Здравейте.Бащата на детето ми почина скоро,нямахме брак.Подадох документи за наследствена пенсия,но никъде не намирам информация колко стаж трябва да има починалия за да има право сина ми да получава пенсия.Дори и служителите в НОИ ми мрънкат нещо под носа си,3 години,5 години..Моя колежка ми каза,че ако е нямал навършени 30 години(той беше на 28) трябва да има поне три години стаж.Това вярно ли е?
И друго исках да попитам.Полагат ли ми се някакви други помощи или нещо такова.Разбрах,че ще получавам детски надбавки независимо от дохода си.Има ли право на стипендия например,той ще бъде втори клас.
Благодаря Ви за това,че помагате на хората!
- Дата и час: 22 Ное 2024, 21:15 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Наследствена пенсия.
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Наследствена пенсия.
При кончината на лице,осигурено за инвалидност поради общо заболяване,за старост и за смърт,съпугът/-та/,децата и родителите имат право на еднократна помощ в размер на 2 МРЗ и наследствена пенсия...Децата имат право на насл.пенсия до навършване на 18г/и до 26,ако следват/...Съпругата трябва да е навършила определена възраст-57г.т.г./може и по-рано,ако е трудоустроена/...Иначе,по принцип,за определяне на правото на пенсия от наследодател,който не е бил пенсионер,се предполага,че след смъртта си той отговаря на законовите изисквания за навършена възраст...Пиша Ви от личен опит,не като специалист...Подайте документите/зачвление,смъртен акт и удостоверение за наследници/ за право на пенсия за детето/не по-късно от 6мес. от кончината/...Вече,ако нямате някой документ-служителите трябва да го изискат служебно...
И аз имам въпрос:Може ли натрупаните средства по пенсионната партида да се получат еднократно/напр.20х.лева/?
И аз имам въпрос:Може ли натрупаните средства по пенсионната партида да се получат еднократно/напр.20х.лева/?
- naematelka
- Младши потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|