- Дата и час: 22 Ное 2024, 21:07 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Част от наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Част от наследство
Здравейте, на вуйчо ми сестрата почина, тя има осиновено дете, което при липса на завещание се явява пряк наследник. Земята е била нейно наследсво от баща й, получено по време на брака й. Според завещанието вуйчо ми получава цялата земя.Това дете получава ли някаква част от земята, защото в данъчно са вписани и двамата като съотношение 3/1.. ? Има ли закон, според който това дете ( не е дете, а човек на 50 год) може да изевява претенци за дял от земята ?
- ivan_ivanov23
- Нов потребител
Re: Част от наследство
На вуйчо ти сестрата не ти ли е майка или леля? Или са с по един общ родител? Или наричаш вуйчо нещо друго?
Както и да е, осиновеното 50-годишно дете има право на запазена част като всяко дете на наследодателя независимо от възрастта и това, дали е осиновено. Виж ги в закона размерите на запазените части, по памет ми се струва, че при едно дете без жив съпруг беше 1/2 от цялото наследство, но може да греша. Ако сестрата на вуйчото е оставила и нещо друго, може запазената част да не е накърнена от завета (т.е. от завещаването на земята). Ако пък е накърнена, за да я получи детето тази запазена част, трябва да си я "поиска" по съдебен ред.
Както и да е, осиновеното 50-годишно дете има право на запазена част като всяко дете на наследодателя независимо от възрастта и това, дали е осиновено. Виж ги в закона размерите на запазените части, по памет ми се струва, че при едно дете без жив съпруг беше 1/2 от цялото наследство, но може да греша. Ако сестрата на вуйчото е оставила и нещо друго, може запазената част да не е накърнена от завета (т.е. от завещаването на земята). Ако пък е накърнена, за да я получи детето тази запазена част, трябва да си я "поиска" по съдебен ред.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Вуйчо викам на мъжа на сестрата на майка ми. Значи с това право на запазена част той независимо от завещанието може да получи част ? Според данъчната оценка и парите вписани срещу имената на вуйчо ми и на осиновеното дете съотношението е 3/4 на вуйчо срещу 1/4 на др.
- ivan_ivanov23
- Нов потребител
Ясно, аз на тоя вид роднина му викам калеко. Други му викат свако, трети - лелИн.
Осиновеното дете че може да получи така наречената си запазена част - може, обаче за това трябва да води дело, и освен това частта е 1/2 от цялото наследство и въобще възстановяването става по друг начин (чл. 36 от ЗН). Може би завещанието е така - сестрата да е завещала 3/4 на брат си, или пък 50-годишното дете така да се е разбрало с... вуйчо си (щото аз викам вуйчо на брата на майката)?
Защо човекът не провери в общината, стига да му дадат данни, де, ама защо пък да не му дадат, щом според тях е един от собствениците, та да провери на какво основание частите са определени така, кой е декларирал имота и пр.?
Осиновеното дете че може да получи така наречената си запазена част - може, обаче за това трябва да води дело, и освен това частта е 1/2 от цялото наследство и въобще възстановяването става по друг начин (чл. 36 от ЗН). Може би завещанието е така - сестрата да е завещала 3/4 на брат си, или пък 50-годишното дете така да се е разбрало с... вуйчо си (щото аз викам вуйчо на брата на майката)?
Защо човекът не провери в общината, стига да му дадат данни, де, ама защо пък да не му дадат, щом според тях е един от собствениците, та да провери на какво основание частите са определени така, кой е декларирал имота и пр.?
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Той ще се свържи с адвокат и ще се разбере .. на мен ми е интересен самият казус, според който въпреки че цялата земя е завеща с нотариално заверено завещание на вуйчо ми, др човек има право на нея ..
- ivan_ivanov23
- Нов потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|