Отново съм тук за помощ. Вече от година и нещо съм разведена, но бившия не спира да тормози мен и детето (14 години). Аз лично съм ограничила контакта си с него само до електронна поща - все пак трябва да се уточняваме за въпроси около дъщеря ни. Детето ходи при него винаги, когато пожелае - даже се опитвам да я убедя, че той и е баща и е редно да поддържат контакт, но тя все по-рядко желае да го види. Той си е внушил, че аз съм я настроила, а това съвсем не е така - мога на полиграф да мина ако трябва. НО по същество:
Последно мозъкът му роди да ме клевети пред началниците ми. Решил е, че е намерил някакъв "ужасяващ компромат" срещу мен и щял да съдейства да ме уволнят. Такова нещо не може да има - първо съм много стриктен човек, второ работата ми не е от тези, където се въртят далавери. Нямам притеснения за уволнение, НО ще ми е крайно неприятно ако това същество се мъкне на работата ми и говори гадости по мой адрес.
КАКВО ДА НАПРАВЯ? ПОМАГАЙТЕ!
Като доказателство имам негови заплахи в писмен вид на мейла ми. Псувал е дъщеря ми и заплашвал и нея. Предполагам тя би могла да свидетелства въпреки, че никак не бих искала това да се случи.
Какво дело да заведа? Какво мога да спечеля - ограничителна заповед или какво? Може ли някой да го спре да ходи да ме плюе? Той при желание може да се изкара и луд (няма да му трябват връзки) и тогава как да реагирам?
Моля ви за помощ!
- Дата и час: 23 Ное 2024, 06:50 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Клевета от бивш съпруг
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Клевета от бивш съпруг
Последно мозъкът му роди да ме клевети пред началниците ми. Решил е, че е намерил някакъв "ужасяващ компромат" срещу мен и щял да съдейства да ме уволнят. Такова нещо не може да има - първо съм много стриктен човек, второ работата ми не е от тези, където се въртят далавери. Нямам притеснения за уволнение, НО ще ми е крайно неприятно ако това същество се мъкне на работата ми и говори гадости по мой адрес.
КАКВО ДА НАПРАВЯ? ПОМАГАЙТЕ! - все още живеем в страна, в която правото на свободно придвижване в пространството е гарантирано и се ограничава при строго определени хипотези.
Като доказателство имам негови заплахи в писмен вид на мейла ми - заплаха, че ще доведе до знанието на работодателя ви някаква "компроментираща за вас информация" (не е уточнил каква явно) не нарушава норма от наказателния кодекс до колкото знам.. Псувал е дъщеря ми и заплашвал и нея - тук може да има вече нещо - обида и евентуално закана, за което трябва да подадете сигнал (зависи отново какво точно е написал на мейла и - ако и това го е писал, но ако заплахите са отправени устно в присъствието единствено на дъщеря ви тогава имате едно голо твърдение.. Предполагам тя би могла да свидетелства въпреки, че никак не бих искала това да се случи.
Какво дело да заведа? Какво мога да спечеля - ограничителна заповед или какво? Може ли някой да го спре да ходи да ме плюе? Той при желание може да се изкара и луд (няма да му трябват връзки) и тогава как да реагирам? - Материал за дело все още според мен нямате. На първо четене ми идва на ум да се оплачете в полицията та те да го привикат и да го предупредят и да му съставят протокол за писмено предупреждение. Това което вие наричате "ограничителна заповед" е неприложимо защото за да се издаде "забрана на обвиняемия да доближава непосредствено" вас или дъщеря ви както виждате бившият ви съпруг трябва да е обвиняем, а за това трябва да е извършил престъпление (от което вие или дъщеря ви да сте пострадала), което той според мен все още не е направил. Това е според мен. Ако има нещо, което пропускам съм сигурен, че ще ме допълнят
Моля ви за помощ!
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
- bludniq_sin
- Потребител
Благодаря на bludniq_sin. Все пак не ми става ясно - законно ли е да ходиш и да клеветиш хората пред началството им? Така де - аз нищо не съм направила, но ако тръгнат сега да ми дирят под вола теле, да ме карат да пиша 1000 отчета, да давам инфо със задна дата... всичко това ще ми изгуби куп време, което в момента ми е много ценно! И след като се докаже, че нямам никакво нарушение, аз имам ли право да го съдя за клевета? Ще имам ли право на обезщетение от работодателя, че ми е направил непланирана проверка и ми е изгубил време, заради един немного нормален клеветник, пък било то и на "уважавана длъжност"? Или другия вариант е да отида и аз да му "върна жеста", ама не ми се ще да му падам до нивото...
По повод ограничителната заповед - аз имах такава, но я пропилях, за да получа по-бързо развод Сега много ми се иска той да няма право да влиза в сградата, в която живея и на работа, но... Той понякога ме причаква пред местоработата ми - просто стои и гледа - знае, че това ми е неприятно и затова. Влиза в кооперацията ми и стои до вратата (по негови думи - просто за да ми докаже, че може да влезе там). Аз все си мисля, че щом вратата долу се заключва, значи няма право... Ама тя малко дефектна и понякога не се затваря и той се промъква... По тази логика и у дома, ако забравя да заключа, всеки би трябвало да има право да влезе...
По повод ограничителната заповед - аз имах такава, но я пропилях, за да получа по-бързо развод Сега много ми се иска той да няма право да влиза в сградата, в която живея и на работа, но... Той понякога ме причаква пред местоработата ми - просто стои и гледа - знае, че това ми е неприятно и затова. Влиза в кооперацията ми и стои до вратата (по негови думи - просто за да ми докаже, че може да влезе там). Аз все си мисля, че щом вратата долу се заключва, значи няма право... Ама тя малко дефектна и понякога не се затваря и той се промъква... По тази логика и у дома, ако забравя да заключа, всеки би трябвало да има право да влезе...
- naivna
- Младши потребител
Не, не е законно, но той все още нищо не е направил и няма как да му се забрани законово да го направи ако има такова намерение.Все пак не ми става ясно - законно ли е да ходиш и да клеветиш хората пред началството им?
И след като се докаже, че нямам никакво нарушение, аз имам ли право да го съдя за клевета?
Да ако докажете, че е разгласил позорно обстоятелство за Вас (което е невярно) или Ви е приписал престъпление което вие не сте извършила.
Ще имам ли право на обезщетение от работодателя, че ми е направил непланирана проверка и ми е изгубил време, заради един немного нормален клеветник, пък било то и на "уважавана длъжност"?
Не - защото работодателят няма как да знае дали информацията която бившият ви му е предоставил е невявна. Освен това от къде накъде Вашият работодател ще ви дължи на вас обезщетение за това че осъществява контрол върху работата ви? Нещо което му е и задължение по всяка вероятност - на него или на прекия ви ръководител.
Не ви съветвам, за да не се окажа накрая вие да сте подсъдима за гореспоменатото престъпление.Или другия вариант е да отида и аз да му "върна жеста", ама не ми се ще да му падам до нивото...
Вижте, "ограничителна заповед" в смисъла който според мен влагате може да има само при извършено престъпление, привлечен обвиняем и разпореждане за това. Така че освен ако бившият ви не е бил обвиняем за престъпление спрямо вас няма как да сте имала шанс за ограничителна заповед (пак казвам освен ако нямате нещо друго предвид).По повод ограничителната заповед - аз имах такава, но я пропилях, за да получа по-бързо развод
Пак ви посочвам че правото на свободно придвижване е гарантирано на всеки човек в тая страна така че може и да ходи по цял ден на 2 метра от вас - не е престъпление и не мисля, че някой може да му забрани.Той понякога ме причаква пред местоработата ми - просто стои и гледа - знае, че това ми е неприятно и затова.
Територията в кооперацията ви е част от общите части в етажната собственост и не е публично място така че мисля че имате право след като не е живущ да го помолите да напусне и ако не го направи да сигнализирате на органите на реда за това.Влиза в кооперацията ми и стои до вратата (по негови думи - просто за да ми докаже, че може да влезе там). Аз все си мисля, че щом вратата долу се заключва, значи няма право...
Ами по тази логика ако влезе не е престъпление. Престъплението на нарушаване неприкосновеността на жилището ви ще има тогава ако влезе като употреби за това сила, заплашване, хитрост, ловкост, злоупотреба с власт или специални технически средства. Ако просто оставите вратата, той влезе и седне да гледа телевизия без да открадне нищо чисто законно не мисля, че върши престъпление. Още повече ако след като се приберете и му кажете да се омита си тръгне без съпротива.По тази логика и у дома, ако забравя да заключа, всеки би трябвало да има право да влезе...
- bludniq_sin
- Потребител
Още веднъж - много благодаря!
По повод - огранчителната - имаше дело - опита се със сила да влезе у нас. Блъскахме се на вратата. Идеята беше да ме хвърли през терасата, ама успях да набера 112... Още ме е страх да не се повтори. Изнервя ме мисълта, че може пак да е до вратата. Тогава отворих леко, за да му кажа, да изчака навън 2 минути, докато детето се облече и той нахлу. Ужасно е! И най-неприятното е, че мисля, че никога няма да приключи това постоянно следене, дебнене и дребни мизерии...
По повод работодателя - работата ми е такава, че подлежа на проверка през определен интервал от време. Попълват се куп справки, анкети и какво ли не. Коства много усилия. Работодателят ми много добре знае, че нямам нарушения, но е в приятелски отношения със семейството на бившия и може да задейства данданията по повод, че има сигнал...
По повод - огранчителната - имаше дело - опита се със сила да влезе у нас. Блъскахме се на вратата. Идеята беше да ме хвърли през терасата, ама успях да набера 112... Още ме е страх да не се повтори. Изнервя ме мисълта, че може пак да е до вратата. Тогава отворих леко, за да му кажа, да изчака навън 2 минути, докато детето се облече и той нахлу. Ужасно е! И най-неприятното е, че мисля, че никога няма да приключи това постоянно следене, дебнене и дребни мизерии...
По повод работодателя - работата ми е такава, че подлежа на проверка през определен интервал от време. Попълват се куп справки, анкети и какво ли не. Коства много усилия. Работодателят ми много добре знае, че нямам нарушения, но е в приятелски отношения със семейството на бившия и може да задейства данданията по повод, че има сигнал...
- naivna
- Младши потребител
Аз имах леееко подобен случай,само че не беше бивш съпруг,а приятел,който зле понесе,че скъсах с него.Ама преди да скъсам,усещаше,че нещата вървят натам/не беше глупав/ и без мое знание,само да ида до тоалетната или кухнята,писал есемеси на шефката ми,че не мога да отида на работа,болна съм била и тн.Не стига друго,ами и отишъл на един от обектите ни/гледал да е далеч от камерите/ и дрънкал глупости,че съм го окрала,пари съм му дължала и какво ли още не.Преди тия подробности ме преби,за което заведох жалба в 6 РПУ.От нея файда нямаше,освен че го предупредиха полицаите да не се доближава до мен.Не сме живели заедно.
Шефката ме върна на работа тогава,само като чу тия подробности.Оказа се разбрана.
Идиотът за 5-6 месеца ме преживя и сега си има нова любовница...но след побоя още ме е страх да ходя по улиците в квартала..
Та мисълта ми е,че има всякакви изроди,социопати,психопати и каквито да са там,които не те оставят да дишаш даже.Тъпият ми съвет е да се махнеш от града,където си,да отидеш в село,в пущинак,чужбина или където ще...иначе ще те преследва до гроб.И за детето ще е по-добре.Аз поне се отървах сравнително бързо,а и нямах дете от идиота.
Смени си телефона,адреса,града,страната и каквото още може!
Аз също имам деца-две.Бягала съм,багаж съм мъкнала.Безумен живот..
Разбирам,че работата ти е важна и носи издръжка на теб и детето ти,но...нищо не е по-важно от спокойствието на вас двамата/двете,особено на детето!Няма как да няма начин,изход и път!
Шефката ме върна на работа тогава,само като чу тия подробности.Оказа се разбрана.
Идиотът за 5-6 месеца ме преживя и сега си има нова любовница...но след побоя още ме е страх да ходя по улиците в квартала..
Та мисълта ми е,че има всякакви изроди,социопати,психопати и каквито да са там,които не те оставят да дишаш даже.Тъпият ми съвет е да се махнеш от града,където си,да отидеш в село,в пущинак,чужбина или където ще...иначе ще те преследва до гроб.И за детето ще е по-добре.Аз поне се отървах сравнително бързо,а и нямах дете от идиота.
Смени си телефона,адреса,града,страната и каквото още може!
Аз също имам деца-две.Бягала съм,багаж съм мъкнала.Безумен живот..
Разбирам,че работата ти е важна и носи издръжка на теб и детето ти,но...нищо не е по-важно от спокойствието на вас двамата/двете,особено на детето!Няма как да няма начин,изход и път!
- lil_rush
- Нов потребител
lil_rush - съветът Ви е краен.
- bludniq_sin
- Потребител
Винаги има "начин, изход и път", все пак нали живеем в "правова държава".
Личното ми мнение е, че в тази тема вирее силна параноя - този лазал/ще каже нещо на шеф ми за мен, което не е вярно и видиш ли шеф ми ще повярва - ами няма ли да провери? Няма ли все пак да има доверие на собствената си преценка за персонала, който наема, а не на трети лица - Иван от улицата, който му е казал: "Счетоводителката ти ми е бивше гадже и да знаеш, че те краде".
Ако наистина не си допускал нарушения, няма защо да се страхуваш от проверки на работата си - това все пак е право и задължение на работодателя.
Ако нещата с бившите любови ескалират и започнат да вървят към престъпление (набеждаване и т.н.), има си прокуратура за тази работа. Но трябва да имате доказателства и свидетели, че са разгласили за вас някакви позорящи факти, които не са верни.
След това "глашатаят" ще си бере последствията от думите, защото държавната машина ще се задейства да провери дали това, което е казал пред работодателя ви или пред трето лице е вярно. Ако се стигне до там, намерете си адвокат.
Личното ми мнение е, че в тази тема вирее силна параноя - този лазал/ще каже нещо на шеф ми за мен, което не е вярно и видиш ли шеф ми ще повярва - ами няма ли да провери? Няма ли все пак да има доверие на собствената си преценка за персонала, който наема, а не на трети лица - Иван от улицата, който му е казал: "Счетоводителката ти ми е бивше гадже и да знаеш, че те краде".
Ако наистина не си допускал нарушения, няма защо да се страхуваш от проверки на работата си - това все пак е право и задължение на работодателя.
Ако нещата с бившите любови ескалират и започнат да вървят към престъпление (набеждаване и т.н.), има си прокуратура за тази работа. Но трябва да имате доказателства и свидетели, че са разгласили за вас някакви позорящи факти, които не са верни.
След това "глашатаят" ще си бере последствията от думите, защото държавната машина ще се задейства да провери дали това, което е казал пред работодателя ви или пред трето лице е вярно. Ако се стигне до там, намерете си адвокат.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
lil_rush, не мисля, че съветът е глупав, но още не съм узряла за това, а и съм борец по природа - ще ми е гадно да живея с мисълта, че съм избягала...
А за borovinka не ме е страх, просто ми е безумно неприятно, че някой ще ходи да ме черни...
Все пак имам и добра новина - явно съм успяла да влея мозък в съществото... Той се уплаши и се отказа от клеветническия си план. Сега готви друг...
А за borovinka не ме е страх, просто ми е безумно неприятно, че някой ще ходи да ме черни...
Все пак имам и добра новина - явно съм успяла да влея мозък в съществото... Той се уплаши и се отказа от клеветническия си план. Сега готви друг...
- naivna
- Младши потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|