начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Пълно осиновяване

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Пълно осиновяване

Мнениеот simonna_h » 08 Яну 2013, 12:04

Добър ден!
Казуса е следния. Бащата на детето ми е починал преди три години. Миналата година съда осъди майка му да ми предаде владението на наследените вещи, собственост на детето ми. Предстои да й пратим ЧСИ и най - вероятно второ дело, в което да искаме да плати левовата равностойност. Меджувременно живея с мъж на семейни начало с кото обмисляме през лятото да сключм брак и той да осинови детето ми при пълно осиновяване. Въпросът ми е при този вид осиновяване детето ми има ли право да си вземе наследството от билогичния баща, при положение, че вече е минало едно такова дело? И дали при осиновяването ще се иска мнение от бабата по бащина линия?
Благодаря Ви предварително.
simonna_h
Младши потребител

Re: Пълно осиновяване

Мнениеот ivan_lawyer » 08 Яну 2013, 12:10

Не е необходимо да водите дело след дело за левова равностойност.

За осиновяване трябва да има консултация, защото не е изяснено и това е сериозна стъпка.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот simonna_h » 08 Яну 2013, 12:15

Имам предвид, че тя е осъдена да предаде вещи на стойност 2263 лв. Не е обжалвала, мина и срока да ги даде доброволно, сега следва да й пратим ЧСИ, но знам, че се крие и няма да можем да ги вземем. И най - вероятно ще се наложи второ дело не за вещи, а за стойността им. Поне може да й се одържа от заплатата там и пенсията.
П. С. А какъв процент от стойността на иска вземат ЧСИ?
simonna_h
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 08 Яну 2013, 13:10

ЧСИ са необходимо зло. Не се удържа много, първоначално. Около 186 лв. за завеждане на дело. За описа 1 % от поисканата работа.

ЧСИ действат на принципа на магураджиите от едно време. Първо те вземат за клиент, после те натискат за пари за описи и нагоре и т.н. истории за джунглата.

Принципът е по една тяхна тарифа, която се тълкува от тях като извинение за отлагане на изпълнителни действия.

1 % иска една дама ЧСИ, като си прави устата да й дадеш веднага парите, а не прави сметка, че можеш да поискаш изпълнение и за 1/2 от стойността - примерно искаш сега да се събере само 1000 лева, а другите после - ти си господар на процеса. На практика ще се разкара, за да види, че пари се изкарват с работа.

Мисля, че ме разбрахте, че не се води второ дело за вещите.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот simonna_h » 08 Яну 2013, 16:50

Благодаря, общо взето ми стана ясно.
Помислих, че ще трябва второ дело, този път за левовата равностойност на иска, тъй като се съмнявам, че нашата баба, въпреки че съда я осъди, ще ги даде и с ЧСИ. до колкото разбрах се крие, живеейки при дъщеря си.
simonna_h
Младши потребител

Назад към Семейни казуси