начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Наследствена фирма, автомобил и въпрос относно дялове

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследствена фирма, автомобил и въпрос относно дялове

Мнениеот dream1984 » 16 Окт 2014, 18:03

Здравейте, малка помощ. Подчертавам че бях при адвокати, но все пак да питам и тук.
Ето какво ме вълнува.
Баща ми почина и 2 месеца преди да почине се ожени за приятелката си.
1. Прехвърлихме и фирмата доброволно около 40 дни след смъртта му (подчератавам, че бяхме в повече от добри отношения), като неин актив има само един джип, който тя ни увери, че ще продаде и раздели парите на 3 (на мен, нея и сестра ми). Сега обаче джипа не е продаден и ние нямаме никакъв глас тъй като джипа е на фирмата, а тя казва, че пари няма да ни даде. Въпроса ми е може ли да се направи нещо за да стана собственик отново на фирмата или поне да взема 1/3 от парите за джипа след като се продаде...идеята ми е че това доброволно явно няма да стане от нейна страна... От безизходица си мислех дори за жалба при прокурора за измама но незнам дали ще има ефект.
2. Какви са дяловете от къщата ни при положение, че тя е построена и се живее в нея 2-3 години преди сватбата им (къщата е изцяло на името на баща ми, но той я е прехвърлил от фирмата на негово име малко след построяването и).
Това което четох е че всичко придобито преди брака се дели на 3 равни части от тримата наследници, а което е придобито по време на брака (демек тези 2 месеца) се дели на половина - съпругата получава едната половина а другата половина я делят тримата наследници. Това така ли е и ако да тя може ли да го успори и ще има ли някакъв шанс?

Мерси предварително!
dream1984
Младши потребител

Re: Наследствена фирма, автомобил и въпрос относно дялове

Мнениеот jhoro » 20 Окт 2014, 10:58

Така - моето мнение
Фактите - преди да почине баща Ви е притежавал фирма и къща. Фирмата е била собственик на автомобил.
За фирмата - след като баща Ви е починал Вие (двама от наследниците - Вие и сестра Ви) доброволно сте се отказали от вашата част от това имущество. Третия наследник е едноличен собственик и разпореждането с имуществото е само негово право.
За къщата - казвате, че документа за собственост (като физическо лице) е от преди брака? Как е било преди това е без значение.
Щом към момента на сключване на брака е била собственост на баща Ви
Чл. 22. (1) Вещните права, придобити преди брака, както и придобитите по време на брака по наследство и по дарение, принадлежат на съпруга, който ги е придобил.

Правилно сте написали "че всичко придобито преди брака се дели на 3 равни части от тримата наследници"
Но не всичко "което е придобито по време на брака (демек тези 2 месеца) се дели на половина - съпругата получава едната половина а другата половина я делят тримата наследници." - чл. 22 и чл. 23 от СК
Пример - Ако наследодателя е продал лично имущество и с парите е придобил друго - същото пак е лично, независимо че е станало по време на брака.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот dream1984 » 22 Окт 2014, 20:43

Aко правилно съм разбрал, борбата за фирмата респективно за джипа е обречена така ли?
А за къщата, тя е с акт 15 следователно няма нотариален акт (живее се в нея доста преди брака), но земята на която е построена е придобита също доста преди брака. Въпроса е дали ако се изкара акт 16 следователно нотариален акт няма да претендира съпругата за 4/6, твърдейки, че е придобита по време на брака/ след смъртта на баща ми?
Само не разбрах този чл.22
dream1984
Младши потребител

Мнениеот jhoro » 22 Окт 2014, 21:10

dream1984 написа:Aко правилно съм разбрал, борбата за фирмата респективно за джипа е обречена така ли?
А за къщата, тя е с акт 15 следователно няма нотариален акт (живее се в нея доста преди брака), но земята на която е построена е придобита също доста преди брака. Въпроса е дали ако се изкара акт 16 следователно нотариален акт няма да претендира съпругата за 4/6, твърдейки, че е придобита по време на брака/ след смъртта на баща ми?
Само не разбрах този чл.22

Ще ти дам пример - сградата в която е нашият апартамент е строена като кооперация. Като член-кооператор от преди брака - при завършване на строежа и издаване на акт 16 и нот. акт аз притежавам 1/3. Това вече е след сключване на брака. След време придобивам още 1/3, която се дали на 2 - съпругата ми автоматично получава половината - 1/6 от цялото жилище.
Какво не го разбра чл. 22 - това, което е твое преди брака си е твое и след сключването на брак. Това, което някой ти го дари или го наследяваш лично - пак си е само твое.
Даже в следващите членове има и други неща - за инвентар свързан с професията.
Не всичко е обща собственост.
Това е при положение, че няма предварителен договор.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот eurolinker » 24 Окт 2014, 17:21

dream1984 написа:Aко правилно съм разбрал, борбата за фирмата респективно за джипа е обречена така ли?
Не е така, а може и да е така. Зависи с какви доказателства разполагаш и има ли достатъчно добри адвокати, за да ги използват.
Да ти говоря за симулация няма смисъл, след като се налага да ти обясняват сравнително ясни норми от СК. Не че те обвинявам, не ме разбирай погрешно.
Връщай се при адвокат и ровете, за да докажете, че е я имало онази друга уговорка
dream1984 написа:Прехвърлихме и фирмата доброволно около 40 дни след смъртта му (подчератавам, че бяхме в повече от добри отношения), като неин актив има само един джип, който тя ни увери, че ще продаде и раздели парите на 3 (на мен, нея и сестра ми).
Но не със свидетели (дори и да ги има), те идват после.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Назад към Семейни казуси