начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Уведомяване на кредитори при отказ от наследство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Уведомяване на кредитори при отказ от наследство

Мнениеот rumi_georgieva » 29 Яну 2015, 00:36

Здравейте!
С извинение, че дублирам темата си от раздел "Взаимопомощ", но там не получих отговори.
Предварително благодаря на всеки, който отдели време и внимание на въпросите ми!
След смърт на родител, с когото не съм се виждала повече от 20 години и на когото съм единствен наследник, разбрах, че има десетки хиляди дългове, необслужвани банкови кредити - над 7-8 броя, от които само един с поръчител /не ме питайте как ги е уреждал с такъв кредитен рейтинг, чудя се и аз/, записи на заповед към две банки, сметки към Топлофикация за около 3 хиляди, Глобул - триста лева, данъци на стари автомобили и къде ли още не. Консултирах се с двама адвокати, които единодушно ме изпратиха да си подавам отказ от наследство. Получих удостоверението. По друг казус, обаче, не са единодушни: Единият твърди, че е по-разумно аз сама да отида и да подам уведомление към Топлофикация, че длъжникът им е починал и че аз съм подала отказ, защото те щели да си задвижат процедурата и да ми направят запор върху заплатата и чак тогава аз ще мога да реагирам. Другият твърди, че трябва да седя мирно и тихо и да стискам палци три години да мине давностният срок.. Сигурно от месец не съм спала както преди, не съм вярвала, че без вина, ще ми дойде такова нещо до главата. Ако съветът ви е да подам подобно уведомително писмо, то до кого да го направя - до всички или само до Топлофикация, защото те действали много круто с частни съдебни изпълнители ..
Отново благодаря в аванс за помощта!
rumi_georgieva
Нов потребител

Re: Уведомяване на кредитори при отказ от наследство

Мнениеот bobi9 » 19 Фев 2015, 16:16

Чак сега видях темата. Кой давностен срок да чакате да мине? Ако става въпрос за унищожаване на отказа от наследство,кредиторите на баща Ви не са легитимирани да искат такъв отказ в своя полза. Само кредитори,на които вие лично сте задължени. Можете съвсем спокойно и да ги уведомите и да не ги уведомявате. Няма значение. Могат да заведат иск и да го обявят за недействителен,ако обаче сте предприели действия които показват обратното,че сте приела наследството. Но това е др. хипотеза. Ако не сте извършвала никакви действия по разпореждане с имущество или такива които несъмненено предполагат намерение за разпореждане няма от какво да се притеснявате.
bobi9
Потребител

Назад към Семейни казуси