота, които се води общинска земя към сградата ни има ограда. Причината да има ограда, е че общината не може да си върши работата и да подсигури:
- че никой друг няма да паркира
- че няма да влизат и да цапат други хора (това се беше случвало)
- че ще поддържа чистотата пред входа на 2та ми имота, за които претендирам
- че ще осигури достатъчно пожаробезопасна среда, понеже има доста бурени и е доста сухо

Допълнително до гаражите кола не може да се качи, защото има 30 см рязко изкачване.
Отделно улуците на къщата, в която нямам други имоти се вливат на земята пред гаражите ми (бяха вътре, колкото и абсурдно това да звучи, но го оправихме на наши разноски)

И 2та гаража са преправени за живеене КАТО съхранявам вътре и колелета, гуми и инструменти за да се използва гаража по предназначение.

Ток и вода са изнесени на отделни партиди и не са към нищо общо. Не вдигаме шум нито пречим.

Проблемът:

Имаме прекрасен съсед, в съседната сграда които е подал оплакване че на всичките ни залепени сгради собствениците на гаражи са ги преправили на апартаменти и са заградили незаконно. Не зная това така ли е при съседите.

На мен прави особен проблем понеже хвърля боклуци пред имота ми и му правя забележка за това.

Доколкото познавам законите и това което изчитам:
- Могат да ми спрат захранването и водоснабдяването.
** Токът ако се опитат да ми спрат ще имат проблем понеже гаражните врати не са махани и са автоматични. Имам дископатия и невралгия и ток ми трябва за да мога да ползвам вратите. Отделно имам малко, по план, помещение което се нуждае от изкуствена светлина.
** За водата нямам какво да кажа, което да е основателно.

Идеята ми е да преправя 1ния гараж на апартамент легално(възможно е в общината в която съм) за да нямат право да ми спрат водата и токът по никакъв начин.

Въпросът:

Iма ли какво да ми кажат за оградата, предвид че земята не е лично моя (не съм сигурен дали не беше на сградата, а не общинска дори), предвид че това са ми входовете и на 2та имота и че общината не може да подсигури гореописаните ми претенции, които дори излагат имота ми на опасност.

Благодаря предварително за отговорите.
krotzi
Нов потребител

Re: Гараж и апартамент - проблем със съсед

Мнениеот propensity » 11 Юли 2020, 16:02

Има. Общината не е длъжна да осигури нито една от претенциите ви.

А заграждането на държавен, частен или частен-държвен имот без разрешение е незаконно.

Незаконно е и ползването на гараж за нуждите за живеене, а и не можете законно да промените статута му.
propensity
Потребител

Re: Гараж и апартамент - проблем със съсед

Мнениеот krotzi » 12 Юли 2020, 22:57

След консултация в общината и с нотариуса при който извърих сделката, успях да си отговоря на повечето въпроси, които ме притесняваха.

@propensity: Както съм описал в оригиналния коментар, статута може да се промени, понеже вече съм проверил и събрал достатъчно информация за това в общината. Не всички сме в София :)

Оградата се оказа ок по член 48 на ЗУТ. Оградата е доста ниска и малка и мисля че общината просто няма сериозни забрани изисквания към оградите, стига да не са критично зле или да не са плътни и високи.

Темата може да се сметне за затворена. Благодаря!
krotzi
Нов потребител

Назад към Имотни казуси