Здравейте, имам нужда от съвет за това, как мога да получа попечителство и/или родителски права върху непълнолетната си сестра. Наскоро /13.01.2013г./ майка ми почина и сестричката ми остана само с баща /който не ми е родител, тъй като това е 2-ри брак на майка ми/, който реално е неспособен да полага всички необходими грижи за детето, което е в 8-ми клас. Живее на квартира или по скоро в коптор, работи като строител в съседен град, при което в близките няколко месеца ще има възможност да се прибира само за почивните дни и ще се налага детето да стои само цяла седмица. Майка съм на 2 деца на 8 и 13 години и със съпруга ми искаме да се грижим и за малката ми сестричка. Имам ли право да искам попечителство над сестра си и съответно издръжка от баща и, който обаче няма никакви отчетни доходи, тъй като не се осигурява. Към коя институция трябва да се обърна и в какъв срок, за да взема сестричката си при мене.
Моля Ви, помогнете ми със съвет!
- Дата и час: 27 Ное 2024, 05:11 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Попечителство или родителски права върху сестра
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Попечителство или родителски права върху сестра
При жив родител на сестра ви, задачата ви е сложна. Трябва да заведете дело и да докажете липсата на родителски качества у биологичния баща, при когото на практика живее момичето, а това е сложна и бавна процедура. Докато стане, сестра ви спокойно може и да е вече пълнолетна.
Нищо не ви пречи чисто морално, щом смятате, че имате сестрински задължения, обич и уважение към сестра ви, да й помагате материално, да идва в дома ви, вие да ходите при нея и да си бъдете взаимна опора. Все пак това е важното в живота, а не попечителството.
Нищо не ви пречи чисто морално, щом смятате, че имате сестрински задължения, обич и уважение към сестра ви, да й помагате материално, да идва в дома ви, вие да ходите при нея и да си бъдете взаимна опора. Все пак това е важното в живота, а не попечителството.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Благодаря за отговора.
Въпреки всичко аз ще си гледам сестричката, от различни градове сме, ще се наложи да пътува за да ходи на училище, но ако не я взема при мене и остане при с баща си ще стои по 5 дни в седмицата сама денонощно, без родител, без грижи, без контрол ....... и да не мога да докажа, че той не може да се грижи за нея!?
Грижа за дете ли е 2 дни седмично?
Въпреки всичко аз ще си гледам сестричката, от различни градове сме, ще се наложи да пътува за да ходи на училище, но ако не я взема при мене и остане при с баща си ще стои по 5 дни в седмицата сама денонощно, без родител, без грижи, без контрол ....... и да не мога да докажа, че той не може да се грижи за нея!?
Грижа за дете ли е 2 дни седмично?
- meeri
- Нов потребител
Попечителство да вземете при жив родител ще е почти невъзможно. По-добре се грижете за детето, а за издръжка щом няма доходи и да ви присъдят, тя ще е минимална, така че няма смисъл от попечителството.
http://pentagram2012.com/
- petariana
- Нов потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|