Здравейте, имам личен семеен казус, за който имам нужда от помощ.
Казусът е следният: Леля ми е българска гражданка с дете на 12години, родено в Италия с българско и италианско гражданство. Детето не е припознавано от биологичния му баща и носи имената на майка си и в двата акта за раждане(италиански и български), въобще биологичния баща не фигурира никъде.В момента леля ми иска да сключи брак с американски гражданин в Италия. И тримата имат обичайно местопребиваване в Италия, тъй като там работят и живеят от почти 10 години, а детето съответно учи.
Въпросът ми е: Американецът иска да осинови детето и иска то да го наследява и да носи неговите имена.
Възможна ли е такава процедура у нас (приложимо ли е нашето право или препраща към друго право) и кое е по-удачно откъм средства и време - припознаване или пълно осиновяване ?
Благодаря за съдействието!
- Дата и час: 23 Ное 2024, 13:29 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Осиновяване от чужденец, съпруг на родител
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Осиновяване от чужденец, съпруг на родител
Вижте чл.110 ал.2 от СК/2009г.: Осиновяването на дете български гражданин с обичайно местопребиваване в друга държава се осъществява при спазване на изискванията на законодателството на тази държава, т.е. Италия във Вашия случай.devenskia написа:Възможна ли е такава процедура у нас (приложимо ли е нашето право или препраща към друго право)
- nikol52100
- Потребител
Re: Осиновяване от чужденец, съпруг на родител
Относно осиновяването, наистина нашето право препраща към италианското, но ме мъчи още един въпрос.
Понеже в акта за раждане на детето бащата е 'неизвестен' , то може ли по нашето право американецът да припознае детето като свое и да се спести цялата съдебна процедура по осиновяването...?
Понеже в акта за раждане на детето бащата е 'неизвестен' , то може ли по нашето право американецът да припознае детето като свое и да се спести цялата съдебна процедура по осиновяването...?
- devenskia
- Нов потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|