начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Размер на вдовишка пенсия

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Размер на вдовишка пенсия

Мнениеот emmanuelle » 30 Дек 2014, 13:17

Здравейте!
Прощавайте за поредната тема върху този проблем, но се чувствам объркана относно вдовишките пенсии.

Баща ми е роден 1.12.1955 година. От 1.08.2013 е пенсионер.
Майка ми е родена 10.02.1956 година. Пенсионер е от доста години - от 8 години, работеше на тежка работа, пенсионирана е 1 категория. Баща ми е 2 категория.
Майка ми почина преди месец.

Има ли право баща ми на вдовишка пенския/добавка? И в какъв размер, какъв процент от пенсията на майка ми?
Майка ми получаваше добавка към пенсията си, имаше 95% Телк.

От кога може да получава тази помощ? Има ли значение размер на пенсията на баща ми/майка ми? Баща ми ще получава ли добавка и заради Телк-а на майка ми?
Загубих се в всичките писания, закони, промени, а искам да знам.

Благодаря и хубави празнични дни ви желая! :D
emmanuelle
Нов потребител

Re: Размер на вдовишка пенсия

Мнениеот doc03 » 31 Дек 2014, 13:49

Отидете до клона на НОИ, с баща Ви, и там ще изчислят какъв е размерът на "вдовишката" пенсия, и какъв би бил размерът на добавката към пенсията на баща Ви. По чисто математически път ще видите кое е по-изгодно за него, като крайна сума, и тогава ще решите.
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Re: Размер на вдовишка пенсия

Мнениеот emmanuelle » 01 Яну 2015, 19:47

За много години! Нека е щастлива и успешна 2015 година.

Благодаря за мнението. Явно пълна яснота ще има, когато се допита на място. :)
emmanuelle
Нов потребител

Re:Вдовишка пенсия

Мнениеот naematelka » 12 Мар 2015, 18:26

Здравейте!Аз самата съм "кандидат" за вдовишка пенсия и мога да споделя нещо по Вашия въпрос,а и да задам мой/ако някой е наясно -да отговори/...От специалист разбрах,че на 57 г най-после съм получила право на вдовишка пенсия/съпругът ми почина преди 10г,на 52г,с ТЕЛК 90%/,но...в ТП на НОИ ме върнаха за ново удостоверение за наследници/от месторождението на починалия/.УД трябвало да е със срок 6мес....Още е необходимо заявление с декларация за липса на друг брак/получава се на място/...Големината на пенсията е около 100лева,в моя случай...пиша го ориентировъчно,но и аз не разбрах дали е добавка или пенсия/аз не съм пенсионерка/...
Въпросът ми към някой осведомен е:От м.април ще може ли служебно да се получава удостоверение за наследници,в друг град,при положение,че ще има и ел.картони за пенсионерите?
naematelka
Младши потребител

Назад към Семейни казуси