- Дата и час: 27 Ное 2024, 02:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Най-добро решение за наследник
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Най-добро решение за наследник
Здравейте, бих искал да задам въпрос, касаещ малко нетрадиционен казус. Аз съм човек на средна възраст, но искам да направя най-доброто решение за мой наследник. Нямам наследници по права линия. Бих искал, в случай на смърт мой наследник да бъде, сина на моя бивша съпруга. Той е на 13 г. Има си родителски права на рожденни баща и майка. Аз съм депозирал завещание , на негово име, като единствен наследник. Въпроса ми е, възможно ли е да направя някаква правна стъпка, като осиновяване или нещо друго, което да намали таксите, които трябва да заплати при онаследяване без да влече тежнения за него и без да променя статуса му към родителите му. Понеже инвестирам в имоти в чужбина, ако направя някаква възможна стъпка в България в тази насока, ще бъде ли валидна и различна ли ще е от подобна в чужбина като правни последици при онаследяване? Благодаря за вниманието!
- averatec
- Нов потребител
Re: Най-добро решение за наследник
averatec , извинявай, че ти се натрисам в темата, но имам сходен въпрос.
Мога ли да оформя завещание в полза на дъщеря ми (13 години), НО встъпването във владение да е след навършването на 18 години? Така де - да има нещо като попечител на имотите. Колко би струвало адвокат да "пази" имотите?
Смисълът на това е, че ако не дай Боже ми се случи нещо (или ми "случат" нещо). Имотите и парите ми да не бъдат използвани от бившия ми съпруг, който при моя смърт ще получи правата върху дъщеря ми и съответно ще ми пропилее париците, което никак не е желателно.
Мога ли да оформя завещание в полза на дъщеря ми (13 години), НО встъпването във владение да е след навършването на 18 години? Така де - да има нещо като попечител на имотите. Колко би струвало адвокат да "пази" имотите?
Смисълът на това е, че ако не дай Боже ми се случи нещо (или ми "случат" нещо). Имотите и парите ми да не бъдат използвани от бившия ми съпруг, който при моя смърт ще получи правата върху дъщеря ми и съответно ще ми пропилее париците, което никак не е желателно.
- naivna
- Младши потребител
naivna написа:Мога ли да оформя завещание в полза на дъщеря ми (13 години), НО встъпването във владение да е след навършването на 18 години? Така де - да има нещо като попечител на имотите. Колко би струвало адвокат да "пази" имотите?
Първо, встъпването във владение и придобиването на собственост на имотите по завещание са различни неща.
И двете по закон обаче се случват, когато завещателят напусне този свят и заветникът получи имуществото по завещание. Кога ще/може да стане това - божа работа, може да е навършил 18 год., може и да не е.
Не е пречка и непълнолетен да придобива имущество по завещание и то става веднага след смъртта на завещателя и обявяването на завещанието.
Ако искате за по-голяма сигурност, можете завещанието да си го оставите за съхранение при нотариус, (не че такова завещание има "повече сила" в сравнение с едно обикновено, написано от вас, подписано и оставено в шкафа с чорапите, примерно). Адвокатите, слава богу, още не сме натоварени и със задължението да пазим завещания.
Това със страха ви "да не ви свършат" преждевременно, не го разбрах.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Въпроса ми беше само и единствено, какво е най-добре да направя, така щото, когато той наследи собственостите да плати най-малко данъци върху наследство! нищо друго!
- averatec
- Нов потребител
Нищо не трябва да правите. Пожелавам ви дълъг и щастлив живот и синът ви да ви наследи някой ден след мнооооого години, когато вече самият той ще има деца и внуци. Тогава ще е отдавна пълнолетен и ще си го плаща сам.
Какво ви плаши толкоз този "данък наследство"? Не трябва ли за него грижа да си бере наследникът?
Какво ви плаши толкоз този "данък наследство"? Не трябва ли за него грижа да си бере наследникът?
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Благодаря, borovinka,
т.е. да разбирам, че при моя смърт дъщеря ми веднага ще получи имотите ми и съответно баща й ще може да се разпорежда с тях? Какъв кошмар!
По повод това:
Предполагам, че сте го разбрала, но не ви се вярва. Всъщност и аз се надявам да не се случи, но получавам куп заплахи. Мисля си за сценарий, по който ще си извади медицинско, че е луд (няма да му трябват връзки - луд е) и после ще ме "свърши". Ще полежи 1-2 месеца в клиника и така... Дано греша!
т.е. да разбирам, че при моя смърт дъщеря ми веднага ще получи имотите ми и съответно баща й ще може да се разпорежда с тях? Какъв кошмар!
По повод това:
borovinka написа:Това със страха ви "да не ви свършат" преждевременно, не го разбрах.
Предполагам, че сте го разбрала, но не ви се вярва. Всъщност и аз се надявам да не се случи, но получавам куп заплахи. Мисля си за сценарий, по който ще си извади медицинско, че е луд (няма да му трябват връзки - луд е) и после ще ме "свърши". Ще полежи 1-2 месеца в клиника и така... Дано греша!
- naivna
- Младши потребител
averatas, съгласно действащото към този момент законодателство в България данък върху наследството не се заплаща от наследниците по права линия /чл.31, ал.2 ЗН/. От въпроса Ви разбирам, че момчето на бившата Ви съпруга не е Ваш син. Ако искате той да се ползва от правото да е Ваш наследник по права линия и да не заплаща данък наследство трябва да го осиновите. След като не искате да засягате рожденните права на родителите, Ви препоръчвам непълно осиновяване. Свържете се с адвокат, който да Ви подготви документите и действайте.
- abstract
- Потребител
averatec написа:Въпроса ми беше само и единствено, какво е най-добре да направя, така щото, когато той наследи собственостите да плати най-малко данъци върху наследство! нищо друго!
Нищо не можете да направите в тази насока, след като момчето си има установен произход от 2-ма родители (живи и здрави). Щом не се явява ваш наследник по права линия, ще плати данък според това какво наследява и къде се намира то (съответна община по местонахождение на недвижимия имот):
Данъчни ставки
Ставката на данъка се определя с наредба на общинския съвет за всеки наследник или заветник поотделно:
за братя и сестри и техните деца - в граници от 0,4 до 0,8 на сто за наследствен дял над 250 000 лв.;
за всички останали лица - от 3,3 до 6,6 на сто за наследствен дял над 250 000 лв.;
Ето и пълния текст, където можете да се запознаете подробно кой, къде, какво и в какви срокове следва да декларира. http://www.minfin.bg/bg/page/780
Имайте предвид обаче, че това е действащата уредба в момента. Какво ще е към момента на откриване на наследството, никой не може да гадае. Дълъг и щастлив живот Ви желая!
Abstract, При двама живи и здрави родители, дали все още е възможна фигурата на непълно осиновяване? (Не съм се сблъсквала с такова нещо и затова ми е интересно). Единственият случай, за който знам, че правено такова нещо, е от средата на 70-те години и то бащата на момчето е бил починал към този момент и момчето (тогава на 7-8 години) е било непълно осиновено от дядо си по майчина линия, за да може да го наследи.
Не знам как стои въпросът сега, затова питам.
Данък върху наследствата
Режимът на облагане с данък върху наследствата е регламентиран в чл.29-43 от Закона за местните данъци и такси.
Обект на облагане
С данък върху наследствата се облагат наследените по закон или по завещание имущества в страната или в чужбина на български граждани, както и имуществата в страната на чужди граждани. Наследственото имущество включва притежаваните от наследодателя движими и недвижими вещи, както и другите му имуществени права, вземания и задължения към момента на откриване на наследството.
Данъчно задължени лица
Данъчно задължени лица са :
наследниците по закон или по завещание;
заветниците.
Данък върху наследството не се заплаща от преживелия съпруг и от наследниците по права линия без ограничения.
Данъчна основа
Наследственото имущество, с изключение на освободеното от данък, се определя и оценява в левове към момента на откриване на наследството, както следва:
недвижимите имоти - по данъчна оценка съгласно приложение към закона;
чуждестранната валута и благородните метали - по централния курс на Българската народна банка;
ценните книжа - по пазарна стойност, а когато пазарната стойност не може да бъде определена без значителни разходи или затруднения, те се оценяват по номинал;
превозните средства - по застрахователна стойност;
останалите движими вещи и права - по пазарна стойност;
предприятия или дялови участия в търговски дружества или кооперации - по пазарна стойност, а когато определянето й изисква значителни разходи или затруднения - по счетоводни данни.
Облагаемата наследствена маса се разделя на наследствени дялове, като за всеки наследник се определя дял по реда на Закона за наследството.
Данъкът се определя и се съобщава на всеки наследник или заветник по отделно по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.
Данъчни ставки
Ставката на данъка се определя с наредба на общинския съвет за всеки наследник или заветник поотделно:
за братя и сестри и техните деца - в граници от 0,4 до 0,8 на сто за наследствен дял над 250 000 лв.;
за всички останали лица - от 3,3 до 6,6 на сто за наследствен дял над 250 000 лв.;
Срокове за подаване на декларации
При откриване на наследство наследниците по закон или по завещание, заветниците или техните законни представители, следва да подадат в 6-месечен срок декларация в общината по последното местожителство на наследодателя.
Подадената в срок декларация от един наследник ползва и другите наследници.
Данъчно задължените лица посочват в декларацията полученото наследствено имущество по вид, местонахождение и оценка.
Внасяне на данъка
Данъкът се заплаща в двумесечен срок от получаване на съобщението.
Освобождаване от облагане
Освобождават се от данък върху наследствата:
имуществото на загиналите за Република България или при изпълнение на служебния си дълг, или при производствени аварии и природни бедствия;
имуществото, завещано на държавата и общините;
имуществото, завещано на Българския червен кръст, законно регистрираните вероизповедания в страната, читалищата и др.;
обикновената покъщнина;
дребния земеделски инвентар;
библиотеките и музикалните инструменти;
неполучените пенсии на наследодателя;
имуществата в чужбина на български граждани, за които е платен данък върху наследството в съответната държава.
Освобождаването от данък на обикновената покъщнина, дребния земеделски инвентар, библиотеките и музикалните инструменти е при условие, че имуществото се наследява от роднини по права линия, съпруг, братя и сестри.
Данъчни облекчения
От актива на облагаемата наследствена маса, се приспадат:
установените по основание и размер задължения на наследодателя към момента на откриване на наследството, ако срещу тези задължения не се придобива имущество, което е освободено от данък върху наследствата; не се приспадат задълженията към кредитори, вземанията на които към наследодателя са погасени по давност и не са изпълнени в 6-месечния срок по чл. 32 от ЗМДТ;
правата и вземанията, които наследниците са прехвърлили в полза на държавата или общините по установения от закона ред;
разноските за погребение в размер на 1000 лв.;
предвидените в закона облекчения.
Администриране на данъка върху наследствата
Установяването, обезпечаването и събирането на данъка върху наследствата се извършва от служителите на общинската администрация по реда на Данъчно- осигурителния процесуален кодекс.
Санкции
Съгласно разпоредбата на чл.4, ал.2 от ЗМДТ невнесеният в срок данък се събира заедно с лихвите по Закона за лихвите върху данъци, такси и други подобни държавни вземания.
Съгласно разпоредбата на чл.124, ал.1 от ЗМДТ наследник, заветник или техен законен представител, който не подаде декларация по чл. 32 , не я подаде в срок, не декларира или невярно декларира получено по наследство имущество, се наказват с глоба от 10 до 500 лв.
Съгласно разпоредбата на чл.127, ал.2 от ЗМДТ не се смята за административно нарушение неплащането в срок на данъка върху наследствата.
Съгласно разпоредбата на чл.128 от ЗМДТ актовете за установяване на нарушенията се съставят от служителите на общинската администрация, а наказателните постановления се издават от кмета на общината или от упълномощени от него длъжностни лица. Установяването на нарушенията, издаването, обжалването и изпълнението на наказателните постановления се извършват по реда на Закона за административните нарушения и наказания.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Ако има съгласие на родителите - няма проблем за непълното осиновяване. В този случай родителските права и задължения преминават върху осиновителя. Проблема за рожденните родители е, че те не наследяват осиновения, но осиновения ги наследява и тях.
- abstract
- Потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|