начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

развод, апартамент

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

развод, апартамент

Мнениеот smile007 » 01 Дек 2014, 22:45

Здравейте! Преди 10 години майка ми и баща ми се разведоха. Живеехме в апартамент, който беше преписан на баща ми по време на брака. След развода майка ми не прояви интерес към този апартамент. От тогава баща ми живее там с новата си жена, с която нямат подписан брак. Вече съм на 18 години и искам да разбера какви са правата ми над този апартамент.
smile007
Нов потребител

Re: развод, апартамент

Мнениеот hariman » 02 Дек 2014, 16:22

Ами вашите права над този апартамент са.... никакви. Какво влагате под "преписан"? Първо уточнете - кога, от кого и как е придобит този апартамент. "Преписан" е на баща ви по време на брака - от кого и как? Като отговорите на тези въпроси може да ви се даде напътствие, не можем да гадаем иначе какво е положението.
Но дори и да се окаже, че апартамента е СИО, то права върху него имат родителите ви, а не вие.
hariman
Потребител

Мнениеот smile007 » 02 Дек 2014, 19:49

Апартамента е прехвърлен на баща ми от неговия баща(който вече е починал) чрез покупко-продажба по време на брака на моите родители, но името на майка ми не присъства на документите за собственост, т.е. апартамента се води само на името на баща ми.
smile007
Нов потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 02 Дек 2014, 20:41

1/2 ид. части от апартамента, явяващ се ябълката на раздора, е собственост на майка ви след развода. На майка ви, не на вас.
След като уточнихме квотите, стигаме до следващия въпрос- баща ви е имал възможност да претендира, че жилището е лична негова собственост, но е изпуснал кратките за това срокове. Към момента, докато не се предяви някакъв иск - по 1/2 е собственост на двамата, но подозирам, че в бъдеще баща ви ще ви направи възражение за придобивна давност ( 10 г. владее и ползва имота, а майка ви бездейства)и .... каквото е имала -останало е в миналото.
Е, разбира се има възможност бащата да пропусне да се позове на давностния срок, но е малко вероятно - няма колега, който да проспи този шанс.

А, да- правата ви... никакви, както са посочили по-горе за сега. Като се споминат двамата, ако нямат родителите ви последващ брак, ако няма други наследници освен вас, ако никой не се разпореди с тоя имот приживе, ако звездите се наредят правилно... може и да наследите целия/част от този имот.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 02 Дек 2014, 21:47

Съгласен съм с всичко написано , но не и с придобиването на давност на 1/2 ид. част.
Това че само бащата живее в апартамента с новата си жена още не значи , че е започнал да владее имота.За това трябват още доказателства. :wink:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 02 Дек 2014, 22:29

REVOLUTION написа:Съгласен съм с всичко написано , но не и с придобиването на давност на 1/2 ид. част.
Това че само бащата живее в апартамента с новата си жена още не значи , че е започнал да владее имота.За това трябват още доказателства. :wink:

мъ-хъ, държане, владение, своене ... и това е вярно, както и "освен ако е обективно невъзможно" :)

Няма да споря с теб, за мен е достатъчен факта, че мама е почтена жена ( гле`й к`ви работи ме впечатляват напоследък), след като вече 10 г. не търси нищо/нещо от този имот. Трябва да има защо- би ли предположил, каква е причината?.. както и да е.

Към трепетите на низходящи .... не проявявам интерес.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 02 Дек 2014, 23:12

:lol: Предполагам , а ти ще предположиш ли как ще реагира мама ако разбере , че отрочето е възможно да остане без бащиния.
Преписват на един нисък на ръст , но за сметка на това велик човек , че бил казал-всички жени са "почтени" с изключение на мама , но да не забравяме , че и тя е жена....Е толкова почтена ще стане! :lol:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 02 Дек 2014, 23:17

Мога да предположа :)
bird_of_paradise
Активен потребител

Назад към Семейни казуси