начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Смяна на фамилно име

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Смяна на фамилно име

Мнениеот yana55 » 31 Авг 2013, 10:17

Здравейте,

Можете ли да помогнете с информация , относно следният казус...Сключих граждански брак в Турция преди повече от 6 месеца.Не по мое желание ( законът е такъв ),се наложи да приема фамилното име на съпругът ми с тире.Т.е в свидетелството е изписано моето фамилно име + това на съпруга ми.Предстои ми регистрацията на брака тук в България , но аз не желая името ми тук да бъде вписано,както в свидетелството за брак от Турция.Вчера от общината ми отговориха,че първо трябва да регистрирам брака и след това да заведа дело за запазване на собствениете имена.Това означава,че трябва да променям документи два пъти , а дали съдът ще уважи моята молба,не е ясно.При запитване преди половин година , от общината ми отговориха съвсем различно...., че ако не искам имената ми да бъдат вписани с тире , то трябвало да изчакам 6 месеца от слючването на брака и след това да започна с легализацията , понеже законовия срок за промяна на имеата бил до 6 месеца след настъпване на промяната.Ако този срок не бъде спазен , то имената ми оставали същите!?
Кое от двете твърдения е вярно?
yana55
Нов потребител

Re: Смяна на фамилно име

Мнениеот deniseferinova » 03 Сеп 2013, 10:06

И аз имам същия въпрос!? :)
deniseferinova
Младши потребител

Re: Смяна на фамилно име

Мнениеот borovinka » 03 Сеп 2013, 11:35

yana55 написа:Здравейте,

Можете ли да помогнете с информация , относно следният казус...Сключих граждански брак в Турция преди повече от 6 месеца.Не по мое желание ( законът е такъв ),се наложи да приема фамилното име на съпругът ми с тире.Т.е в свидетелството е изписано моето фамилно име + това на съпруга ми. Предстои ми регистрацията на брака тук в България , но аз не желая името ми тук да бъде вписано,както в свидетелството за брак от Турция. Вчера от общината ми отговориха,че първо трябва да регистрирам брака и след това да заведа дело за запазване на собствениете имена. Така е. Първо се посочва основанието за промяна на името, а след това искате от съда да извърши промяна (името ви вече е променено с факта на сключване на брак). Това означава,че трябва да променям документи два пъти за съжаление - да, а дали съдът ще уважи моята молба,не е ясно - ако представите доказателства, че сте по-известна с рожденните си имена (дипломи, грамоти и др.), че ви познават така и т.н. няма проблем.При запитване преди половин година , от общината ми отговориха съвсем различно...., че ако не искам имената ми да бъдат вписани с тире , то трябвало да изчакам 6 месеца от слючването на брака и след това да започна с легализацията -[color=#FF0000] пълни глупости, по-вероятно е да не сте разбрали това, което са ви казали. Законовият срок за регистрация на сключен брак в чужбина е 6 месечен, но промяната на имената няма нищо общо с това - тя става автоматично с подписване на декларация при сключване на брака и се отразява в свидетелството за сключен граждански брак. Последваща промяна на фамилното име става само по съдебен ред.[/color] , понеже законовия срок за промяна на имеата бил до 6 месеца след настъпване на промяната.Ако този срок не бъде спазен , то имената ми оставали същите - А дано, ама надали!? Законът не казва такова нещо
Кое от двете твърдения е вярно?
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Назад към Семейни казуси