начало

Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски

Търсене на издръжка от родител

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Търсене на издръжка от родител

Мнениеот dokybg » 05 Фев 2012, 13:23

Здравейте,имам едно питане относно издръжка от баща.На 22 години съм,студент редовно обучение,от 1 годишна възраст,непосредствено след като съм се родил,родителите ми се развеждат и оставам с майка си.Майка ми дълги години живее в чужбина и съм отгледан от баба ми и дядо ми.Баща ми никога в живота ми не е давал издръжка и не е бил съден съответно.Интересува ме имам ли право да заведа дело срещу него за издръжка за 17-те години,докато съм навършил пълнолетие.Възможно ли е това,при положение,че съм на 22 години вече ? И отделно искам да попитам,тъй като съм редовно обучение,нямам доходи от трудова дейност или други места,имам ли право и сега да искам издръжка по закон,защото четох,че при тези обстоятелства е възможно,но на вестници не вярвам все пак.Благодаря Ви предварително.
dokybg
Нов потребител

Re: Търсене на издръжка от родител

Мнениеот Гост. » 05 Фев 2012, 14:17

Забрави за тея 17г.- при развода съдът се е произнесъл по въпроса за твоята издръжка, но като съобразим, че се е случило преди 21г., предполагаемият размер( тогава издръжките са били в размер на по 5лв., деноминацията, става въпрос за сума от порядъка на ... има няма 20лв. ведно с лихвата. Не си струва, мисля, но ако настояваш- консултирай се с адвокат( трябва да носиш съдебното решение по развода, ако ти се занимава с това).

Що се отнася до издръжката за учащ, редовна форма на обучение във висше образование, имаш право да претендираш за период от година назад преди дата на завеждане на иска, ведно със законната лихва, до настъпване на обстоятелства, които обуславят прекратяване или изменение- тук трябва да се съсредоточиш, защото освен невъзможността ти да се издържаш, следва да докажеш, че бащата може да я дава без особени затруднения.
Събери си нужните книжа( увеверение от ВУЗ-а, че си в редовна форма на обучение, справка от АВ, че не притежаваш недвижимо имущество, удостоверение от КАТ- че нямаш МПС, удостоверение от НАП, че няма регистрирани трудови договори на твое име, удостоверение за раждане, и всичко, което знаеш за бащата- местонахождение, месторабота, имоти( жилища, зем. земи, каквото се сетиш), движими- МПС? примерно относно бащата)- и при адвокат.
Не е за форум работа, защото се иска пълно и главно доказване в процеса.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот dokybg » 05 Фев 2012, 14:40

Благодаря за ценната информация,ще се свържа с адвокат при първа възможност.Но все пак ми е интересно няма ли възможност да се вземе реалната сума,защото тогава съдът се е произнесъл,но да речем в периода след 2000 година издръжката би била друга,съобразена с деноминацията,или нещо подобно.Ако е съвсем кауза пердута,тогава значи наистина няма нужда се занимавам,но да речем в периода след деноминацията до пълнолетието ми ако мога да заведа дело за неизплатената издръжка,пак би било нещо.А относно сегашното положение,отново благодаря за информацията,която ми предоставихте.
dokybg
Нов потребител

Мнениеот darii » 08 Фев 2012, 17:31

"Забрави за тея 17г." Кое от това не разбра. Не може за 17г.. Няма нужда да се занимаваш.
За сега можеш. Колежката ти е обяснила доста подробно. Събери си бумажките и отди при колега.Прочети няколко пъти написаното от колежката "следва да докажеш, че бащата може да я дава без особени затруднения."
Успех.
darii
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 08 Фев 2012, 17:35

То не е съвсем за забравяне, защото давността може и да не ги е застигнала ( от 18г. до 21 не са изтекли тези 5г.), но като се сетя, че сумата ще е около размер, който не си струва и консултацията по въпроса... оставих го да си прецени човека.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 08 Фев 2012, 17:42

Но с законната лихва сумата може да стигне и до 500 % отгоре, поради високите лихви в периода 1996-1997г.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот boiko_62 » 08 Фев 2012, 17:53

но нали след това имаше деноминация на парите, така, че ефектът ще клони към нула
boiko_62
Потребител

Мнениеот Гост. » 08 Фев 2012, 17:57

хайде, отнеми от тази сума три нули и да видим какво ще се получи на издръжка определена по ПМС 38 в размер около 5-10лв.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот dokybg » 10 Фев 2012, 10:01

darii Не разбирам единствено нестабилното ти емоционално състояние,а относно другото,задавам си въпрос,защото ми е трудно да повярвам,че заради деноминацията ще получа 20лв за 17 години,което не е съвсем редно,защо не се вземе предвид сегашната стойност на парите след деноминацията,а всичко трябва да става механично и без никаква полза.Благодаря отново,явно наистина няма смисъл да се захващам в тези начинания.
dokybg
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 10 Фев 2012, 12:15

dokybg написа:===защото ми е трудно да повярвам,че заради деноминацията ще получа 20лв за 17 години,което не е съвсем редно,защо не се вземе предвид сегашната стойност на парите след деноминацията,а всичко трябва да става механично и без никаква полза......

Защото имате съдебно решение в което пише, че издръжката е ... толкоз. За да претендирате повече, то следва да инициирате ново дело, където да постановят ново решение. До постановяването му няма сила, която да задължи осъденото лице да плати повече.
В правото нищо не става "автоматично".
Гост.
Старши потребител

Мнениеот darii » 13 Фев 2012, 15:03

Не ти се връзвам, но ......... тонът е за да разбереш, че няма смисъл. А няма смисъл защото ще похарчиш повече пари за да получиш по-малко. Дано го разбереш, защото може и да намериш колега, който да води дело за каквото искаш без да ти обясни какъв ще е изхода. Резултата че е нямало смисъл ще разбереш след години, когато всички възможни инстанции се произнесат и точно можеш да сметнеш колко е похарченото и колко спечеленото.
Завеждайки неоснователен иск ще понесеш не само своите, но и разноските на другата страна / А тонът е точно, за да те предпазя от това/. Колежката го беше обяснила делово, точно и конкретно, но за жалост не усетих да си вникнал в съдържанието.
А факта че не ти допада законодателната рамка, в която е облечен твоя проблем е друг въпрос.Дали на мен допада също.Дали подобни на твоя баща ми харесват също е без значение. За жалост този въпрос не е от нашата компетентност и не сме в състояние да го променим.
Съсредоточи се в дело, което има шанс да спечелиш и което ще те подпомогне финансово. Макар и да не ти харесва тона всички колеги са ти обяснили само верни неща.
Успех.
darii
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 13 Фев 2012, 15:46

:) Ще си вземе изпълнителен лист - няма да води исково производство, с който да образува изпълнително( но вече не е непълнолетен, ерго- таксите по изпълнението са дължими...).
При изчисляване на дадено и евентуално получено няма да има равенство, но всеки преценява сам.
Гост.
Старши потребител

Назад към Семейни казуси