начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Моля за съвет по семеен въпрос от международното право.

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за съвет по семеен въпрос от международното право.

Мнениеот ianakostova » 01 Юни 2013, 18:25

Здравейте! Ще съм много благодарна ако някой може да ми отговори или да ме насочи за следния казус!
Става въпрос за брак с чужденец, който има вече сключен такъв, като в неговата държава се признава многобрачието. По Българския закон тук не може да се сключи брак с вече женен мъж. Ако бъде сключен брак пред длъжностно лице по гражданско състояние по Египетския закон в съответната служба.................................................в последствие може ли да се легализира този акт в България, след като първият брак вече е разтрогнат.? Зная, че са нужни документи за семейно положение и много др., но въпросът ми е сключеният по този начин брак, може ли да се легализира в последствие в България =когато вече няма многобрачие= или е нужно да се сключи наново на територията и под закона на Р България?
ianakostova
Нов потребител

Re: Моля за съвет по семеен въпрос от международното право.

Мнениеот borovinka » 01 Юни 2013, 19:10

Ще има изначална невъзможност според нашето право да сключите брак с човек, който вече се намира в законен брак, затова и да го направите в Египет, бракът ви няма да бъде признат от властите унас. Гледа се датата на сключване на брака и дали към този момент лицето е било в друг брак. В този смисъл ще ви откажат вписване.
За да имате валидно признат брак според българския Семеен кодекс, трябва мъжът да се разведе в държавата, чийто гражданин е и едва след това да сключите брак, независимо дали в България или в Египет.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот ianakostova » 02 Юни 2013, 13:17

Много съм благодарна и признателна за съвета и помощта!
Последна промяна ianakostova на 02 Юни 2013, 14:12, променена общо 1 път
ianakostova
Нов потребител

Мнениеот ianakostova » 02 Юни 2013, 13:30

Сега като прочетох отново отговорът Ви, разбирам, че ми казвате, че дори и сключен там и валиден там в Арабската Република..........в последствие когато има вече разтрогнат първи брак, дори да имаме документ за семейно положение и всичко останало, което да позволява една легализация или регистрирането на брака в България- това ще се окаже невъзможно, поради това, че е бил сключен на дата и по време на друг вече сключен брак и в сила (неразтрогнат)и тъкмо това ще направи невъзможно легализирането и валидизирането му тук!
За да го има, то той трябва да е сключен наново по всички законови условия за това, но не е възможно да бъде легализиран в България в последствие на разтрогване на първия брак!?
Правилно ли разбрах!?
Благодаря Ви!
ianakostova
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 02 Юни 2013, 17:43

Вижте, не съм запозната със законите на египетската държава, нито с мюсюлманските традиции, включително и правните такива, но според нашия закон ви гарантирам, че няма как по законен начин българско лице по гражданско състояние да признае за валиден сключен брак, ако единият от съпрузите вече се намира (или към датата на сключване на брака се е намирал) в друг законен брак. Това, че е позволено (според вас) в Египет, не значи, че тук ще се приложи египетският закон. Няма как да "валидирате" едно незаконно според СК положение. Само ви споменавам, че в България многоженството е и престъпление, което се преследва по Наказателния кодекс. За невярното деклариране на обстоятелства (че някой не е женен, например), важи същото. Ще си докарате големи проблеми, ако се опитате да направите това, което от постовете ви ми се струва, че целите.
Умната, че с такива неща шега не бива.
Проблем ли е за господина първо да се разведе, а след това да се ожените (за предпочитане тук)?
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот ianakostova » 02 Юни 2013, 22:56

Благодаря Ви! Не сте ме разбрала! Всичко, което ме съветвате като законно или незаконно аз така или иначе зная! Въпросът ми бе дали след разводът на господина можем да валидизираме (в последствие след време след развод) сключеният и валиден в Ег брак тук в България ! Иначе благодаря много! Зная кое е законно и незаконно!А за деклалирането на неверни данни и дума да не става, защото тъй или иначе тези неща се доказват с легализирани, преведини и подпечатани с Апостил документи:) Благодаря отново!
ianakostova
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 03 Юни 2013, 11:59

Аз ли криво обяснявам или вие не четете?
Не, няма как да валидирате в България брак, който е сключен докато господинът е бил в друг брак. По нашето право е недопустимо. Ако се ожените в Ег. сега, когато не е разведен, впоследствие за нашето право вие няма да се намирате в законен брак. Това ще влече несигурност относно гражданското ви състояние. Ако се опитате да го "валидирате" този втори брак тук след развода, съпругът ви подлежи на наказателно преследване за многоженство. Ако се опитате да го валидирате без документ, че към момента на брака ви той не е в друг брак, минаваме в хипотеза на лъжливо деклариране. Там вече и двамата можете да носите отговорност. От гражданскоправна гледна точка вторият ви брак при наличие на първи такъв, подлежи на унищожаване по иск на прокуратурата. Няма значение, че по Ег. закон вторият брак може и да е бил валиден. По нашия закон не е. Затова и ви написах, че най-добре е първо да се разведе, а след това да се ожените.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот ianakostova » 04 Юни 2013, 08:38

Да, Благодаря Ви много!
ianakostova
Нов потребител

Мнениеот n6391 » 04 Юни 2013, 09:57

Дано питането Ви да е преди действието и да се съобразите с пределно ясното и изчерпателно обяснение на borovinka. Ще си спестите доста житейски обструкции.
n6391
Потребител

Назад към Семейни казуси