начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Молба до съда за дело на друга дата

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Молба до съда за дело на друга дата

Мнениеот milenacvetkova » 21 Май 2018, 20:32

Здравейте. Имам насрочено дело за развод на 25.05.2018г, като призовката я получих днес 21.05. Съпруга ми е представил договор за работа в чужбина от 28.05 и е помолил делото да се състои преди тази дата.
Поради краткия срок м/у получаване на призовката и делото имам ли основание до помоля съда делото да се състои след 3 месеца когато в същност изтича договора за работа на съпруга ми? Имам ли право на такава Молба до съда и въобще дали същата може да бъде уважена?
В призовката е написано следното:"Неявяването на някоя от страните не е пречка за разглеждане на делото. При неподаване в срок на писмен отговор и неявяване в съдебно заседание, без да е направено искане за разглеждане на делото във Ваше отсъствие, насрещната страна може да поиска постановяване на неприсъствено решение или прекратяване на делото, както и присъждане на разноските."
Странно ми е още как така може да бъде гледано и без присъствие на някоя от страните?
milenacvetkova
Младши потребител

Re: Молба до съда за дело на друга дата

Мнениеот milenacvetkova » 22 Май 2018, 14:31

Прочетох следното:
"Личното явяване на ответника не е задължително, за да се гледа делото. Необходимо е обаче ответникът редовно да е призован за делото. Той трябва да е получил съобщение за датата и часа на заседанието най-малко 7 дни преди датата на заседанието. Ако призоваването е нередовно , делото не се гледа, а се отлага за друга дата. Възможно е въпреки нередовната процедура по призоваване, ответникът или негов представител да се яви по делото и да направи изявление, че не възразява срещу процедурата по нередовното призоваване, в който случай съдът пристъпва към разглеждане на делото."

След като съобщението съм получила 4 дни преди делото, би следвало съдията да прецени че съм нередовно призована и да отложи делото. Права ли съм?
milenacvetkova
Младши потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 22 Май 2018, 18:33

Да. И си пуснете молба за нова дата, след периода на отсъствие. Съдът обикновено ги уважава.
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот milenacvetkova » 22 Май 2018, 20:44

Вероятно не е необходимо присъствието ми, след като призоваването ми е НЕРЕДОВНО или трябва да присъствам и да обясня че не желая делото да се гледа т.к. съм нередовно призована.

Освен това доколкото ми е известно по дело за развод би следвала да участват и ищеца и ответника, а същевременно в призовката ми е написан текста:
"Неявяването на някоя от страните не е пречка за разглеждане на делото. При неподаване в срок на писмен отговор и неявяване в съдебно заседание, без да е направено искане за разглеждане на делото във Ваше отсъствие, насрещната страна може да поиска постановяване на неприсъствено решение или прекратяване на делото, както и присъждане на разноските."
Защо?
milenacvetkova
Младши потребител

Мнениеот lawchoice » 22 Май 2018, 23:11

milenacvetkova написа:Здравейте. Имам насрочено дело за развод на 25.05.2018г, като призовката я получих днес 21.05. Съпруга ми е представил договор за работа в чужбина от 28.05 и е помолил делото да се състои преди тази дата.
... имам ли основание до помоля съда делото да се състои след 3 месеца когато в същност изтича договора за работа на съпруга ми? Имам ли право на такава Молба до съда и въобще дали същата може да бъде уважена?

Това искане за отлагане ли е или е такова за спиране на производството? Не бива да проявявате самоинициатива, тъй като реалността няма много общо с това, което гледате по телевизията /напр.Съдебен спор/, а следва да възложите на адвокат извършването на необходимите процесуални действия по воденето на делото.
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител

Назад към Семейни казуси