начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Родителски права

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Родителски права

Мнениеот predator_varna » 10 Авг 2013, 21:05

Здр.
Имам един въпрос относно родителските права. Живях с непълнолетно момиче, което в последствие забременя от мен... Сега тя е на 17 г., но наскоро избяга при родителите си без някаква обяснима причина. С нея нямаме брак, но какво става с детето? Те го крият от мен и не го дават. Също така родителите й не работят и живеят на общинско жилище, не работят, освен това са общо с децата 7 човека и въобще не знам как ще се прехранват. Как мога да си върна детето обратно ? Аз съм пълнолетен и би трябвало да имам по-големи права. Какво следва и възможно ли е тя да ме съди за издръжка ?
predator_varna
Младши потребител

Re: Родителски права

Мнениеот ba6tata » 12 Авг 2013, 22:59

Здр,
Не съм юрист но горе-долу сме в един кюп. Така че каквото ти пиша е каквото съм чел, приеми го повече като съчувствие.
Да вземеш детето от майка му едва ли ще ти се отдаде. Съдилищата продължават безогледно да ги присъждат на майките. Ще трябва да докажеш че тя вреди на детето, което включва безумни работи като пиянство, насилие, че не е с всичкия си, и т.н. Реално, едва ли ще стане. Другия вариант е изобщо да не полага грижи за него.
Ако реши може да те съди както за издръжка, така и да се опита тя да те лиши от права. Възможно е щом крие детето от теб и не иска да го виждаш. Мен ме посъветваха аз да заведа дело да си запазя правата.
Борбата е неравна. Пожелавам ти успех каквото и да решиш да правиш!
ba6tata
Нов потребител

Мнениеот Kogato » 12 Авг 2013, 23:23

Здравей!
Не си писал дали си припознал ("признал") детето.
Ако не си, това следва да ти е първата работа - всеки нотариус може да ти изготви декларацията.
После вече може да мислиш за съдебно дело за упражняване правата над детето, макар и рядко, се случва съдът да го присъди на бащата. А, доколкото виждам, в твоя случай има основания.
Дори и да не се случи, съдът следва да определи време, в което да се виждаш с детето - обикновено всяка първа и трета или втора и четвърта събота и/или неделя от месеца и един месец през лятото, който не съвпада с годишния отпуск на майката. Това е обичайната практика.
Обаче:
Ако не смяташ да плащаш издръжка, по-добре не припознавай детето! Но няма и да го виждаш, в този случай...

Просто трябва да избереш.
Успех!
Kogato
Младши потребител

Мнениеот predator_varna » 13 Авг 2013, 10:07

Мислех че като е непълнолетна няма да получи права. Да признал съм го, но нямаме брак. Може ли да ме съди за издръжка в такъв случай ? Аз мисля че не.
predator_varna
Младши потребител

Мнениеот annato » 13 Авг 2013, 10:20

Ами... Няма никакво значение дали детето е родено в брак, или не. Щом си "признал" детето, ти си негов баща (родител) и дължиш издръжка. Независимо какво мислиш.

В крайна сметка каква ти е целта? Да не плащаш издръжка, или да виждаш детето?!
annato
Младши потребител

Мнениеот predator_varna » 13 Авг 2013, 12:43

Страхувам се че и да плащам те няма да бъдат използвани за детето. Там нямат условия за нормален живот. 7 души стават, а никой не работи. Искам да взема детето при мен условията са много по подходящи. Семейството на бившата жена(нямаме брак просто така я наричам) се състои от 5 души. Майка, втори баща, 2 деца от втория баща и сестра. Като сложим нея и моето дете стават точно 7 души и разчитат само на детските. Освен това са на общинско жилище.
predator_varna
Младши потребител

Мнениеот veneli » 13 Авг 2013, 22:04

Извинявай много ама как така първо ще забремениш непълнолетна ако си толкова разумен колкото искаш да покажеш?!?Значи е достатъчно пълнолетна за да забременее,роди ,а после вече не става за майка?!?Това не е нормално .... НЕ ВЯРВАМ И ЧЕ МОМИЧЕТО СИ Е ЗАМИНАЛО БЕЗ ПРИЧИНА ... ДАЛИ ТИ Е ОБЯСНИЛА Е ДРУГ ВЪПРОС НО СИГУРНО ИМА ТАКАВА.ЕДНА БРЕМЕННА ЖЕНА НЕКОГА НЕ СИ ТРЪГВА ПРОСТО ТАКА ОТ БАЩАТА НЕЗАВИСИМО ДАЛИ БРЕМЕННА ИЛИ СКОРО РОДИЛА ...Аз напуснах бащата дни след като родих и преди това още доста пъти - причината беше агресията му ,такъв е бил и преди с предните си съпруги / две на брой / и такъв ще си остане ..Не те познавам но едва ли не звучи ,че ти си ангел а момичето за нищо не става ...Ако мислиш за детето ще мислиш и за майката!
veneli
Младши потребител

Назад към Семейни казуси