Здравейте, по инерция от начина на броене на сроковете по ГПК се замислих над елементарния въпрос:
Дали пълнолетието се навършва с настъпване на деня на 18тия рожден ден или трябва този ден да свърши в 24.00 часа и едва в 00.01 часа на следващия ден да се счита, че лицето е вече пълнолетно?
В актовете за раждане се отбелязва и часът на раждане - дали той трябва да бъде съобразяван?
- Дата и час: 23 Ное 2024, 02:09 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
момент на навършване на пълнолетие
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: момент на навършване на пълнолетие
Ако е на високосна година ? Сигурно последния ден на месеца.
И аз съм се замислял неведнъж над тоя въпрос и в частност и за часа на раждане.Практиката вероятно съобразява деня на раждането,респ. настъпването на съответния ден-началото на деня,в който се е родил преди 18 години.Чак пък да изтече...не ми се вярва.По-скоро с настъпването му в 00.01мин.
Не вярвам да е критерий часа на раждането,независимо че се вписва.По-скоро денят.
И аз съм се замислял неведнъж над тоя въпрос и в частност и за часа на раждане.Практиката вероятно съобразява деня на раждането,респ. настъпването на съответния ден-началото на деня,в който се е родил преди 18 години.Чак пък да изтече...не ми се вярва.По-скоро с настъпването му в 00.01мин.
Не вярвам да е критерий часа на раждането,независимо че се вписва.По-скоро денят.
- svettoslav
- Активен потребител
Re: момент на навършване на пълнолетие
С настъпването на рождения ден си пълнолетен, без значение часът, според мен.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|