Здравейте!
Имам следният въпрос:
При развод на родителите и евентуално смърт на единия от двамата, децата наследяват имущество, но и всички дългове на починалия родител. Какво се случва точно ако са малки и няма как да изплащат дълга. Ако няма имущество, което да се отнеме, те при навършване на пълнолетие ли биват търсени. Как точно стои въпросът?
Благодаря предварително!
- Дата и час: 23 Ное 2024, 13:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
относно развод
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: относно развод
Съгласно чл. 61, ал. 2 от Закона за наследството, недееспособните, т.е. малолетните деца, приемат наследството само по опис. Приемането на наследството по опис трябва да се заяви от тях чрез техния законен представител /това ще бъде другият родител/ писмено пред районния съдия в тримесечен срок, откакто наследникът е узнал, че наследството е открито. Този срок може да бъде продължен от районния съдия до три месеца. Наследникът, който е приел наследството по опис, отговаря само до размера на полученото наследство.
- esthetique
- Младши потребител
т.е до навършването на 18 г вие трябва да се разпореждате с наследството.
- robobobo
- Нов потребител
robobobo написа:т.е до навършването на 18 г вие трябва да се разпореждате с наследството.
Това не е съвсем вярно, защото без съгласието на съд, заради възможни противоречиви интереси на представляван и представляващ, "разпореждане" ( в смисъла, който му придава правото) няма да има.
nadide написа:Какво се случва точно ако са малки и няма как да изплащат дълга
Задължително недееспособните приемат наследството под опис, при това не само в срока по чл. 61 ЗН ( нормата е защитна за тях), респективно отговарят по този дълг само до размера на приетото ( от където дошло- там отишло, както казва народа).
nadide написа:Ако няма имущество, което да се отнеме, те при навършване на пълнолетие ли биват търсени.
Не, ако при описа не е имало нищо за приемане ( наследодателят не е оставил нищо в наследствената маса), то отговорността е сведена до нула. Това не означава, че няма да бъдат търсени( луди кредитори всякакви), но няма как да бъдат ангажирани за дълг на наследодателя.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Благодаря ви за отговорите!
Да разбирам ли, че ако се разведем със съпруга ми, при недай боже негова евентуална смърт, ако не остави никакво наследство на децата, то поне няма да бъдат притиснати да плащат дълговете му?
Извинявам се, че отново се повтарям, но не съм сигурна, че съм разбрала правилно
Да разбирам ли, че ако се разведем със съпруга ми, при недай боже негова евентуална смърт, ако не остави никакво наследство на децата, то поне няма да бъдат притиснати да плащат дълговете му?
Извинявам се, че отново се повтарям, но не съм сигурна, че съм разбрала правилно
- nadide
- Нов потребител
nadide написа:Благодаря ви за отговорите!
Няма да плащат, ако са приели наследството по опис. По-горе е обяснено много подробно.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|