- Дата и час: 23 Ное 2024, 02:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Отново за издръжката
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Отново за издръжката
Някой може ли да ми каже, каква издръжка биха определили за две деца, при доход на бащата 1 500 лв. /само да уточня, че той има и трето дете от новата си жена, незнам това има ли значение/ И дали някои адвокат е срещал иск от родителя упражняващ родителски права към другия родител да заплаща определена сума пари, в случай, че не упражнява правото си на личен контакт с децата? /т.е. ако трябва да вижда децата си всяка първа и трета събота и неделя - той обаче ги взима само първата събота и неделя, да заплати на другия родител сума за това, че не ги е взел/
Предварително благодаря
Предварително благодаря
- dianaivanova
- Младши потребител
Re: Отново за издръжката
Размерът на издръжката зависи от дохода на родителя, който я дължи, както и на потребностите на децата. Това, че има друго семейство и дете също е от значение. Колкото до режимът на лични контакти - той е право, а не задължение на родителя. И до голяма степен е и въпрос на отговорност и морал. Не може да искате финансово обезщетяване за това, че бившият Ви не си упражнява правата.
- n6391
- Потребител
Благодаря за отговора n6391. Очевидно тук е пропускът /както и на много други места/ - ЗАДЪЛЖЕНИЕ е и на двамата родители да се грижат за децата които са създали. Как така след развода за МАЙКАТА /в повечето случаи е майката/всичко е ЗАДЪЛЖЕНИЕ /дори, ако не даде децата на баща си има санкции/, а за БАЩАТА НИЩО НЕ Е ЗАДЪЛЖЕНИЕ освен подигравателната издръжка ..... Пълно безумие е нашия семеен кодекс. И всъщност ще поискам обезщетение за това, че бащата не се грижи за децата си, за да видия с какви аргументи съдът ще го отхвърли. /може някоя разведена съдийка да ми се падне на делото и да е в моя полза/
- dianaivanova
- Младши потребител
И в какво ще е основанието за обезщетението? Неоснователно обогатяване, непозволено увреждане? За загубеното Ви време в грижите за детето ли?
- sunrise
- Активен потребител
В загубеното ми време, че не мога да изкарам допълнително пари, за да ги гледам тези деца, а ще имам само разходи в тези два дни! За компенсация на психическа и физическа изтощеност и още много други .... Дали пък и аз съм жив човек, който случайно има нужда от почивка - или НЕ - аз съм просто ЗАДЪЛЖЕНА да нямам оплаквания, да не се изморявам или ядосвам?
- dianaivanova
- Младши потребител
Като родител Вие сте ЗАДЪЛЖЕНА да се грижите за децата. Като ги създавахте нямахте ли идея какво правите и какво Ви очаква? По принцип, съдът опредяля необходимата издръжка за децата като цяло, и осъжда родителят, който не упражнява родителските права, да заплати по-голяма част, именно поради физическите грижи, които полага.Извън това за Вас НЕ СЪЩЕСТВУВА правно основание за търсене на такова обезщетение и съдийката, дори да е разведена, ще е напълно наясно с това.
- sunrise
- Активен потребител
Когато създаваХМЕ тези деца, аз съм била наясно какво ме очаква в семейна ситуация. Логично би било дори когато се разпадне тази "семейна идилия" все още ЗАДЪЛЖЕНИЯТА да са и за двамата. Отговорите Ви изцяло говорят за "цитиране" на досегашната практика в жалката ни държавица. Но ще потърся малко повече информация, как реагира на това един Европейски съд.
" По принцип, съдът опредяля необходимата издръжка за децата като цяло, и осъжда родителят, който не упражнява родителските права, да заплати по-голяма част, именно поради физическите грижи, които полага." - По принцип, а каква е реалната практика. Дали пък не се съобразява и с доходите, които бащата получава? Колко е според СЪДА месечната издръжка на едно 5 годишно момиче и едно 13 годишно момче? Някои може ли да ми каже?
" По принцип, съдът опредяля необходимата издръжка за децата като цяло, и осъжда родителят, който не упражнява родителските права, да заплати по-голяма част, именно поради физическите грижи, които полага." - По принцип, а каква е реалната практика. Дали пък не се съобразява и с доходите, които бащата получава? Колко е според СЪДА месечната издръжка на едно 5 годишно момиче и едно 13 годишно момче? Някои може ли да ми каже?
- dianaivanova
- Младши потребител
Ами като толкова Ви тежи да се грижите за собствените си деца, отстъпете му родителските права, а ако и той не ги иска ги пратете в институция. Иначе, колко присъжда съдът, зависи от нуждите на децата и доходите на родителя. Но издръжката не е за да задоволява Вашите нужди и да Ви обезщетява. Иначе, не ми е известно в европейската практика освен издръжка да се плаща и обезщетение на другият родител.
В практиката си винаги се стрямя да не допусна в омразата между родителите да се допусне въвличане на децата. В края на краищата Вие, а не те са избирали другия родител.
В практиката си винаги се стрямя да не допусна в омразата между родителите да се допусне въвличане на децата. В края на краищата Вие, а не те са избирали другия родител.
- sunrise
- Активен потребител
Моите нужди са изцяло задоволени от месечната заплата, която получавам и е над максималния осигурителен доход. Аз нямам финансов проблем. Но за съжаление на българина, докато не му се бръкне в джоба, той никога няма да спазва своите задължения и отговорности. /нито ще спазва правилата по пътищата, нито ще спазва данъчни и осигурителни задължения, нито пък юридически/ Щом не се разбира с добро /вече 5 години си прави каквото си поиска/, тогава ще трябва да му се бръкне по-дълбоко в джоба, за да се сети, че има деца. И да тежи ми да отглеждам сама /без майка, баща, баби и дядовци съм/ двете си деца 24 часа в денонощието, 365 дни в годината. Благодаря за съвета за отказ от родителските ми права. И докато не се промени СЕМЕЙНИЯ КОДЕКС, да бъде справедлив, т.е. да има равнопоставени ЗАДЪЛЖЕНИЯ за двамата родители, все повече, ще има разпаднати бракове и нещастни деца. Защото задължението на българския мъж е единствено издръжката /която апропо е подигравка/. А европейската практика /доколкото аз имам примери пред мен/ е изцяло реалистична, относно задълженията на двамата родители.
- dianaivanova
- Младши потребител
Аха, а в предните си постове искахте да изкарате допълнително пари.Интересно, защо не питате, дали има възможност да го задължи съдът да взема децата, както е определено в решението, а искате заплащане на обезщетение, задето през тези два дни се набутвате с разходи за децата? Повечето колеги тук са вряли и кипяли, така че с никакъв маньовър не може да прикриете целите си. Говорете с бащата, щом все пак осъществява контакт, ако има друг вариант, който да е по-удобен за него, така че да прекарва повече време с тях и постигнете съгласие, ако наистина са Ви важни изобщо децата.
- sunrise
- Активен потребител
Въпросът го зададох така, защото от двама ваши колеги получих категоричен отговор, че съдът не може да го задължи да ги взима, което се потвърждава и от вашия отговор - "Колкото до режимът на лични контакти - той е право, а не задължение на родителя. И до голяма степен е и въпрос на отговорност и морал". И така аз не искам да "изкарвам" допълнително пари от това - искам той да си вижда децата, нещо за което вече 5 години му се моля да го прави, защото смятам, че децата трябва да имат контакт с баща си. И след като моите молби и увещания не помагат, помислих дали съдът не може да го направи - отговорът беше - НЕ. Затова се сетих и за вариант за бъде санкциониран по някакъв начин. Т.е. ако той си упражнява правото, аз пари няма да "изкарам". Чисто, просто и ясно! Но разбира се вие веднага намерихте скрит подтекст на моето единствено желание - баща им да си поеме задълженията за тези две деца, които не съм създала сама и без негово съгласие!
- dianaivanova
- Младши потребител
И междудругото sunrise, ако Вие имате практика с това Съдът да задължи бащата да упражнява правото си на личен контакт с тях, ще се радвам да се възползвам от Вашите професионални услуги. Тогава със сигурност ще се убедите, че аз нямам скрити намерения, да забогатявам от парите на бившия, винаги аз съм го издържала и него, а децата ми да чувстват липсата на мъж, колкото се може по-малко.
- dianaivanova
- Младши потребител
Не съм все още сигурна,че този подтекст не съществува. Ако дезинтересирането е абсолютно, прекъснат е контакта и не се заплаща определената издръжка да се иска лишаване от родителски права. В случая обаче, мисля че такова нарушение не е налице. Говорили ли сте с него, какво евентуално Ви е обяснил.
А иначе жалката ни държава се прави от жалки хора. Щом хората нямат отговорност към собствените си деца, как очаквате да има отговорност където и да е в държавата?
А иначе жалката ни държава се прави от жалки хора. Щом хората нямат отговорност към собствените си деца, как очаквате да има отговорност където и да е в държавата?
- sunrise
- Активен потребител
dianaivanova написа:И междудругото sunrise, ако Вие имате практика с това Съдът да задължи бащата да упражнява правото си на личен контакт с тях, ще се радвам да се възползвам от Вашите професионални услуги. Тогава със сигурност ще се убедите, че аз нямам скрити намерения, да забогатявам от парите на бившия, винаги аз съм го издържала и него, а децата ми да чувстват липсата на мъж, колкото се може по-малко.
Нямам такава практика, защото личните контакти на родителя с детето са негово право, а не задължение, а правата не могат да се осъществят по принудителен ред.
- sunrise
- Активен потребител
Ще се радвам, ако и така недоверчиво подхождате към убийците и измамниците, които Ви се налага да защитавате, като адвокат. Няма да се опитвам повече да Ви убеждавам за моите истински намерения. С бащата говоря непрекъснато за това - оправданието е, че е много натоварен в работата и не може да ги взима. А такава практика нямате, защото българските жени са смачкани. Единственото задължение на бащата е издръжката и това до безкрай се повтаря на жените. Дори им се втълпява, че трябва да са доволни, ако издръжката се плаща, защото имало толкова много, които и това не правели ...../това пък са пълни нещастници/ Докато задълженията на жените са денонощни и са безброй ..... Sunrise, благодаря Ви за отделеното време.
- dianaivanova
- Младши потребител
Аз с наказателно право не се занимавам и досег с убийци нямам. Какво точно искате от бащата, освен това да взема децата си още два дни месечно. И българските жени нито са смачкани, нито някой им натяква нещо. Въпрос на гледна точка и самоуважение и разум при изборът на партньор в живота. Законът дава достатъчно механизми, издръжката да бъде получавана, когато това е практически възможно.
- sunrise
- Активен потребител
Явно ,в темата има тролове от питащата...
-
Pause - Активен потребител
Sunrise, приятен почивен ден.
- dianaivanova
- Младши потребител
Съжалявам, че се намесвам, но имам въпрос към dianaivanova - Вие опитахте ли най-лесния вариант за това "децата да се виждат с баща им", а именно някой слънчев ден двете ви деца (или по-голямото, примерно) да се обадят на баща си по телефона и да кажат "Тате, липсваш ни. Защо не искаш да ни видиш?" Гарантирам ви, че и най-закоравелият изрод да е, все ще си обича децата и при тези думи няма да устои, а ще дотича веднага да ги вземе и да "изпълни родителските си задължения", както вие ги наричате.
Ако зад питането ви обаче стои материален интерес за вас самата (така подозирам и аз, простете ако греша), то на децата въобще не им е до виждане с тати, а мама мисли как да го направи по-черен и от дявола пред тях, нали?
Ако искате децата ви наистина да поддържат контакт с баща си, опитайте с телефонно обаждане от тях самите. Действа.
Ако зад питането ви обаче стои материален интерес за вас самата (така подозирам и аз, простете ако греша), то на децата въобще не им е до виждане с тати, а мама мисли как да го направи по-черен и от дявола пред тях, нали?
Ако искате децата ви наистина да поддържат контакт с баща си, опитайте с телефонно обаждане от тях самите. Действа.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
dianaivanova написа:В загубеното ми време, че не мога да изкарам допълнително пари, за да ги гледам тези деца, а ще имам само разходи в тези два дни! За компенсация на психическа и физическа изтощеност и още много други .... Дали пък и аз съм жив човек, който случайно има нужда от почивка - или НЕ - аз съм просто ЗАДЪЛЖЕНА да нямам оплаквания, да не се изморявам или ядосвам?
Аз като майка която също се грижи сама за детето си съм просто възмутена от това което сте написала. "Загубено време"..." а ще имам само разходи в тези два дни"..."За компенсация на психическа и физическа изтощеност"...
- todorova81
- Младши потребител
25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|