начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

родителски права върху дете с българско гражданство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

родителски права върху дете с българско гражданство

Мнениеот rico7 » 09 Юли 2013, 11:00

Здравейте,вие сте една от малкото останали надежди защото почти съм загубил вяра,че някоя институция може да ми помогне.С майката на детето ми живеехме заедно почти 16 години,като последните 13 в държава от евро съюза.Там се роди дъщеря ни но тя има българско гражданство както майка и аз.Двамата нямаме брак.Когато детето стана на 3 години отношенията ни започнаха да се влошават рязко няма да навлизам в подробности.Последните 3 години преди да се разделиме няколко пъти трябваше да търся съдействие от местната полиция заради агресивното и извън всякакъв контол държание на майката.Съжителството ни стана почти невъзможно и колкото и да ми беше трудно взех решение да се прибера в България и започнах процедура по присъждане на родителските права.Междувременно майката спря всички възможни контакти на дъщеря ми с мене,блокира ме в скайп и по никакъв начин не можех да подържам връзка с дъщеря ми.Трябваше да търся съдействието на социалните служби ,на училището където учи дъщеря ми но не постигнах кой знае какво.Трябва да кажа ,че въпреки проблемите направих и последен опит да подобриме нашите отношения но тя отказа да се върне с детето и каза че остава там.Оставих писмо уведомявайки социалните служби за ситуацията и за това ,че тя не желае да се прибира в България.След като се прибрах заведох дело за родителските права върху дъщеря ми.Минаха 6 месеца и за коледа реших ,че ще отида като имах опасения че дори няма да ми даде да видя детето си.През всичкото това време съм плащал издръжка .Посещението мина добре и майката каза ,че няма смисъл да страда детето заради нашите отношения и ще вземе необходимите мерки да се направи споразумение и дъщеря ми да може да си идва в България.Цяло лято подържахме нормални приятелски отношения и когато дойде време за да пусне детето за лятната ваканция тя поиска издръжка която е непосилна за мене даже и по таблиците за доходи в съответната държава.Понеже си бяхме подобрили отношенията прекратих делото.Сега трябва да го подновя отново но честно казано не знам имам ли някакви шансове да присъдят правата на детето на мене.Аз мога да предложа много по добри възможноси за развитие от майката ,но тя казва че щяла да ме съди за издръжка в тамошния съд.Като се има в предвид че и тримата сме български граждани кой съд би трябвало да се произнесе по въпроса?Аз никога не съм давал някакво съгласие ,че детето ще остава там,а майката го използва като разменна монета и средство за изнудване.Казва ми че няма да го пуска в България при мене и другите му роднини и .че аз съм имал само задължени да плащам а права никакви.Като знам как се третират бащите не съм голям оптимист.Надявам се на компетентни съвети от ваша страна.Детето се държи там като заложник без никои да е искал моето мнение.Има ли институция която да защити правата на едно българче?Благодаря предварително!
rico7
Нов потребител

Re: родителски права върху дете с българско гражданство

Мнениеот borovinka » 09 Юли 2013, 11:45

Дело за родителските права в български съд завел ли сте? Ако не сте, силно ви съветвам да го направите и то преди тя да е завела дело за издръжка в чужбина. Тогава приоритет ще има българският съд.
Не разбрах първото дело за родителските права спряно ли е или прекратено? (Кое от двете и какви са причините - вие ли поискахте?).
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот eurolinker » 09 Юли 2013, 11:54

Здравейте,
Да приемем, че държавата-членка, в която детето ви обичайно местопребивава НЕ е Дания...
Като се има в предвид че и тримата сме български граждани кой съд би трябвало да се произнесе по въпроса?
Като се има предви регламент 2201/03, компетентен съд по въпросите на родителската отговорност (т.е. родителските ви права) ще е съдът по обичайното местопребиваване на детето.
Може би това ще ви се стори несправедливо, но идеята на европейския законодател (дълбоката идея, имам предивд) е, че на защита подлежи слабата страна в семейното правоотношение (н.з.,че не сте сключил гр. брак, семейно правоотношение "майка-татко-дете" все пак има ), а именно детето. От там, законодателят предполага, че съдът по обичайното местопребиваване на детето може най-добре да защити интереса му, т.к. най-добре познава местната среда (социална, училищна, и пр.). И така изглежда логично, нали?
Така че, вашият евентуален иск следва да се повдигне в чужбина.
Друго би било, ако дъщеря ви се съгласи да си дойде в БГ заедно с вас, да я запишете тук на училище по нейно желание и т.н. Малко вероятно, според мен, но...
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот andrea » 09 Юли 2013, 11:55

Щом ще водите дело е добре да се подготвите с доказателствен материал, удостоверяващ Вашите грижи, близост с детето, а също и условията, които бихте му предложили ако живее с Вас. (на първо място добър адвокат, а след това той ще Ви даде насоки. Добре е да имате снимки, свидетели, ако пазите някакви документи, удостоверяващи плащания по отношение на детето и т.н.

Давам Ви един линк, на който можете също да опишете случая си и потърсите някакво безплатно съдействие ето - http://www.ombudsman.bg/form Няма да водят делото Ви, но поне биха Ви насочили какво трябва да направите на първо време :)

Хубав ден!
Friendship is the rainbow between two hearts sharing seven colors: feelings, love, sadness, happiness, truth, faith, secret & respect
Аватар
andrea
Активен потребител

Мнениеот eurolinker » 09 Юли 2013, 12:06

andrea написа:Щом ще водите дело е добре да се подготвите с доказателствен материал, удостоверяващ Вашите грижи, близост с детето, а също и условията, които бихте му предложили ако живее с Вас.

Тъй, тъй...уточнихме компетентния съд и приложимото право и стигнахме дори до доказателствените искания...

Давам Ви един линк, на който можете също да опишете случая си и потърсите някакво безплатно съдействие ето - http://www.ombudsman.bg/form
Омбудсманът пък как ще му съдейства, andrea? Спорът е частно-правен в най-чист вид. И то в материята на (строго личните) семейни отношения. Ако сезира омбудсмана, в най-добрия случай ще "спечели" закъснение за действия, които така или иначе трябва да предприеме възможно най-скоро и то по собствена преценка, а не след съдействие от държавна институция.
Дано човекът не е прекъснал връзките си в държавата, където е детето. Щото ще му трябват.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот andrea » 09 Юли 2013, 13:00

eurolinker написа:
andrea написа:Щом ще водите дело е добре да се подготвите с доказателствен материал, удостоверяващ Вашите грижи, близост с детето, а също и условията, които бихте му предложили ако живее с Вас.

Тъй, тъй...уточнихме компетентния съд и приложимото право и стигнахме дори до доказателствените искания...

Давам Ви един линк, на който можете също да опишете случая си и потърсите някакво безплатно съдействие ето - http://www.ombudsman.bg/form
Омбудсманът пък как ще му съдейства, andrea? Спорът е частно-правен в най-чист вид. И то в материята на (строго личните) семейни отношения. Ако сезира омбудсмана, в най-добрия случай ще "спечели" закъснение за действия, които така или иначе трябва да предприеме възможно най-скоро и то по собствена преценка, а не след съдействие от държавна институция.
Дано човекът не е прекъснал връзките си в държавата, където е детето. Щото ще му трябват.

Здравейте eurolinker, по-горе посъветвах питащият да се обърне към адвокат, защото това е най-рационалното решение. От друга страна омбудсманът често се намесва като посредник и създава условия за диалог между двете страни, може да вземе информация по случая от колегата си от съответната държава и подпомогне решаването на проблема, въпреки факта, че става въпрос за частно-правен казус. :D Максималното подсигуряване от всички страни мисля, че е добър вариант за какъвто и да е случай 8) Мое мнение, необвързващо останалите с него :P
Friendship is the rainbow between two hearts sharing seven colors: feelings, love, sadness, happiness, truth, faith, secret & respect
Аватар
andrea
Активен потребител

Мнениеот eurolinker » 09 Юли 2013, 14:15

Здр. andrea,
...омбудсманът често се намесва като посредник и създава условия за диалог между двете страни, може да вземе информация по случая от колегата си от съответната държава и подпомогне решаването на проблема, въпреки факта, че става въпрос за частно-правен казус.

Често, често...колко да е често... :wink: В предния си пост направих коментара , който продължавам да споделям. За да не въведа без да искам човека в заблуждение, си направих труда да прегледам и страницата на омбудсмана на РБ, където попаднах на твърде интересно и относимо към случая четиво http://www.ombudsman.bg/faq/400#middleWrapper, по-точно подточка 3.
Мисля, че е ясно - занимаване на омбудсмана с въпроса би било загуба на време както за екипа на омбудсмана, така и за тук питащия.

rico7, силно препоръчвам да търсите адвокат в "онази" държава. Ако желате, пишете на лични коя е тя и ако мога да ви помогна, ще отговоря.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот rico7 » 09 Юли 2013, 14:55

Благодаря за отговорите.Може ли да ми препоръчате някой български адвокат който някога е водил такова дело?Аз прекратих започнатото дело защото си бяхме установили приятелски отношения и майката каза че няма смисъл да се съдим а ще направим едно споразумение в името на детето.Много наивно от моя страна че съм повярвал,грешката е изцяло моя.Правил съм консултации с адвокати там и мога да ви уверя,че таткото в 98 процента от случайте няма никакъв шанс.Затова реших да заведа дело тук,стори ми се по логично все пак.Излиза че не е така.Това е един вид насилствено задържане на детето ,нещо като узаконена кражба,но явно на никоя институция не и пука за това,по тази логика утре майката може и в Африка да го заведе,а какъв стандарт на живот осигурява това е без значение,важното е че е майка...
rico7
Нов потребител

Мнениеот eurolinker » 09 Юли 2013, 16:00

rico7, мнението ми може би ви разочарова, но аз смятам, че е вярно. Битката е възможна, но на чуждата територия. Приемете това за факт, и ако имате намерение да се борите, градете защитата си с оглед на този факт.
Щом сте живели в чуждата държава, вероятно владеете отлично местния език.
Какво би направил българският адвокат? Би трябвало да изготви искова молба, която да входира в чуждестранния граждански съд. За да го направи, той трябва да познава отлично местното законодателство, а за да има успех в делото - и опит. Вероятно има такъв адвокат в БГ...Но замислете се, не е ли по-добре да наемете местен такъв?
Правил съм консултации с адвокати там и мога да ви уверя,че таткото в 98 процента от случайте няма никакъв шанс.
Ако е така, остават ви 2 % шанс, без значение националността на адвоката ви...
Аз мога да предложа много по добри възможноси за развитие от майката
Ако това важи и за чуждата държава, нямате работа в БГ...Връщайте се, докажете на съда, че интересите и бъдещето на детето ви са по-добре защитени ако то е с вас. Така шансовете родителските права да се присъдят на вас ще са по-големи. Но дори да не се присъдят на вас, ако заведете дело има шанс майката да размисли отново и да стигнете до съдебна спогодба (вариант 2). В най-лошия вариант, съдът ще определи режим на лични контакти между вас и детето (вариант 3), което е по-добре от варианта да няма съдебно определен такъв и майката да прави каквото си иска.
Като споменаваме майката и заканата й, въпросът кой съд е компетентен по иск за издръжка, се урежда от чл. 3 на регламент 4/2009. Вероятно майката ще повдигне иска пред местния съд ( т.к. критерият е "обичайното местопребиваване на една от страните", а тя не е луда, та да избере вашия съд...).
Вземете инициативата и ВИЕ повдигнете иск. Това ще сложи плюс за вас в съзнанието на всеки съдия...
Желая ви успех и кураж.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Назад към Семейни казуси