Здравейте,
Случаят е следният.Баба ми е имала двама братя.Единият е стар ерген и няма деца.Според мен негови наследници са племенниците му т.е.баща ми и брат му и техния братовчед(дете на другия брат).
След смъртта на вуйчото,още на неговото погребение,брата на баща ми му казва да си тръгва той бил наследник на всичко по опис(двамата не са в добри отношения).Няколкократните опити на баща ми да види тези документи с които той твърди,че е единствен наследник са неуспешни,отказва да му ги покажат и все нещо се увърта.
И т.к. на баща ми му е писнало да се занимава с брат си е оставил всичко без да си търси правата.Другият наследник пътува с кораби и няма време да се занимава с това.
Сега аз и майка ми сме се амбицирали да изясним случая докрай.Подали сме заявление за издаване на удостоверение за наследници на вуйчото,за да видим баща ми фигурира ли в него.Но от там нататак не сме наясно какво да правим за да разберем има ли оставено някакво завещание.
Като вземем удостоверението за наследниците при адвокат ли да отидем или трябва да си набавим още някакви документи преди това?
Брата на баща ми може ли да придобие тези имоти по давност,на базата на това че ги е стопанисвал през годините?Вуйчото е починал преди 5 години.
Ще бъда благодарна на всякакви съвети.
- Дата и час: 27 Ное 2024, 04:57 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Как да разбера баща ми наследник ли е на вуйчо си?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Как да разбера баща ми наследник ли е на вуйчо си?
Трябва да се снабдите с У-ние за наследници на родител на бабата:
1. съпруг/а, трите имена (вероятно починал/а - кога);
2. син - трите имена, а ако е почнал - кога;
2.1. съпруга - ....
2.2. деца - .....
3. син;
4. дъщеря (бабата) - трите имена, а ако е почнала - кога
4.1. неин съпруг - трите имена и т.н. (както по-горе)
4.2. син - трите имена,
4.3. син - трите имена, ако е починал, посочвате неговите наследници
4.3.1. съпруга
4.3.2. деца;
и така, докато изчерпите наследниците на починалите лица. Някъде в това родословно дърво ще се появят имената на баща ви и на въпросното лице, претендент за изключителни права върху наследството.
От там се проследява кой на кого е наследник в зависимост от датата на откриване на наследството (чл.1 във вр. с чл.5-10 ЗН).
В случай, че не се справите сам/а потърсете адвокат.
Успех!
1. съпруг/а, трите имена (вероятно починал/а - кога);
2. син - трите имена, а ако е почнал - кога;
2.1. съпруга - ....
2.2. деца - .....
3. син;
4. дъщеря (бабата) - трите имена, а ако е почнала - кога
4.1. неин съпруг - трите имена и т.н. (както по-горе)
4.2. син - трите имена,
4.3. син - трите имена, ако е починал, посочвате неговите наследници
4.3.1. съпруга
4.3.2. деца;
и така, докато изчерпите наследниците на починалите лица. Някъде в това родословно дърво ще се появят имената на баща ви и на въпросното лице, претендент за изключителни права върху наследството.
От там се проследява кой на кого е наследник в зависимост от датата на откриване на наследството (чл.1 във вр. с чл.5-10 ЗН).
В случай, че не се справите сам/а потърсете адвокат.
Успех!
-
Melly - Старши потребител
Нужно ли е да се връщаме толкова назад.Не е ли достатъчно само удостоверение за наследници на вуйчото.В заявлението за издаване на удостоверението,сме посочили:
1. брат му(починал,съпругата му също починала)
1.1неговото дете
2.сестра му(баба ми,също починала,съпруг починал)
2.1 баща ми
2.2 брат му
Наследници остават тримата племенници,освен ако няма някакво наследство за което ние няма как да разберем.Брата на баща ми твърди че имал някакъв опис(който също не сме видели).Но доколкото разбрах от закона за наследството дори и да има опис,той не лишава останалите от наследство.
Не ми е ясно ако името на баща ми фигурира в удостоверението за наследниците каква е процедурата след това?
1.1неговото дете
2.1 баща ми
2.2 брат му
Наследници остават тримата племенници,освен ако няма някакво наследство за което ние няма как да разберем.Брата на баща ми твърди че имал някакъв опис(който също не сме видели).Но доколкото разбрах от закона за наследството дори и да има опис,той не лишава останалите от наследство.
Не ми е ясно ако името на баща ми фигурира в удостоверението за наследниците каква е процедурата след това?
- melanib
- Нов потребител
melanib написа:Нужно ли е да се връщаме толкова назад.Не е ли достатъчно само удостоверение за наследници на вуйчото.В заявлението за издаване на удостоверението,сме посочили:
1.1неговото дете
2.1 баща ми
2.2 брат му
Потърсихте помощ. Е, дадена ви бе такава.
От последвания въпрос става ясно, че не ви е ясно.
Следващата стъпка е посочена в предходния постинг адвокат
-
Да не ми е ясно затова питам.Без адвокат знам,че няма да стане,но чакаме удостоверението за наследници и тогава да ходим при такъв.Исках да се информирам повече и евентуално ако трябват и други документи да си ги набавим преди това.
Благодаря за отговора!
Благодаря за отговора!
- melanib
- Нов потребител
melanib написа:.........., но чакаме удостоверението за наследници и тогава да ходим при такъв.
Що ли винаги се тръгва/върви заднешком? Да не би да сте зодия "рак"?
Както и да е - "Луд умора нЕма". Дерзайте!
-
Аз пък се чудя защо хора които в действителност нямат намерение да помогнат на нас непросветените изобщо си правят труда да пишат.
- melanib
- Нов потребител
melanib написа:Аз пък се чудя защо хора които в действителност нямат намерение да помогнат на нас непросветените изобщо си правят труда да пишат.
Без коментар
-
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|