начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Вписва ли се съдебно решение по иск по чл.23 от СК

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Вписва ли се съдебно решение по иск по чл.23 от СК

Мнениеот pvas » 28 Фев 2024, 17:25

Следва ли да се впише в Службата по вписване съдебно решение с което е уважен иск по чл.23 от СК ? С решението е прието за установено, че имот придобит през време на брака е лично имущество на единия съпруг. Същият е и единствен титуляр в нотариалния акт за покупка на имота.
pvas
Младши потребител

Re: Вписва ли се съдебно решение по иск по чл.23 от СК

Мнениеот hristev » 01 Мар 2024, 16:33

Правилник за вписванията, чл. 4:

ВПИСВАТ СЕ: влезлите в сила съдебни решения, които заместват актовете по буква "а"

АКТОВЕТЕ ПО БУКВА А: всички актове, с които се прехвърля правото на собственост (продажба, дарение, замяна, даване вместо изпълнение, отчуждаване срещу задължение за гледане и хранене и др.) или с които се учредява, прехвърля, изменя или прекратява друго вещно право (право на ползуване, собственост върху постройка и др.) върху недвижими имоти, както и актове, с които се признават такива права (констативни нотариални актове, актове, които имат силата на констативни нотариални актове, актовете за държавна собственост, актовете за общинска собственост и други, изрично предвидени в закон);

Доколкото искът по чл.23, ал.1 СК е за установяване, че еди кое си лице е изключителен собственик на еди кой си имот, аз считам, че постановеното съдебно, представлява такова, което признава право на собственост, респективно следва да бъде вписано в СВ по местонахождение на имота. Ако исковата

Това, че съпругът е единствен титуляр в акта за покупко продажба нищо не значи. Мързи ме да пиша подробно защо. Снощи не съм спал достатъчно, днес ще работя до пак до късно. Накратко - защото е придобил по време на брака и има презумпция за общ принос и вероятно при развода е трансформирана собствеността в равна дялове - по 1/2 и затова е бил пуснат иска за принос, не знам - гадая, но вероятно е така. При всички случаи и само първата част от абзаца да е вярна - пак е достатъчно.

Така, че да. Според мен е редно да се впише в СВ. Даже- задължително е. Все пак защитното действие на исковата молба е шест месеца. Ако исковата молба не е вписана - трябва да се впише съдебното решение още в първия възможен работен ден, защото сикиш бубу може да стане.
hristev
Потребител

Назад към Семейни казуси