начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Закупуване на жилище в сграда с общ водомер

Казуси за недвижими имоти

Закупуване на жилище в сграда с общ водомер

Мнениеот pkacarov » 20 Юни 2020, 19:37

Здравейте,

Имам намерение да закупя жилищно помещение на Черноморието. След разговори с брокера и собственика, установих, че жилищаната сграда състояща се от 10 апартамента е с общ водомер и няма индивидуални партиди за отделните апартаменити. Сградата има акт 16 и няколко от семействата я обитават целогодишно, останалите са чужденци, които я ползват за почивка през летните месеци.

Странно ми е защо не са предприели действия по октриване на индивидуални партиди. Към момента общият водомер е обслужваем от фирмата строител ( за които все още нямам доказателство) не съм сигурен дали сметките за водоснабдяване към ВиК Бургас се плащат и дали няма голямо задължение, поради което не са е преминало към отварянето на индивидуални партиди.

Говорих с няколко различни брокера и това което ми обясниха е, че по нашето Черноморие това било практика. За ВиК дружествата било трудно да отчитат индивидуалните партиди на водомори в жилищата намиращи се в комплекси. На мен това ми звучи доста несериозно.

Опасенията са ми свързани с проследяване на плащанията и поемането на задълженията - кой плаща сметките, какво се случва, ако строителят не плати/спре да плаща? Какви са правата ми в случай, че живущите в сградата събират пари за да погасяват задълженията към общия водомер, дават ги на строителя, а той не ги внася във Вик Бургас.

И имам още едно опасение - същия строител има още няколко жилищни комплески, които са уредени по същия начин с общ водомер. Ако сметките по водомера в "нашата" сграда се заплащат, но той не покрива разноските си за останалите, възможно ли е спиране на водоподаването към всички жилищни сгради?

Благодаря ви!
pkacarov
Нов потребител

Re: Закупуване на жилище в сграда с общ водомер

Мнениеот ivanov_p » 20 Юни 2020, 19:57

Причината е в ВиК Бургас и българското законодателство. Нямате партида, защото някой от собствениците не може да бъде открит, а ВиК иска всички да са подписали. когато сте на общ водомер сметката трябва да се плати или водата ще се спре (всъщност не знам дали могат да я спрат, но ако това е в Община Несебър - там са по свои закони и може всичко). По принцип апартаменти в такива комплекси се продават доста по-евтино.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот pkacarov » 20 Юни 2020, 20:35

Благодаря за отговора!

А според вас ще има ли проблем, ако отговорното лице (строителят) не обслужва други партиди на сгради с общ водомер?
pkacarov
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 21 Юни 2020, 10:07

Не знам, отидете в ВиК Бургас и ги попитайте.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот jhoro » 21 Юни 2020, 11:09

Здравейте.
Първо - сграда (имот) без „общ”, входящ водомер няма. Водоснабдителната фирма отговаря за магистралните водопроводи и отклоненията, след „границата на собственост” (този водомер) си отговаря съответния клиент.
Водоснабдяването не може да се прекъсва за задължения - имаше решение на … не помня на коя институция, пък и не ми се рови. Само се трупат лихви.
pkacarov написа:А според вас ще има ли проблем, ако отговорното лице (строителят) не обслужва други партиди на сгради с общ водомер?

Какъв проблем да имате Вие? Независимо, дали за тази или други партиди.
ВиК ще търси титуляра на договора.

Принципно - четете какво подписвате!

Пп. Относно „За ВиК дружествата било трудно да отчитат индивидуалните партиди на водомери в жилищата намиращи се в комплекси. На мен това ми звучи доста несериозно.“ - не само е несериозно, ами ...
Завареното положение в цяла България е - и индивидуалните, и общите водомери са вътре в собствеността на клиента. Устройствата са собственост на същия. Достъпа е труден, но ВиК дружествата „не искат“ да инвестират в устройства с дистанционно отчитане.
ЕРП-тата си решиха този проблем отдавна. Изнесоха електромерите „на границата на собственост”, на много места сложиха устройства с дистанционно отчитане, а някой - и с дистанционно управление. Отчитане и прекъсване на захранването става автоматично, от диспечерския център (за Енерго-Про - от Добрич).
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот pkacarov » 21 Юни 2020, 22:27

Благодаря ви!
pkacarov
Нов потребител

Назад към Имотни казуси