начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

развод с чужденец

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

развод с чужденец

Мнениеот petia_ps » 04 Юли 2013, 11:58

Здравейте,
Бих искала да помоля за помощ по казус с развод който искам да предприема.
Омъжих се за гражданин на Република Куба през януари 2013г.
На базата на брака той получи основание за издаване на виза за пребиваване на територията на България за 6 месеца.
През април замина при барт си в Милано - като се наложи италянското посолство да му издаде виза за да замине - но не знам с какъв срок е тя.
От тогава не се обажда и не знам нищо - по тази причина искам да се разведа което считам за нормално след като брака не се консумира, не живее задно и не се обажда.
Знам че таксите за разводите досат се повишиха на последък и затова мислех сама да си попълня документи, който вероятно има в инитернет и да ги подам в съда сама без адвокат - предполагам че е допустимо по процедура. Въпросът е на какво оснавие при тази ситуаци я мога да поискам развод, къде де потърся чл. и ли нещо такова. Имам номера на самчолетния му билет с който замина, а и емиграционите го търсиха в къщи
petia_ps
Нов потребител

Re: развод с чужденец

Мнениеот borovinka » 04 Юли 2013, 13:34

Разводът с чужденец не е толкова лесна работа, но не е и невъзможна. Не ви съветвам обаче да си правите експерименти сама. Таксите са адвокат въобще не са чак толкова високи, колкото ви се струват, а навременната и компетентна помощ спестява много нерви, пропуски и не на последно място - пари.
Има много неща, с които трябва да се съобразите (чисто процедурно), а голяма част от тях са свързани с вадене на удостоверения, комуникация с полиция/посолства и т.н., като например, но не само уточняване на адрес за призоваване при липсващ ответник, както е при вас, защита на ответната страна (която щете-не щете на вас ще легне), срокове, чието изпускане е фатално и т.н. Опитен юрист ги знае тези неща и ще ви спести лутането и главоболията.
Ако не познавате адвокат, отидете в Адвокатската колегия във вашия град и от там могат да ви насочат.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Назад към Семейни казуси