начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

разпределане на наследство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

разпределане на наследство

Мнениеот dianna82 » 14 Окт 2012, 18:47

И аз имам запитване.Баба ми (Мария) и дяди ми (Ангел)купуват имот имат и 2 деца (Данчо) и (Манол)
умира мария,година след нея умира и данчо( данчо няма наследници) и Ангел решава да предпише къщата на Манол след около 15години почива и ангел.Манол отива и оправя нотариалният акт на имота като там е записано (ПО ДАВНОСТ И НАСЛЕДСТВО) сега почина и манол но той пък има 3 деца и съпруга .И как се дели при този случаи този имот по равно на 4мата или съпругата е с по голям дял? преди време се консултирахме с адвокат малко след смърта на Ангел и тогава стана ясно че дела на данчо си остава и десет гони след смърта му манол го приема за неигова собственост или (дела на Данчо е на манол защото се е грижил за неиго като неигова собственос)а ето и от къде е думичката по( Давност)
dianna82
Нов потребител

Re: разпределане на наследство

Мнениеот REVOLUTION » 14 Окт 2012, 19:34

В случая няма придобиване по давност , независимо че нотариалния акт носи частично такова заглавие.Имота е придобит изцяло по наследство от Манол и следователно съпругата и децата наследяват по равно.
Разбира се не става ясно с какъв акт дядото Ангел е "приписал" частта си на Манол.Ако е срещу издръжка и гледане , което е най-често в практиката при тези хипотези , то тази част е СИО.Ако е дарение , то децата и съпругата пак наследяват по равно.

Но разни хипотези има , вземете документите и се консултирайте с адвокат , който разбира малко от материята.
Защото мнението на колегата , че дела на Дачно , който е починал и по ваши твърдения няма наследници(деца и съпруга , щото иначе има :wink: ) е придобит по давност е невярно.
REVOLUTION
Активен потребител

Назад към Семейни казуси