начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Жалба за издръжка в прокуратурата

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Жалба за издръжка в прокуратурата

Мнениеот izabella_p » 21 Яну 2013, 16:48

Здравейте,

Имам присъдена издръжка от 10 години, през които бащата никога не е плащал лично, а съм получавала издръжка от общината. Миналата година установиха, че има дружествени дялове и парцел на негово име и преустановиха. Подадох жалба в РП за неплатената издръжка през март м.г. Разпределиха жалбата на раследващ полицай и до сега нищо. Викали бащата на разпит доброволно, но той не се явил. Сега се очаква да го доведат принудително. Доколкото знам ще му дадат срок да плати доброволно и след това ще го дадат на съд. Въпросът ми е какъв ще изходът от съдебно дело и как аз да получа старата издръжка, ако той не плати. В хода на проверката се установи, че няма доходи и имущество. Освен това се интересувам няма ли законов срок за уреждане на тези жалби в прокуратурата?
izabella_p
Нов потребител

Re: Жалба за издръжка в прокуратурата

Мнениеот borovinka » 21 Яну 2013, 18:38

Въпросът ми е какъв ще изходът от съдебно дело и как аз да получа старата издръжка, ако той не плати.
Изходът от съдебното дело не можем да предполагаме какъв ще е, при условие, че съдебно дело все още не е образувано и не се знае дали ще се образува.
При първо провинение от този тип (неплащане на издръжка), обвиняемият има право да се ползва от специална норма в Наказателния кодекс, която гласи, че може да се освободи от наказателна отговорност, ако плати преди приключване на делото всичко, което дължи до момента. Нормата го ползва само веднъж.

В хода на проверката се установи, че няма доходи и имущество.

или
установиха, че има дружествени дялове и парцел на негово име

Кое от двете е вярното? За коя проверка говорите, която е установила, че няма доходи и имущество?

Освен това се интересувам няма ли законов срок за уреждане на тези жалби в прокуратурата?

Има, да, но срокът може да бъде продължаван неколкократно, като вероятно това е и причината да се бавите от м.март 2012 до сега. Вероятно бащата не е в България и не можете да го намерите на адрес за призоваване, м?
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот izabella_p » 21 Яну 2013, 19:08

Общината ползва сведение от проверка на изпълнителна служба, че има имот на негово име и въз основа на това спря изплащането на издръжката. Впоследствие РП по повод жалбата установи, че не притежава нищо.
Бащата е в България. Разбрах, че са го чакали да дойде доброволно, но обяснил, че няма средства. Сега чакам да го доведат на разпит принудително, но това се бави вече 2 месеца.
izabella_p
Нов потребител

Мнениеот nikol52100 » 22 Яну 2013, 15:14

Вероятно, докато сте се бавили с жалби в прокуратурата, бащата се е разпоредил с притежаваното от него имущество. Трябвало е веднага да поискате от СИ - възбрана на имота и запор на др. дял.
nikol52100
Потребител

Мнениеот borovinka » 22 Яну 2013, 18:53

Вероятно да. Но дали е така само пишещата може да ни каже. Интересно, ако е имало разпореждане с това имущество, пишещата дали е пуснала молба до ДСИ да наложи запор/възбрана по делото веднага щом се е установило, че бащата има имущество и издръжката от община е била спряна.

Иначе срокът за разследване от органите на изпълнителната власт е 3 месеца, като при важни причини може да се удължава с още 3 месеца и след това с още 1 и още 1 и т.н. месеци (зависи колко му трябват на дознателя, за да си изготви мнение и да го предаде в прокуратурата, а оттам насетне за самия прокурор има отделни срокове).
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот izabella_p » 22 Яну 2013, 19:58

да, пуснах молба до ДСИ. Отговориха ми с писмо да конкретизирам искането си. Обясниха ми, че са проверили имотите на лицето, както и наследствените имоти на майка му. Да дам трите имена и ЕГН на бившия си свекър, за да проверят дали парцелът е наследство от него. Аз естествено и да съм ги знаела след 10 години от развода нищо не можах да отговоря и дотам с възбраната. Общината се е позовала на подадена от него молба да му бъде обложен с данък този имот през някоя си година.
izabella_p
Нов потребител

Мнениеот deyan_gerchev » 23 Яну 2013, 01:31

Същността на това което всъщност Ви интересува, не е дали ще осъдят бащата или не, а дали ще получите парите от издръжката. Смея да предполагам, че подаването на Сигнали по чл. 183 от НК има една единствена цел - плащане. Като оставим настрана въпроса, че при тълкуване на ал.2 вр. ал.1 на чл. 183 НК следва, че при невиновно настъпила невъзможност за плащане, лицето просто не е наказателноотговорно по чл. 183 НК. Т.е. ако не плаща, защото няма имущество не е налице престъпление и няма да му повдигнат обвинение. А дори обвинението да обоснове хипотезата на чл. 183, ал.2 или ал.1 НК, то деецът най-вероятно ще бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба - в минимален размер от 1000 лв. Т.е. благодарение на правната си активност ще осигурите още един конкурентен кредитор на длъжника си в лицето на държавата.
Но да се върнем на основния въпрос - как ще свърши делото и кога за Вас е без значение - осъдителна присъда не означава плащане на издръжка.
Това което следва да направите е да представите в ДСИС данни, че лицето се е разпоредило с установеното имущество и да ви се поднови издръжката, която Ви изплаща Общината. Това е реалистичния вариант в тази ситуация.
Правото е неефективен заместител на съвестта.
deyan_gerchev
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 24 Яну 2013, 11:05

izabella_p написа:да, пуснах молба до ДСИ. Отговориха ми с писмо да конкретизирам искането си. Обясниха ми, че са проверили имотите на лицето, както и наследствените имоти на майка му. Да дам трите имена и ЕГН на бившия си свекър, за да проверят дали парцелът е наследство от него. Аз естествено и да съм ги знаела след 10 години от развода нищо не можах да отговоря и дотам с възбраната. Общината се е позовала на подадена от него молба да му бъде обложен с данък този имот през някоя си година.

По написаното от вас съдя, че не сте се сетили да отидете при адвокат, който да провери ситуацията и да задвижи нещата, така че да не изпускате сроковете, нали? Изходът от ситуацията в момента можеше да е друг.

И само за справка, ДСИ имат служебен достъп до база данни "Население", така че да ви карат да давате имена и ЕГН-та на свекъра ви е несъстоятелно - по имена и ЕГН на съпруга ви може да се види кои са всичките му роднини.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот nikol52100 » 24 Яну 2013, 13:46

borovinka написа:И само за справка, ДСИ имат служебен достъп до база данни "Население", така че да ви карат да давате имена и ЕГН-та на свекъра ви е несъстоятелно - по имена и ЕГН на съпруга ви може да се види кои са всичките му роднини.

+1
nikol52100
Потребител

Мнениеот izabella_p » 29 Яну 2013, 13:51

оказа се, че ДСИ са дали на общината справка за друго лице със същите имена. Как мога да си взема парите от Общината със задна дата?
izabella_p
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 29 Яну 2013, 13:58

Госпожо, с питане по форума няма да стане. :!: Вземете всички налични у вас документи и със случая бегом при адвокат. Не взимат милиони, още повече, че случаят ви не е за да си го мотаете сама.
Трябва да се направят минимум 3 (три) справки в три различни ведомства и да се изготвят още куп документи + молба и сама си преценете доколко ви е важна издръжката и дали ще се справите сама.
Времето в случая никак не работи във ваша полза. :!:
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Назад към Семейни казуси