Добър ден!
Исках да попитам следното: с бившия ми съпруг не живеем заедно от 3 години, детето живее при мен.
Получаваме издръжка след като му се обадим и го търсим много пъти.
Искам да попитам - има ли максимален размер на издръжката?
Понеже той взима висока заплата и твърди, че най-много, ако отидем в съда ще ми дава издръжка 100-120 лева.
Има ли максимален размер на издръжката и колко е или се определя от съда като процент от заплатата.
Понеже не знам в бъдеще дали ще успеем да се споразумеем за някаква сума.
Предварително благодаря за дадените отговори!
- Дата и час: 27 Ное 2024, 02:19 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Издръжка
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Издръжка
Размерът на издръжката трябва да осигури условията на живот на детето, които е имало преди развода, освен ако това би създало особени затруднения на дължащия издръжка родител.
Съгласно чл.142 СК Размерът на издръжката се определя според нуждите на лицето, което има право на издръжка, и възможностите на лицето, което я дължи. Минималната издръжка на едно дете е равна на една четвърт от размера на минималната работна заплата. Максимален размер няма, той се преценява съобразно възможностите на дължащия я родител.
Издръжка на ненавършилите пълнолетие деца от родители
Чл. 143. (1) Всеки родител е длъжен съобразно своите възможности и материално състояние да осигурява условия на живот, необходими за развитието на детето.
(2) Родителите дължат издръжка на своите ненавършили пълнолетие деца независимо дали са работоспособни и дали могат да се издържат от имуществото си.
(3) Родителите дължат издръжка и когато детето е настанено извън семейството.
(4) По искане на родител или на лице, което осъществява заместваща грижа по чл. 137, съдът може да определи добавка към определената по съдебен ред издръжка за покриване на изключителни нужди на детето до размер, до който родителят може да я дава без особени затруднения. Съдът определя и срока, за който се дължи добавката.
Издръжка на бивш съпруг
Чл. 145. (1) Невиновният за развода съпруг има право на издръжка.
(2) Издръжката се дължи най-много до три години от прекратяването на брака, ако страните не са уговорили по-дълъг срок. Съдът може да продължи срока, ако получаващият издръжката е в особено тежко състояние, а задълженият може да я дава без особени затруднения.
(3) Правото на издръжка на бившия съпруг се прекратява, когато той встъпи в брак.
Плащане на парична издръжка
Чл. 146. (1) Паричната издръжка се изплаща ежемесечно. При забава се дължи законната лихва.
(2) Искът за издръжка се разглежда по реда на бързото производство по Гражданския процесуален кодекс.
Издръжка за минало време
Чл. 149. Издръжка за минало време може да се търси най-много за една година преди предявяването на иска.
Съгласно чл.142 СК Размерът на издръжката се определя според нуждите на лицето, което има право на издръжка, и възможностите на лицето, което я дължи. Минималната издръжка на едно дете е равна на една четвърт от размера на минималната работна заплата. Максимален размер няма, той се преценява съобразно възможностите на дължащия я родител.
Издръжка на ненавършилите пълнолетие деца от родители
Чл. 143. (1) Всеки родител е длъжен съобразно своите възможности и материално състояние да осигурява условия на живот, необходими за развитието на детето.
(2) Родителите дължат издръжка на своите ненавършили пълнолетие деца независимо дали са работоспособни и дали могат да се издържат от имуществото си.
(3) Родителите дължат издръжка и когато детето е настанено извън семейството.
(4) По искане на родител или на лице, което осъществява заместваща грижа по чл. 137, съдът може да определи добавка към определената по съдебен ред издръжка за покриване на изключителни нужди на детето до размер, до който родителят може да я дава без особени затруднения. Съдът определя и срока, за който се дължи добавката.
Издръжка на бивш съпруг
Чл. 145. (1) Невиновният за развода съпруг има право на издръжка.
(2) Издръжката се дължи най-много до три години от прекратяването на брака, ако страните не са уговорили по-дълъг срок. Съдът може да продължи срока, ако получаващият издръжката е в особено тежко състояние, а задълженият може да я дава без особени затруднения.
(3) Правото на издръжка на бившия съпруг се прекратява, когато той встъпи в брак.
Плащане на парична издръжка
Чл. 146. (1) Паричната издръжка се изплаща ежемесечно. При забава се дължи законната лихва.
(2) Искът за издръжка се разглежда по реда на бързото производство по Гражданския процесуален кодекс.
Издръжка за минало време
Чл. 149. Издръжка за минало време може да се търси най-много за една година преди предявяването на иска.
Не обиждай човека, който се опитва да ти помогне ! Уважавай чуждия труд !
- possitiv3
- Потребител
Здравейте!Имам и аз едно питане.Разведена съм от две години по взаимно съгласие детето остана при мен .С бившия ми съпруг се споразумяхме за издръжка от 200 лв .Детето ми е с увреждания 98% с чужда помощ затова ми е и по голяма издръжката.В началото плащаше след това спря и се наложи да водим дело.Плащаше редовно но на 7.1.2013 дъщеря ми навърши 18 год.и от съда ми казаха че нямам право на издръжка повече.Питането ми е следното:Какво мога да направя в този случай при положение че не работя и нямам никъкви доходи а и в крайна сметка той и е баща и трябва да ми помага .Благодаря предварително за отговора!
- svetlina123
- Нов потребител
Издръжка се дължи на детето до 20 години ако учи средно, и до 25 години, ако учи във ВУЗ:) Но ще трябва да се претендира по съдебен ред.
- lanfear
- Потребител
Издръжка се дължи на детето до 20 години ако учи средно, и до 25 години, ако учи във ВУЗ:) Но ще трябва да се претендира по съдебен ред.
- lanfear
- Потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|