начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Цял живот ли ще плащам издръжка на пълнолетния си син?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Цял живот ли ще плащам издръжка на пълнолетния си син?

Мнениеот arseni71 » 21 Авг 2014, 18:06

Имам неправилно наложен запор с номер 374/2013 на основани на решение номер 51 от 28.02.2013 г. на Разградски Районен съд , според което дължа на пълнолетния си син 60 лв. месечна издръжка за периода 09.2012 до завършване на средното си образование , което той е завършил 06.2013г.
Запорът ми е наложен 12.2013 за дължима сума от около 600 лв.
В момента синът ми е студент във ВУЗ втора година а на мен все още не ми е вдигнат запора и според банката в която ми е направен запора съм надвнесъл с окло 300 лв сумата която дължа
Ходих при ДСИ в гр.Разрад и той ми каза че неможе да вдигне запора защото го е направил друг колега преди нео , който вече неработи в гр.Разград .
Това означава ли че аз цял живот трябва да плащам по 60 лв. на месец на пълнолетния си син , и ако не какво да направя след като вече писах молба до ДСИ в гр.Разград и не получавам одговор и решение по този въпрос?
arseni71
Нов потребител

Re: Цял живот ли ще плащам издръжка на пълнолетния си син?

Мнениеот borovinka » 27 Авг 2014, 09:49

Да заведете дело, в което да докажете, че пълнолетният ви вече син не се нуждае повече от издръжка докато учи и вие нямате възможност да му давате такава. (Последното е много важно!).
Синът има право да търси издръжка от вас докато учи редовно във ВУЗ и до навършване на 25-годишна възраст.
Съдът ще прецени достатъчни ли са възможностите ви да му осигурявате издръжка в този период и ако не са, ще постанови издръжката да бъде спряна.

"На студенти до 25 години се дава издръжка само ако не могат да се издържат самите те от доходите си или от използване на имуществото си. Ако например получават хиляди левове от наем или работят и получават добра заплата, то тогава не е задължително да получават и издръжка. Друго важно условие е родителите да могат да дават тази издръжка без особени затруднения."

Дотогава - да ви е жив и здрав сина. Дано някой ден той да не пита в този форум същите въпроси: "Дължа ли издръжка на стария си баща, който е на легло и няма кой да го гледа, но е разведен от много години с майка ми".
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Re: Цял живот ли ще плащам издръжка на пълнолетния си син?

Мнениеот sirena-elena » 12 Авг 2015, 13:24

borovinka написа:Да заведете дело, в което да докажете, че пълнолетният ви вече син не се нуждае повече от издръжка докато учи и вие нямате възможност да му давате такава. (Последното е много важно!).
Синът има право да търси издръжка от вас докато учи редовно във ВУЗ и до навършване на 25-годишна възраст.
Съдът ще прецени достатъчни ли са възможностите ви да му осигурявате издръжка в този период и ако не са, ще постанови издръжката да бъде спряна.

"На студенти до 25 години се дава издръжка само ако не могат да се издържат самите те от доходите си или от използване на имуществото си. Ако например получават хиляди левове от наем или работят и получават добра заплата, то тогава не е задължително да получават и издръжка. Друго важно условие е родителите да могат да дават тази издръжка без особени затруднения."

Дотогава - да ви е жив и здрав сина. Дано някой ден той да не пита в този форум същите въпроси: "Дължа ли издръжка на стария си баща, който е на легло и няма кой да го гледа, но е разведен от много години с майка ми".

"Дотогава - да ви е жив и здрав сина. Дано някой ден той да не пита в този форум същите въпроси: "Дължа ли издръжка на стария си баща, който е на легло и няма кой да го гледа, но е разведен от много години с майка ми" ::::::)))))))))))))))))))))))))
sirena-elena
Нов потребител

Назад към Семейни казуси